Det byder mange forældre deres børn: En arbejdsuge på 40 timer uden krav på ferie

Colourbox

 

 

Kommentar af Pernille Bendixen, Dansk Folkeparti, børneordfører

 

KOMMENTAR: En arbejdsuge på 40 timer uden krav på ferie. Sådan er livet for nogle små børn, nemlig dem der aldrig holder ferie fra daginstitutionen, medens forældrene selv tager på ferie. En arbejdsuge på 40 timer uden ferie.

 

Hvorfor vil forældre byde deres børn en arbejdsuge på 37-45 timer om ugen og nægte dem at holde ferie?

 

Børn har ofte en længere uge end deres forældre og en dag i daginstitution er præcis det samme for et barn, som en arbejdsdag er det for forældrene. Men vi kunne ikke selv drømme om ikke at holde ferie, så hvorfor mener nogle forældre, at deres børn skal bydes noget, de selv ville takke nej til?

 

Nogle børn er helt oppe på 45 timer om ugen

En stor del af børnehavebørnene opholder sig mere end 37 timer i børnehave om ugen og en del af børnene i børnehave mere end 40 timer om ugen, mens enkelte er helt oppe på 45 timer.

 

Det er mange timer at opholde sig i larm, andre børn, flere voksne, aktiviteter, stress og mange indtryk.

 

Forældre, der af den ene eller anden grund ikke vil lade deres børn holde ferie, glemmer hvad der er af tid til samvær i hverdagen.

 

Hvis barnet har en arbejdsdag på 9-10 timer og en nattesøvn på de ca. 10 timer, som børn i den alder har behov for, ja så er samværet med far og mor noget, barnet kun kan drømme om.

 

Her til kommer, at børn ofte er dødtrætte, når de kommer hjem og simpelthen ikke orker mere. Børnene selv drømmer mere om tid med deres forældre, end de drømmer om julegaver, og det har IKEA lavet en rørende video om:

Læs også
Video: Hunden vil sidde ned, så hvorfor ikke sætte sig på en dejlig blød baby …

 

 

Tror at børn har det sjovere i en daginstitution

Nogle forældre aner ikke, hvordan de skal “aktivere” deres børn i ferien og lever derfor i troen på, at barnet alligevel har det sjovere i daginstitutionen, men intet kan være mere forkert.

 

Børn omstiller sig bare på den situation de bliver bragt i, men det er ikke det samme, som at det var det, de selv ville vælge.

 

Disse forældre behøver slet ikke bekymre sig om “aktivering” for ferie handler om det stik modsatte, nemlig afslapning. Rigtig mange børn har en hektisk dag og nogle er stressede, ligesom forældrenes stress smitter af på børnene. Derfor ville afslapning sammen med forældre være guld værd for små børn.

 

Nogle forældre tror at ferien skal være fyldt med aktiviteter hver dag, men hygge i haven eller en tur i skoven er mindst ligeså godt, eller bedre end en tur i Fårup Sommerland eller Legoland, og så er det tilmed gratis.

 

Læs også
Politiet advarer mod mand – ved to skoler har han lokket elever med slik: Kom med mig hjem

Nogle magter ikke deres egne børn

Andre forældre magter ganske enkelt ikke deres egne børn og det er bekymrende, for hvis man ikke magter sit barn i tre uger, så er der noget helt galt.

 

Spørgsmålet kan så være, om det så er bedre at barnet alligevel kommer hen i daginstitutionen, men det ændrer jo ikke på, at barnet fortsat har et behov for miljøforandringer og afslapning.

 

Det får barnet ikke, selvom man ud af godhed mener, at daginstitutionen er et bedre sted at være for barnet.

 

Vi snakker meget om tidlig indsats og en del børn lider af stress i en tidlig alder. Også små børn. Derfor er debatten om nogle børns manglende ferie vigtig, for det er på tide at vi indser, at børn har lige så meget behov for ferie som alle vi andre har.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…