Filmanmeldelse “BORG”: Hold da op! En spændende og tankevækkende tennisfilm

***** 5 stjerner ud af 6

Hold da op! Den havde jeg ikke lige set komme. At filmen om en af tennissportens største stjerner, Bjørn Borg, har vist sig at være så spændende og veldrejet, at den kalder på et gensyn meget snart.

 

BORG er den enkle titel, og instruktøren er danske Janus Metz kendt for bl.a. dokumentarfilmen ”Armadillo”. Nu har han kastet sig ud i en skildring af rivaliseringen mellem de to topspillere, ’gentleman-den’ Bjørn Borg og rebellen John McEnroe.

 

Handlingen

Årstallet er 1980. Bjørn Borg (Sverrir Gudnason) er ved at gøre klar til årets Wimbledon, hvor han er favorit til som den første i verden at vinde sit femte trofæ i træk. Hans farligste modstander er den opadstigende stjerne, John McEnroe (Shia Labeouf), der på overfladen fremtræder som Borgs absolutte modsætning. Borg: Iskold og behersket, det engelske publikums yndling og favorit – McEnroe: Skrigende, ubehøvlet og mere og mere upopulær på grund af sin opførsel. I en grad så det ellers civiliserede tennispublikum buh’er af ham.

 

Fortælleteknikken fungerer fremragende
Filmen er til dels opbygget kronologisk i ugerne op til den legendariske 5-sæts-finalekamp i 1980 med en række flash backs, der opruller, hvordan såvel Borg som McEnroe har opnået deres resultater.
En nøgleperson i Borgs karriere er Lennart ”Labbe” Bergelin (Stellan Skarsgård), uden hvem – ifølge filmen – hovedpersonen aldrig ville have opnået status som verdens bedste tennisspiller.

 

Fortælleteknikken fungerer fremragende og giver en fin indsigt i den pris, de mest fremtrædende sportsstjerner betaler for deres position på toppen.

 

Imponerende nok lykkes det også for både Sverrir Gudnason og Shia Labeouf at illudere overbevisende som supertennisspillere. Billedmanipulation? Måske. Men det virker.

 

Manus og instruktør får meget foræret

Selvfølgelig får manus og instruktør meget foræret i kraft af den glamour, der omgærder de to ikoner. Historien forud for deres finale på Centre Court er i sig selv fundamentalt spændende, fordi den rummer et væld af de ingredienser, der kan få folk op af stolene: Unge berømtheder, rivalisering, mesteren-der-udfordres, kan ’the champ’ stå for presset i sin ambition om at skabe unik tennishistorie?  Især pirrer kigget bag kulisserne, hvor adfærden i såvel omklædningsrum som privatliv føjer oplysende facetter til ’heroernes’ kraftpræstationer på banen.

 

God og tankevækkende underholdning

Hvor meget, der er digtet til og konstrueret for at skabe dramatiske højdepunkter i fortællingen, skal jeg ikke kunne sige. Men ikke bare var jeg godt underholdt undervejs – filmen satte også en del tanker i gang, om den pris, der skal betales for stortalent parret med umættelig ambition. Ikke kun inden for tennis, men generelt. Her hæver filmen sig til noget mere almengyldigt, og det er godt gået.

 

Læs også
NY FILM: Kemikaliefabrik truer landmand – så går en opofrende advokat i aktion

Et enkelt minus: Der bliver skruet for meget og for hyppigt op på musiksiden for at intensivere dramaet. Det er ganske unødvendigt. Dramaet er rigeligt dramatisk foruden.

 

Længde: 100 minutter

  • Medvirkende: Sverrir Gudnason, Shia Labeouf, Stellen Skarsgård, Tuva Novotny m.fl.
  • Instruktør: Janus Metz
  • Manus: Ronnie Sandahl
  • Premieredato: torsdag d. 14. september

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…