Ny film: “Your name”: Animation på japansk

Udskriv

*** 3 stjerner ud af 6

 

YOUR NAME er en japansk animationsfilm instrueret af Makoto Shinkai (født 1973). Han er en mand med mange talenter – ud over at være instruktør og tidligere grafisk designer er han forfatter, producer, animator, redaktør og lægger også stemme til film.

 

Hvad er en animationsfilm?

Ifølge Den Store Danske er det en filmteknisk metode til at gøre tegninger, dukker o.l. levende. Det sker ved at optage et enkelt billede ad gangen og så ændre figurernes position for hver optagelse. Når filmen vises ved normal hastighed, bliver enkeltoptagelserne oplevet som én sammenhængende bevægelse.

 

Genren er ikke blandt mine favoritter, men med ”Kubo – den modige samurai” i frisk erindring (jf. https://denkorteavis.dk/2016/kubo/),  var der håb om, at ”Your Name” med tilsvarende høje rating ville være i samme liga. Især da ”Your Name” lanceres som verdens bedst sælgende japanske animationsfilm nogensinde.

 

Handlingen

I Itomori, en provinsby i bjergene, bor teenagepigen Mitsuha (stemme af Mone Kamishiraishi) sammen med sin lillesøster og gamle bedstemor. Faderen er blevet politiker efter moderens død og er aldrig hjemme.

 

Læs også
Filmanmeldelse “KÆRLIGHEDEN FLYTTER IND”: En rigtig feel-good film

I den pulserende, højteknologiske kæmpeby,Tokyo,  bor Taki (stemme af Ryûnosyke Kamiki). Han går i skole og har et fritidsjob som tjener på en italiensk restaurant.

 

Mitsuha drømmer om at komme væk fra den provinsielle, velkendte og forudsigelige hjemstavn og flytte til det pulserende byliv i Tokyo. Ind i hverdagen og dens dagdrømmerier trænger en anden virkelighed sig på. Mitsuha opfører sig besynderligt – ifølge tilbagemeldinger fra omgivelserne – og kan efterfølgende ikke erindre, hvad hun gjort og sagt af særheder. Den mærkelige adfærd skal vise sig at være uadskillelig fra Taki, som hun aldrig har mødt – men ikke desto mindre på uforklarlig vis kommer til at bytte krop og dagligdag med.

 

Der knyttes et stadig tættere bånd imellem de to unge, da det går op for dem, at de skal mestre såvel den normale virkelighed som den parallelvirkelighed, hvor de befinder sig i den andens krop. Her presses de til indgå i en række sociale relationer med familie, venner og skolekammerater, som de har svært ved at tackle. Men på en eller anden måde skal udfordringerne håndteres, så ingen af dem taber ansigt.

 

Hvordan Mitsuha og Taki kommunikerer indbyrdes? Via deres smartphones!

 

For mange løse ender

Hvis det lyder både bizart og absurd, så er der fodslag. At en film ikke bare åbner sig, men kalder på tolkningsarbejde er selvfølgelig ikke nødvendigvis negativt. Men med kun ét gennemsyn er der i denne anmelders øjne for mange løse ender og irriterende uforklarlige passager. En manual ville ikke have været af vejen!

Læs også
Filmanmeldelse “KINGSMAN: THE GOLDEN CIRCLE – klassisk agentfilm i ny humoristisk udgave

 

Idéen om, at HAN og HUN skifter krop for at formidle en bedre forståelse af kønsidentiteten, er ikke ny og fungerer sådan set udmærket. Men instruktøren vil spille på for mange tematiske strenge på én gang: Overtro, traditionens betydning, provinsialisme vs storbyliv, problemer med krops- og kønsidentitet, tidsforskydninger, dreng-møder-pige-og-sød-musik-opstår, den store altbesejrende kærlighed, apokalypse, symbolske naturkatastrofer mv.  Shinkai sætter sig imellem for mange stole og har dertil hang til at trække flere scener unødigt ud.

 

Selvom filmen er teknisk flot, er plottet for snørklet og konstrueret og filmen altså også for langtrukken.

 

Tilhører læseren den dedikerede animationsfilms-fangruppe er ”Your Name” selvfølgelig ’et must’.

 

Længde: 106 minutter

  • Instruktør: Makoto Shinkai
  • Manus: Makoto Shinkai
  • Premieredato: torsdag d. 4. maj

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ