Kristian Thulesen Dahl har besøgt Al Asad militærbasen i Irak: Danmark er med til at bekæmpe Islamisk Stat. En stor tak til vores soldater!

 

Jeg er netop vendt hjem fra et besøg hos de danske soldater, som er udstationeret på Al Asad-militærbasen i Irak. Her bidrager de til at bekæmpe terrororganisationen “Islamisk Stat”.

Sådan en rejse må jo desværre være omgærdet af høj sikkerhed og stort hemmelighedskræmmeri. Men det er al besværet værd for at få muligheden for på første hånd at opleve de vilkår, som vore udsendte soldater lever og arbejder under. Og så er det ikke mindst en kærkommen lejlighed til at trykke en del af dem på næven og overbringe en stor hilsen og et dybfølt tak fra hjemlandet.

Selvom det selvfølgelig er en stor oplevelse at hilse på de brave folk, som er udsendt i nationens tjeneste, så var baggrunden for besøget nok så alvorlig. For de danske tropper befinder sig i Irak for at bidrage til den internationale koalition, som bekæmper den grusomme terrororganisation “Islamisk Stat”. En væmmelig bestialsk forsamling, som må og skal bekæmpes.

Listen over grusomheder, som disse mennesker har begået mod befolkningerne i ikke mindst Irak og Syrien – men også ved terroranslag i Europa – er lang og modbydelig. Derfor er det helt naturligt og nødvendigt, at også Danmark bidrager til at bekæmpe dette onde. Man kan faktisk dårligt forestille sig en vigtigere opgave.

Danmark bidrager blandt andet med ca. 200 danske soldater udstationeret på Al Asad-basen. Soldater fra Jægerkorpset og et ingeniør- og konstruktionshold er med til at uddanne irakiske soldater, så de selv kan lede an i kampen for at befri Irak fra “Islamisk Stat”. Danmark bidrager også med militærfly og med personel til at operere en mobil radar, som er med til at overvåge luftrummet over det vestlige Irak og østlige Syrien samt et stabsbidrag til koalitionens hovedkvarter.

De danske jægersoldater skal ud over arbejdet med at uddanne en mobil irakisk infanterienhed også deltage på patruljer sammen med enheden i både Irak og Syrien. De danske specialstyrker har som udgangspunkt en støttende og rådgivende funktion. Det er ikke meningen, at de skal deltage i direkte kamphandlinger. Men det er farlige områder, de bevæger sig i, og vores soldater har selvfølgelig ret til at forsvare sig selv. Alvoren kan ikke understreges nok – risikoen er helt reel for vore soldater dernede.

Det positive er, at den internationale koalition mod “Islamisk Stat” gør markante fremskridt. For et år siden stod islamisterne lige uden for porten af Al Asad-basen. I dag er de trængt 50 kilometer væk og har mistet kontrollen med store landområder. Vigtige strategiske byer er blevet generobret. Over en million internt fordrevne er vendt tilbage til deres hjembyer.

Det går altså den rigtige vej. Det danske bidrag gør en vigtig forskel. Men kampen er langt fra slut. Derfor skal Danmark fortsat bidrage til at bekæmpe de modbydelige islamister.

I det hele taget må vi bare desværre erkende, at vi lever i en tid med mange trusler mod Danmark. Derfor kan der heller ikke være tvivl om, at vi bliver nødt til at afsætte flere ressourcer til forsvaret i de kommende år. Det er ganske enkelt en nødvendighed at opgradere det danske forsvars kapacitet.

Jeg er utrolig stolt af I udsendte danskere. I som sætter liv og førlighed på spil for vores sikkerhed og tryghed. I yder en fantastisk indsats. Og I fortjener vores respekt. Vores fulde opbakning. Og den har I! Tak til Jer, der de seneste døgn har givet mig et førstehåndsindtryk af de trusler, vi – men i første række I – står overfor. Og som I håndterer på bedste vis. I er gode repræsentanter for Danmark.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…