Åbent brev til Dyrenes Beskyttelse om deres holdning til halalslagtning

Åbent brev til Dyrenes Beskyttelse

 

Jeg kan se at I anbefaler danske kunder at købe halalslagtet lam fra Chile. I mærker kødet med ”Anbefalet af Dyrenes beskyttelse”.

 

Ved forespørgsel på hvorfor Dyrenes Beskyttelse anbefaler halalslagtet lam fra Chile svarer I:

 

”Vores dyrefaglige var i Chile tidligere på året og besigtige den chilenske lammeproduktion fra Patagonien, som er med under vores mærke ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”. Lammene bedøves alle med el forud for selve slagtningen, og de er således uden bevidsthed, når halspulsåren skæres over.

 

Halal-delen består af en bøn, som er uden betydning for dyrevelfærden i forbindelse med slagtemetoden. De chilenske myndighederne og en frivillig brancheorganisation kontrollerer regelmæssigt både opdræt og slagtning af de chilenske lam, der markedsføres med vores mærke.

 

Vh. Katrine ”

 

Jeg tillader mig at citere jer: ”Halal-delen består af en bøn, som er uden betydning for dyrevelfærden i forbindelse med slagtemetoden.” Dette er jo ikke korrekt.

 

Halaldelen består af flere ting ud over bønnen.

 

Økonomiske gebyrer til muslimske foreninger,

 

et halalsnit som ellers er forbudt ved andre slagtninger end rituelle, pga af faren for kontaminering af kødet,

 

Læs også
Stor forskel i straf for dyremishandling – bliver halalslagtning overhovedet straffet?

og… at dyret ikke må være dødt ved halssnittet. Derfor er den penetrerende boltpistol jo også forbudt at bruge ved halalslagtningerne.

 

Jeres problem er, at I ved at godkende halalslagtet lammekød, ikke overholder de regler som I selv har lavet vedrørende mærkekravet til mærket: ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”

 

I jeres egne regler fremgår det i kapitel XII. Slagtning at:

 

”Krav til slagtning

Alle dyr skal være født, opdrættet og slagtet i Danmark

Dyrene skal slagtes samme dag, de er leveret.

Alle dyr skal bedøves med penetrerende boltpistol inden slagtning”

Jvf. Specifikation for mærkekrav til får og lam, version 2 af den 4. august 2015 fra Dyrenes Beskyttelse.

 

Læs også
Belgien tager et skridt på vejen mod forbud mod halalslagtning

Dyrene er hverken opvokset eller slagtet i Danmark, og de er desuden bedøvet med el, hvilket også er imod jeres egne vedtægter. Dyrenes beskyttelse risikerer derved en anmeldelse til Fødevarestyrelsen for falsk anprisning, og endda for at bryde de regler som Dyrenes Beskyttelse selv har udformet.

 

I følge jeres mærkning garanterer I, at dyrene er slagtet og opvokset i Danmark, og at de er slagtet med penetrerende boltpistol. Alene vedrørende de lam fra Chile, bliver reglerne brudt på tre punkter.

 

Jeg har tidligere stillet spørgsmålstegn ved jeres hensigt vedrørende godkendelse af halalslagtning, men at I direkte går imod jeres egne regler for at anbefale halalslagtet lammekød fra Chile, kunne jo godt få jeres medlemmer til at stille spørgsmålstegn ved jeres oprigtighed i forbindelse med mærkningen ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”.

 

Kan I uddybe hvorfor i vælger at ignorere jeres egne regler, og hvorfor i bryder reglerne for anprisning? Og kan I fortælle os, om der er andre lignende tilfælde, hvor I laver undtagelser for jeres egne regler?

 

Med venlig hilsen

Byrådsmedlem Christel Gall (DF) Odense Kommune

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…