I mange artikler om II. Verdenskrig ser man et foto som blikfang. Ofte forbinder man straks det foto med en bestemt begivenhed og lokalitet.
Eksempler på ”Historiske fotos”
23. februar 1945 hvor man ser marinesoldater rejser Star and Stripes på toppen af et bjerg på den japanske ø Iwo Jima. Mange fotografer overværede begivenheden og den korte ceremoni blev også filmet.
2. maj 1945, hvor sovjettropper hejser ”Den røde Fane” over Rigskancelliet i Berlin. Der findes flere filmoptagelser og mange fotos. Den vigtige begivenhed skulle gerne kunne gengives perfekt og fanen blev hejst flere gange også flere dage senere før den brugbare optagelse var i kassen.
12. maj 1945. Montgomery der besøgte København. Her var der ikke mulighed for at lave optagelserne om, men til gengæld blev hvert sekund fotograferet og filmet, så der var nok af fotos at vælge imellem. Det meste kendte er det foto fra Rådhuspladsen, hvor Montgomery lige er skiftet til Kongehusets åbne Cadillac.
Selv om der findes flere fotos fra en begivenhed vælger en redaktør næsten altid ”et kendt skarpt foto”, selv om mange gerne ville have set andre fotos.
Eksempel fra 8. maj 1945
Efter de første russiske bombardementer af Nexø og Rønne den 7. maj 1945 blev byerne evakueret næste morgen, fordi russerne havde meddelt, at de ville bombe begge byer igen.
”Radiogruppen”. 13 mand med lederen Karlo Dam yderst til venstre.
Den tyske Værnemagt på Bornholm ville kun overgive sig til britiske tropper efter lodret ordre fra hovedkvarteret i Flensborg. Man måtte ikke overgive sig til Sovjet før den officielle afslutning af krigen i Europa den 8. maj 1945 kl. 23.00.
Marinekaptajn Gerhard von Kamptz (1902-1998) adlød lodret ordre fra Flensborg om ikke at overgive Bornholm til Sovjettropper. Han var i de hektiske dage i kontakt med e lokale danske Myndigheder og Modstandsbevægelsens ledelse.
Byledelsen i Rønne var klar over, at Bornholm ville være uden telefonkontakt med København den 8. maj 1945, fordi personale på telefoncentralen også blev evakueret og desuden kunne telefonkabler i Rønne blive ødelagt ved angrebet.
Modstandsbevægelsens Radiogruppe
En radiogruppe fra Modstandsbevægelsen disponerede over en sender og flere modtagere, De fik til opgave at holde forbindelse til København. Gruppen flyttede lidt nord for Rønne, men der blev det for hedt og man flyttede videre til Nyker. På loftet af Nyker Præstegård fik man med efter startvanskeligheder radioforbindelse med København.
Præstegården i Nyker ligger over for kirken.
Radiogruppen bestod af 13 mand. Flere var licenserede radioamatører og en enkelt Hans Mikkelsen var desuden professionel telegrafist, ansat ved Rønne Lufthavn.
Telegrafist Hans O. Mikkelsen
Der blev afsendt mange telegrammer både til Krigsministeriet og til Udenrigsministeriet i løbet af tirsdagen den 8. maj.
Man berettede om situationen og bad bl.a. igen om, at en britisk officer straks blev sendt til Bornholm.
I København kvitterede man for telegrammerne, men sidst på eftermiddagen kom svaret. ”Modstandsbevægelsen skulle samarbejde med de russiske besættelsestropper, der måtte komme til Bornholm”.
Hans o. Mikkelsen betjente morsenøglen, men ønskede ikke, at blive fotograferet.
Resultatet blev, at der blev taget to fotos af en af de andre fra radiogruppen, nemlig Ivar Pedersen. Det ene af de fotos, er det ”kendte” fra loftet på Nyker Præstegård.
Radiotelegrafist Hans O. Mikkelsen havde kontakt med myndighederne i København via Lyngby Radio. Han ville ikke fotograferes og derfor findes der kun dette dårlige amatørfoto af Mikkelsen på loftet af Nyker Præstegård.
Ivar Pedersen var en anden vinkel. Her ser flere af de blybatterier radiogruppen havde medbragt.
Det kendte foto fra præstegårdens loft. Man ser bankassistent Ivar Pedersen ved morsenøglen. Dette foto var det bedste og derfor bruges det som illustration af aktiviteterne den 8. maj 1945.