Filmanmeldelse “THE FOREIGNER”: Når gamle-far tager affære

**** 4 stjerner ud af 6

 

Det første kvarter af THE FOREIGNER ærgrede jeg mig grumt over, at jeg ikke havde valgt denne film fra – men så skal jeg til gengæld love for, at der kom gang i dramaet. Nok ikke så sært – taget i betragtning, at instruktøren er new zealandske Martin Campbell (født 1943) med bl.a. følgende populære film på karrierelisten: GoldenEye (1995), The Mask of Zorro (1998) The Legend of Zorro (2005), Casino Royale (2006), Edge of Darkness (2010).    

 

 

Lone Nørgaard

 

Handling

Indledningssekvensen viser en midaldrende, kærlig og omsorgsfuld far (Jackie Chan) der kører sin datter til fest et sted i London. Bekymret udspørger og formaner han hende, før hun sorgløst tager afsked.

  

At der er god grund til ængstelse på det højtelskede barns vegne skal imidlertid straks vise sig. Knapt er datteren steget ud af bilen, før hun bliver myrdet i et terrorangreb, der også er ved at koste hans eget liv.

 

Næste scene blænder op for den restaurant, han ejer, og som han forlader for at søge retfærdighed på datterens vegne. Han stoler ikke på, at politi og efterforskere vil følge sagen til dørs, så retfærdigheden sker fyldest. Han er derfor fast besluttet på selv at finde de terrorister, der har forvoldt datterens død. Dertil kræves navne, og for at få fat i dem tager han færdigheder og kvalifikationer i brug fra en grum fortid, som han ellers troede, han havde lagt bag sig.  

 

Den ydmyge og tilbageholdende asiatiske indvandrer skal vise sig at blive en hård nød at knække for myndighederne, fordi han ikke helmer, før han får ram på de skyldige.  

 

En overbevisende Pierce Brosnan

Den aldrende Jackie Chan kan stadig slå en proper næve, mens han leger akrobat, men prisen tager Pierce Brosnan i rollen som tidligere IRA-terrorist, nu irsk politiker. Undervejs folder han sin rolle ud og bidrager til at give terrortemaet en rimeligt overbevisende og nuanceret behandling.

 

Der er klare huller i plottet, hvad angår troværdigheden, men i det store og hele er der tale om god underholdning med overraskende og tankevækkende drejninger undervejs. For hvem er heltene, og hvem er skurkene i det spegede politiske spil, som en gammel-far ufrivilligt bliver en brik i?

 

Læs også
Filmanmeldelse BREATHE: Sand kærlighed
  • Medvirkende: Jackie Chan, Pierce Brosnan, Orla Brady, Dermot Crowly m.fl.
  • Instruktør: Martin Campbell
  • Censur: Tilladt for børn over 15 år
  • Premieredato: Torsdag d. 12. oktober

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…