Tyrkistes ambassadør satte sig godt til rette: Så kom han med et uhørt groft og uforskammet angreb – helt i Erdogans ånd

Tyrkiets ambassadør (foto: Daniel Pipes)

Tyrkiets ambassadør i Israel bad i februar undertegnede om at holde mig væk fra hans land; Han gjorde det i det mindste på en diplomatisk måde. I juni behandlede Tyrkiets ambassadør i Bulgarien mig på en bemærkelsesværdig uforskammet og udiplomatisk måde.

 

Anledningen var et foredrag, som jeg holdt: “Tyrkiet og Erdogan – en partner eller en trussel” for tænketanken Center for Balkan and Black Sea Studies i Sofia.

 

Jeg nævnte mine forbindelser og hengivne følelser for Tyrkiet, hvorefter jeg forklarede, at den stærke præsident Recep Tayyip Erdogans manglende evne til at afstemme tre konkurrerende prioriteter: islam, Tyrkiet og Erdogan, og de deraf følgende modsætninger, sandsynligvis vil være skæbnesvangert for hans styre.

 

Ved arrangementets afslutning bekræftede ambassadør Süleyman Gökçe den forudsigelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Højaktuel bog om præsident Erdogan og hans Tyrkiet

Arrangementet.

 

Han kom tidligt, sad på første række, og sprang op, da der blev åbnet for spørgsmål fra salen.

 

Han sagde ildevarslende om mig, at “vi kender ham godt i Tyrkiet”, hvorefter han beskyldte mig for at håndplukke fakta og være en essentialist og orientalist.

 

Min uvane med “overdrivelser, fordrejninger og vrangforestillinger” tilskyndede ham til at sige: “Jeg er uenig med dig om alle de synspunkter, som du er fremkommet med”.

 

 

Ambassadør Süleyman Gökçe var blandt de først ankomne.

Gökçes trusler antog to former:

For det første erklærede han, at ingen med en Pd.D. grad “burde have den frihed” at fremsætte beskyldninger som dem, jeg var fremkommet med;

For det andet beskyldte han mig for at forsvare holdningerne hos “Fethullah Gülen Terrororganisationen” Erdogans beskrivelse af den ikke-terroristiske Hizmetbevægelse grundlagt af Fethullah Gülen, der engang var Erdogans tætte allierede, og hvis medlemmer Erdogan nu jagter, udstøder, udrenser og fængsler.

 

Jeg afsluttede mit svar til ambassadøren med at spørge ham to gange, om han kunne garantere min sikkerhed hvis jeg kom til Tyrkiet. Han ignorerede spørgsmålet to gange. Så trampede han ud af lokalet. Det bragte imidlertid ikke helt en ende på hans ubehag.

Læs også
Erdogan vil ødelægge kurderne – EU og FN er magtesløse

 

Han tyede til Twitter, hvor han svarede på otte af mine gamle tweets om Tyrkiet, idet han pligtskyldigst svarede på hver eneste af dem og kaldte mig for “ekstremist”, “marginal”, “patetisk” og “forudindtaget”. Da jeg svarede, at “Erdogan har gjort sine diplomater til klovne”, slog Gökçe igen med endnu mere fornærmende tweets.

 

 

Hændelsen giver indblik i flere aspekter.

 

Smålig intimidering er ikke en almindelig diplomatisk praksis. Min egen erfaring er, at regimer, der er langt værre end Tyrkiet, er klogere.

 

Saddam Hussein sendte ambassadøren Nizar Hamdoon til Washington, hvor han tjente sin monstrøse leders interesser ved hjælp af høflighed, selvkritik og logik. Iran har på det seneste indbudt undertegnede i tre af deres medier i løbet af en uge: det engelsksprogede fjernsyn (Press TV), den engelsksprogede avis (Tehran Times) og den arabisksprogede nyhedstjeneste (MehrNews). Erdogans inkompetence på den scene gør ham stor skade.

 

Gökçes særprægede opførsel misbilliges også af andre. Journalist og akademiker Steven Hayward, der også sad i panelet i Sofia, skrev, at det “var en utrolig optræden fra én, der har en formel diplomatisk stilling”.

 

Læs også
Sådan bruges moskeer til at undergrave demokratiet

Bulgariens tidligere ambassadør i Moskva Ilian Vassilev var også tilstede ved arrangementet, og han kaldte Gökçes opførsel for “højst usædvanlig”.

 

Den tidligere amerikanske ambassadør i Tyrkiet Eric Edelman karakteriserede showet som “meget karakteristisk” for Erdogans diplomati.

 

Da Richard Pipes, der er professor i russisk historie (og min far), blev spurgt, om sovjetiske diplomater nogensinde generede ham på denne måde under Den Kolde Krig, svarede han: “Nej, aldrig. De ignorerede ganske enkelt mine offentlige udtalelser i Vesten. Og når jeg talte i Sovjetunionen, afviste de høfligt mine udtalelser.”

 

 

 

 

 

 

Læs også
Tyrkiets behandling af Armenien er et eksempel på islams forsøg på at udradere kristendommen i Mellemøsten

 

 

CBBSS panelet, fra venstre: Steven Hayward, Daniel Pipes, Alex Alexiev, Daniel Mitov.

 

Gökçes opførsel i Sofia bragte mindelser om den britiske premierminister William Gladstones roste “revl og krat” tale fra 1876 om, hvad der kaldtes de “bulgarske rædsler”:

 

Lad nu tyrkerne fjerne deres overgreb på den eneste mulige måde, nemlig ved selv at trække sig tilbage. Deres zaptieher [politimænd] og deres mudirer [skatteopkrævere], deres bimbasher [oberstløjtnanter] og deres yuzbashier [kaptajner], deres kaimakanere [oberster] og deres pashaer, alle og én, revl og krat, vil forhåbentlig forsvinde fra den [bulgarske] provins, som de har ødelagt og vanhelliget.

 

 

 

 

Læs også
Politikerne forsøgte at presse befolkningen til at lukke Tyrkiet ind i EU – men befolkningen sagde nej, og den havde ret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En opdateret udgave af Gladstone citatet kunne lyde:

 

Lad nu tyrkerne fjerne deres overgreb på den eneste mulige måde, nemlig ved selv at trække sig tilbage. Deres Diyanet og deres TIKA, deres DOST og deres THY, deres Erdogan og deres ambassadører, alle og én, revl og krat, vil forhåbentlig forsvinde fra dét land, som de igen ville ødelægge og vanhellige.

 

At sende en ambassadør for at nedgøre og true en analytiker ved et privat uddannelsestiltag er den ikkevoldelige modstykke til, da Erdogans livvagter bankede fredelige demonstranter i Washington. Begge dele indgår i undertrykkelsen af modstandere af en leder præget af stadigt større storhedsvanvid. Erdogans uforskammede diplomater skaber utilsigtet fjender af regimet og fremskynder den dag, hvor de vil have opslidt deres i forvejen flossede goodwill – revl og krat.

 

Artiklen er oversat fra engelsk til dansk af Kirsten Valeur.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…