Kåringen af verdens bedste pressefoto markedsfører islam som offer

Udskriv

Vinderen af den tresindstyvende World Press Photo Contest_ 2017 blev Burhan Ozbilics_ foto af den tyrkiske terrorist _Mevlut Mert Altintas taget i øjeblikket efter, at han havde myrdet ruslands ambassadør i Tyrkiet Andrei Karlov_ ved en kunstudstilling i Ankara d. 20. december sidste år.

 

Et kendetegn ved det udvalg af billeder som man kan finde på worldpressphoto.org er, at mange af dem fungerer som portrætter af storpolitiske konflikter. Denne fotogenrer viser normalt ét eller flere individer, som på forskellige måder er blevet ofre for konflikternes konsekvenser, og de supplerende beskrivelser dedikeres normalt til de mennesker, som er ofrene.

 

For eksempel kan man finde et billede med teksten:  ”An 11-year-old girl from Nigeria (left), who said her mother died in Libya, cries next to her 10-year-old brother aboard an NGO rescue boat”.

 

De gode billeder i denne genre er med andre ord de billeder, som menes at skabe fokus omkring ofrene.

 

Hvorfor skulle det forholde sig anderledes med Ozbilics vinderbillede?

 

Islams rolle skjules og morderen gøres til offer

Selve billedet er, efter min mening, middelmådigt. Men udover det er personen i fokus en koldblodig morder. Der er faktisk et mindst lige så godt billede hvor fokus mere er den russiske ambassadør – vel det egentlige offer i situationen? Hvorfor blev dette billede ikke udvalgt som vinder?

 

Ligeledes tager beskrivelsen af billedet alene udgangspunkt i Altintas, og den er fuldkommen neutral og tager oven i købet hensyn til Altintas og den ideologi, der drev ham til at begå handligen. Intet sted nævnes det eksempelvis at denne efter at have skudt Andrei Karlov udstødte et ”Allahu akbar”.

 

Det er venstrefløjens mærkesag at man bør være på de udsattes side.

 

Men hvad er kriterierne for det at være udsat? Det eneste der knyttede Altintas og Aleppo sammen, var hans ideologiske bagland. Han var ikke selv et offer for krigen og dens ulykkelige omstændigheder. Alligevel kom følgende udtalelse fra én i dommerpanelet:

 

“This is a man who has clearly reached a breaking point and his statement is to assassinate someone who he really blames, a country that he blames, for what is going on elsewhere in the region.”

 

Mevlut Mert Altintas var kun “udsat” igennem sin ideologi, men den venstreorienterede presse markedsfører Islam som det evige offer og derfor vandt billedet.

 

https://www.worldpressphoto.org

http://www.cbc.ca/news/world/face-of-hatred-picked-as-world-press-photo-contest-winner-1.3981633

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ