Jeg forsøgte at få at vide, om kødet var halalslagtet, men jeg har fået en sludder for en sladder – også fra Fødevarestyrelsen

En læser beretter om en restaurant-kæde: Det er svært at vide, om de vildleder kunderne og serverer halalslagtet kød, selvom de  siger, de ikke gør

 

Jeg holder meget af at spise på Jensens. Det er i mine øjne den bedste familierestaurant, vi har. Men jeg ønsker ikke at spise halalkød.

 

Jeg er klar over, at ønsket om at fravælge halalkød støder den politisk korrekte fløj, men kravet er vel egentlig ikke forskelligt fra muslimer og jøders ønske om at fravælge svinekød? Og hvis jeg respekterer muslimers ønske om at fravælge svinekød, hvorfor skal mit ønske så ikke respekteres?

 

Derfor har jeg flere gange i løbet af de sidste par år skrevet til Jensens Bøfhus for at få sikkerhed for, at deres kød ikke er halalslagtet.

 

Jensens Bøfhus (JB) har hver gang svaret mig således: ”Intet af vores oksekød er halalslagtet”. Jeg har delt svaret på Facebook med siderne ”Nej tak til halalkød” og ”Mad uden religion”, som begge har lister over steder hvor man kan spise/købe kød der ikke er halalslagtet.

 

Enkelte gange er der medlemmer fra disse sider, der har skrevet tilbage, at de har fået oplyst, at kødet hos JB er halalslagtet. Denne oplysning har jeg konfronteret JB med, og JB har bedt om at få at vide, hvor den oplysning kommer fra, så de kan få rettet misforståelsen og få oplyst kunderne om, at deres oksekød ikke er halalslagtet.

 

JB har endda skriftligt garanteret mig, at deres oksekød ikke er halal. Jensens Bøfhus skriver den 7 juli 2015:

 

Hej igen Christel

P.t. kan vi godt garantere at vores oksekød ikke er halalslagtet, men da vi jo kan skifte leverandør, så gælder dette svar kun her og nu.

Venlig hilsen / Best regards

Lisbeth Olsen Gæsteservice

 

JB bekræfter i efterfølgende mails, at de ikke har ændret leverandør, og at det stadig kun er deres kylling, der er halalslagtet. Samtidigt afkræfter de påstanden om, at deres oksekød er halalslagtet. Her i en mail fra august 2016:

Læs også
Kommunalvalg: DF-politikere insisterer på danske værdier – så kom de i forhør på TV

 

Hej

Det er kun vores kylling der er hallal. Beklager fejlinformationen.

Venlig hilsen / Best regards

Marie Knudsen Gæsteservice Jensens Bøfhus A/S

 

Hakkekød fra Danish Crown bliver iblandet halalkød

Jeg finder på et tidspunkt ud af, at JB’s hakkede oksekød er fra Danish Crown. Danish Crown har flere gange meldt ud, at deres hakkede oksekød er iblandet halalslagtet kød, så man derfor ikke kan betragte det som værende ikke-halalslagtet.

 

Danish Crowns informationschef Jens Hansen udtaler, at ønsker man at fravælge halalslagtet kød, kan man kun købe det kød, der hedder Friland, hos Danish Crown. Jens Hansen svarer i august 2016:

 

For Danish Crown er det vigtigt at give forbrugerne muligheden for at vælge selv. Derfor har Danish Crown valgt, at økologisk oksekød fra Friland ikke er halalslagtet.

Læs også
Befolkningen vil have mærkning af halal-slagtet kød – men de politisk korrekte gør som det passer dem

Jens Hansen Kommunikation Danish Crown A/S, Marsvej 43, 8960 Randers, Cvr. nr. 26 12 12 64

 

Dermed slår Jens Hansen fast, at såfremt man ønsker at fravælge halalkød, skal man fravælge almindeligt kød fra Danish Crown og derimod vælge det kød, de kalder Friland.

 

Hvis JB havde spurgt Danish Crown før de udstedte garantier for, at deres kød ikke er halalslagtet, ville de formodentlig have fået samme svar.

 

I en artikel i Kristeligt Dagblad  oplyser Jens Hansen fra Danish Crown yderligere:

 

”En del af det halalslagtede kød indgår i hakket oksekød til det danske marked, men præcist i hvilket omfang det sker, kan Danish Crown ikke oplyse.”

 

Jeg skriver dette til JB, og her er det så, at kommunikationen ophører. Jensens Bøfhus vælger simpelthen at undlade at svare på mine henvendelser.

 

Læs også
Byrådsmedlem: Nu indrømmer Landbrug & fødevarer: Halalslagtning forurener kødet

Jeg fortæller dem, at såfremt de ikke vil svare mig, ser jeg mig nødsaget til at anmelde dem til Fødevarestyrelsen for falsk anprisning. Jeg betragter deres manglende svar som en tilkendegivelse på at de godt ved at de har talt usandt.

 

Fødevarestyrelsen

Jeg skriver til Fødevarestyrelsen, som beder om dokumentation for ovenstående. Jeg sender noget af den mailkorrespondance jeg har haft med Jensens, bl.a. de mails hvor Jensens efterspørger information om den afdeling der påstod at deres kød var halalslagtet, og den mail, hvor de ”garanterer”.

 

Efter lang tid, svarer Fødevarestyrelsen. Deres svar starter med en lang indledning, hvori Fødevarestyrelsen forklarer mig, at der intet galt er i at spise halalkød.

 

Besynderligt, for forklarer samme Fødevarestyrelse også muslimer, der klager over at have få serveret svinekød mod deres ønske, at der intet galt er i at spise svinekød?

 

Efter en lang beskrivelse af, at de enkelte slagterier skal dokumentere den efterspørgsel, der er på halalkød, før de får tilladelse til at slagte halal, konkluderer Fødevarestyrelsen:

 

”Dette betyder, at det er meget lidt sandsynligt, at det danske kød, som Jensens Bøfhus modtager, er rituelt slagtet kød. Jeg har stikprøvevist set 3 fakturaer på oksekød fra Jensens Bøfhus fra første halvår af 2017, og der står ikke noget om halalkød på. Det er dog ikke nogen garanti, da halal mærkning ikke er obligatorisk. Det dokumenterer blot, at Jensens Bøfhus ikke har købt og bevidst modtaget halalslagtet kød fra danske slagterier.

Læs også
Byrådsmedlem: Hensyn til muslimer tvinger danskerne til at spise forurenet kød – Landbrug & fødevarer svarer

 

Imidlertid har Jensens Bøfhus oplyst, at det meste oksekød kommer fra Australien, hvor kødet godt kan være halalslagtet. Jeg kender desværre ikke reglerne for rituel slagtning i Australien”

 

Men er det ikke netop en garanti Jensens giver?

 

Og er det i grunden ikke fuldstændigt irrelevant, af hvilken årsag jeg ønsker at fravælge rituelt slagtet kød. Skal Fødevarestyrelsen ikke bare behandle klager om ulovlig anprisning ud fra en juridisk vurdering, i stedet for at prøve at påvirke forbrugerne til at acceptere halalkød?

 

Kunderne fortjener sandheden

Nu kender JB jo godt selv reglerne for anprisning – Jensens Bøfhus har selv en afdeling for forarbejdning af fødevarer på Energivej i Struer, og da den også har et autorisationsnummer, kender Jensens Bøfhus naturligvis til, hvordan man sporer kødet.

 

Det kunne ærlig talt se ud som om, at Jensens Bøfhus reelt aldrig har spurgt Danish Crown og deres australske leverandør, om kødet er halalslagtet, men det vides ikke. Man må håbe, at JB har lyst til at forklare, hvad der er op og ned. Serverer restauranten halalslagtet kød? Ja eller nej?

 

Læs også
Landbrug og miljø: Politikerstyre eller embedsvælde?

Fødevarestyrelsen svarer at det ikke får konsekvens overfor Jensens Bøfhus.

 

Normalt ved falsk anprisning koster det en bøde og et hak i smileyen og et brugerbetalt kontrolbesøg, men når det som her drejer sig om at vildlede flere tusinde kunder, er det tilsyneladende konsekvensfrit.

 

Fødevarestyrelsen sender dermed det signal, at der ikke er nogen konsekvens ved at tale usandt eller vildlede overfor forbrugere der ønsker at fravælge halalkød. Dette forekommer mig, at være i uoverensstemmelse med et svar fra Fødevareministeren.

 

Ministeren

Fødevareminister Esben Lunde Larsen har for nyligt til et spørgsmål fra Pernille Bendixen fra Dansk Folkeparti svaret på, hvorledes forbrugerens retstilling er, såfremt en kunde bliver serveret halalkød på en restaurant på trods af, at kunden meddeler restauranten, at han ikke spiser halalkød, og på trods af, at restauranten påstår at kødet ikke er halalslagtet.

 

Ministeren svarede:

 

”Hvis der herefter bliver serveret andet end det, der er oplyst om, gælder de generelle regler om, at man ikke må vildlede forbrugeren. Hvis f.eks. en restaurant oplyser om, at de serverer kød fra ikkehalalslagtede dyr, så er det vildledning af forbrugeren, hvis det serverede kød alligevel kommer fra halalslagtede dyr. Man har som forbruger altid mulighed for at henvende sig til Fødevarestyrelsen, hvis man føler sig vildledt af mærkningen og markedsføringen af fødevarer.” (Svaret er fra den 11. marts 2017 – spørgsmål 509)

 

Jeg er træt af hele tiden, at skulle kæmpe for det, der burde være standarten, normen, det selvfølgelige i Danmark. Men jeg giver ikke op, og vi er mange, der kæmper videre.

 

Christel Gall, Ældre- Handicap Udvalget, Politisk ordfører & Spidskandidat KV17 for Dansk Folkeparti Odense.

 

Artiklen er blevet sendt til Jensens Bøfhus, men JB har ikke ønsket at kommentere.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…