Filmanmeldelse af “Stalins død” – En diktator i satirens skær   

Lone Nørgaard:

 

**** 4 stjerner ud af 6

 

Armando Iannucci er til trods for navnet skotsk, og i STALINS DØD leverer han satire på et plan, der giver mindelser om såvel Monty Python som Stanley Kubrics ”Dr. Strangelove”. Filmen er baseret på en fransk grafisk roman af samme navn og udstiller nådesløst det kommunistiske diktaturs dobbeltmoral, medløberi og absurde uforudsigelighed i magtudøvelsen.

 

Samt ikke mindst den ydmygelse, mennesker er parate til at underkaste sig for at redde deres skind.

 

Handling.

Året er 1953, stedet Sovjetunionen, hvor herskeren Josef Stalin (Adrian Mclaoughlin) står på magtens tinde.  Over middagsbordet udsteder han rask væk dødsdomme og deportationer og nyder tydeligvis at terrorisere også den snævre, blindt-loyale, rygklappende inderkreds: Nikita Khrusjtjov (Steve Buscemi), Georgij Malenkov (Jeffrey Tambor), Lavrentij Beria (Simon Russell Beale) og Vjatjeslav Molotov (Michael Palin).

 

Helt uventet falder tyrannen om af et hjerteanfald og dør snart efter. Nu går en hektisk magtkamp i gang i Centralkommissionen, hvor intet middel blive skyet for at komme til fadet, og ingen ved, hvem der kan stole på hvem.

 

Filmen kammer over i ren farce

”Stalins død” er en både morsom og underholdende film, der afklæder magtens mænd med et ætsende satirisk bid. Den ene mere groteske og absurde scene følger efter den anden i et overflødighedshorn, der paradoksalt nok også bliver filmens svaghed.

 

Smerten ved at leve i et diktatur, hvor angst æder sjæle op, fordi ingen ved, hvem og hvornår diktatoren og hans villige lakajers lange arm rammer – den smerte og konstante frygttilstand forsvinder delvist i de klovneagtige og lattervækkende scener. Filmen kammer over i ren farce.

 

Men ”Stalins død” er absolut en film, der skal ses. Ikke bare for at få et godt grin, men fordi det er lykkedes til fuldkommenhed at demonstrere, at magt ikke er noget, man får – det er noget, man tager. Brutalt, barbarisk og blodigt. Uden et sekund at lade sig anfægte af moralske skrupler.

 

 

Spilletid:106 minutter  

 

  • Medvirkende: Adrian Mclaoughlin, Steve Buscemi, Jeffrey Tambor m.fl.    
  • Instruktør: Armando Iannucci,
  • Manus: Armando Iannucci, David Schneider og Ian Martin
  • Premieredato: Torsdag d. 14. december

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…