Cyril Malka fra Israel: “Ingen palæstinensisk stat i Trumps regeringstid”

Den palæstinensiske leder Mahmoud Abbas mødtes 3. maj med den amerikanske præsident i Det Hvide Hus

Cyril Malka bor i Haifa, Israel: Ifølge hvad pressen fortalte os gik mødet imellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og diktatoren af Palestinian Authority, Mahmoud Abbas, ikke særlig godt. Den amerikanske præsident siges at have råbt ad Abbas. Han sagde, at Abbas havde løjet til ham, da han så ham i Det Hvide Hus, når han fortalte, at han ikke opfordrede til at dræbe jøder i skoler og i de “palæstinensiske” medier.

 

Nogle mener, at det blot betyder, at Donald Trump har skiftet synspunkt og mening om Mahmoud Abbas og ikke mere end det.

 

De undervurderer groft denne hændelse og tager meget fejl.

 

Meningen er ikke og har aldrig været at skabe fred mellem Israel og PA. Sagen er meget anderledes.

 

Det, det hele går ud på, er at få stoppet Iran, som både Israel, USA og de sunnitiske lande i området (Saudiarabien, Egypten, Jordan og Golfens emirater) ser som den største trussel i området.

 

Derudover er Iran et vigtigt led i kæden af autoritære styrer (Bejing – Teheran – Moskva), som vi, fra vesten, gerne så svækket. Det ville være bedre at bryde denne kæde, men lad os forblive realistiske. Bare den kæde bliver svækket, så er vi nået langt.

 

For at kunne gøre det skal de sunnitiske lande forme en alliance med … Israel.

 

Problemet er, at selv om de sunnitiske lande har forsøgt at nærme sig Israel en smule på det seneste, så kan de ikke nærme sig mere, så længe Israel og USA intet har gjort for at løse det “palæstinensiske problem”.

 

Og det ved Trump og hans rådgivere.

 

Trump har derfor gjort noget.

 

Det første, han har gjort, var at invitere Mahmoud Abbas til Det Hvide Hus. Dér har han ladet Mahmoud Abbas lyve groft direkte i ansigtet, altimens at han blot svarede, at han ikke var i tvivl om, at Abbas gerne ville have fred.

 

Abbas har forsikret ham, at der ikke længere var opfordring til had og til at dræbe jøder i de “palæstinensiske” skoler og medier.

 

Donald Trump har taget Abbas på ordet og blot ventet.

 

Da han, derefter, besøgte de forskellige sunnitiske ledere, som var samlet i Riyad, kunne han sige til dem, hvad der blev sagt i Det Hvide Hus, og at han var åben for Abbas, og at han troede fuldt og fast på hans gode intentioner.

 

Det var så første del af programmet.

 

Den anden del af programmet skete i Israel (derfor var det vigtigt, at Trump besøgte Riyad, før at han kom til Jerusalem).

 

Dér mødtes Donald Trump med Mahmoud Abbas i Betlehem. Tro i øvrigt ikke, at det er ved et tilfælde, at Trump-administrationen har valgt Betlehem i stedet for Ramallah: I Ramallah er der terroristlederen Yasser Arafats grav. Trump ønskede ikke at blive tvunget til at gå foran den.

 

I Betlehem kunne Trump nemt, med beviser i hånden, anklage Mahmoud Abbas for at have løjet for ham, for at have opført sig uærligt og for ikke at være til at regne med.

 

Han kunne så aflevere en besked, som var tæt på den, han udsendte i Riyad foran lederne af halvtreds muslimske lande: Det er umuligt at lave fred med folk som lyver, som ikke står ved deres ord, og som opfordrer til mord!

 

Hvilket er ganske korrekt i øvrigt!

 

Nu kan Trump sige til de sunnitiske ledere, at selv om han var åben over for Mahmoud Abbas, så er Abbas ikke en, man skal indgå nogen form for partnerskab med, og ingen aftale vil være mulig med sådan en personage.

 

Den tredje del er ikke spillet endnu, men der er næsten kun en mulighed:

 

Donald Trump vil konstatere, at det er umuligt at betro sådanne mennesker en stat. Hverken Mahmoud Abbas eller dem, der vil følge ham. Det er umuligt at have en aftale med dem, og på trods af det, der blev forsøgt, er det bedre at lade situationen mere eller mindre være, som den er nu … indtil det tidspunkt, hvor det vil være muligt at afbryde pengestrømmen til PA, hvis de bliver ved med at opføre sig, som de gør. Man behøver blot at registrere og offentliggøre alle disse opfordringer for, til sidst, at have nok til at stoppe pengestrømmen.

 

Det er så småt ved at ske: Norge, FN og nu Danmark har krævet nogle penge tilbage, da de blev brugt til opfordring til terror.

 

Den israelske regering vil måske lave et par symbolske handlinger (man taler om at overføre et par ligegyldige områder fra zone C til zone B, og så tillade nogle byggerier).

 

Med det i hænde vil Donald Trump kunne sige til de arabiske ledere, at han har gjort, hvad han kunne, men at det er umuligt for USA og Israel at gøre mere end det, sådan som situationen er med de ledere, som PA har.

 

Jeg vil mene, at Trump mener (med rette), at lederne af de sunnitiske lande vil acceptere hans forklaringer, og at de ikke vil føle, at de taber ansigt ved at gå i en alliance med Israel.

 

Trump mener nok, at disse arabiske stater dels er mere og mere bange for de iranske mollahs indflydelse, og dels ser at deres olieressourcer blive mindre dag for dag … og intet varer evigt.

 

Derfor mener jeg, at Trump har gjort et ganske smart træk her, og han nok har ret i, at de vil acceptere alliancen.

 

Nu skal vi ikke hoppe og klappe endnu. Der er ikke tale om en venskabsalliance. Der er tale om en taktisk alliance. Men det er rigeligt og stærkt nok til at være en god modvægt mod Iran.

 

I øvrigt har disse stater lige afbrudt forbindelsen med Qatar, der, som alle ved, er på god fod med Iran. Dermed mener jeg, at linjen er lagt, og at den taktiske alliance med Israel er på vej.

 

Derfor vil der heller ikke være nogen “palæstinensisk stat” i de år, Trump leder USA, og jeg regner heller ikke med, at der vil være en senere. Tværtimod. Med alliancen i orden, så bliver det “palæstinensiske problem” mindre vigtigt for det arabiske folk. Med tiden kan det meget vel være det, og ikke Israel, som forsvinder.

 

I stedet for at undervurdere Trump burde journalister og andre forstå, at Trump er en businessmand, og at han rent faktisk kan sit kram, også selv om situationen er så kompliceret som den er i Mellemøsten i øjeblikket. De journalister, som undervurderer ham, har ganske enkelt endnu fattet, hvad det hele gik ud på.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…