Catalonien: Var der en afstemning om uafhængighed?

Barcalona mandag (Skærmprint vg.no)

Selvstyreregering – “el Govern” i Barcelona – prøvede søndag d. 1. oktober at organisere en afstemning om regionens uafhængighed fra Spanien. Men blev den gennemført? Ja, det siger regeringslederen Carles Puigdemont, og derfor vil han nu indlede løsrivelsen.

 

Mariano Rajoy – den konservative statsminister i Madrid – og domstolene siger nej. Argumentet er, at folkeafstemninger ifølge loven kun kan finde sted, når Spaniens centrale regering har besluttet det. Så søndagens drama var gennemført ugyldigt.

 

Voldsanvendelse

 

Medierne – især de udenlandske – har fremhævet de voldelige sammenstød i Barcelonas gader. Tilhængerne af løsrivelse fordømmer det nationale politis og den halvmilitære Civilgardes hårde metoder, som ifølge talspersoner fra “el Govern” har kostet i hundredevis af sårede.

 

Men det kan ikke komme bag på Puigdemont og hans tilhængere, at den selvbestaltede beslutning om afstemning ville føre til sammenstød med politiet. I en årrække har Rajoys regering konsekvent betragtet striden med catalanernes anførere som en juridisk sag. Separatisterne har nu taget et stort skridt bort fra gældende lov – positiv ret i det spanske demokrati.

 

Lovbrud

Cataloniens “Govern” begrunder ulovlighederne med taler om “demokrati” og “frihed” for en “undertrykt nation”, og anvendelsen af vold mod uskyldige frembringer spontant sympati blandt journalister og politikere i resten af Europa. Forargelsen trækker overskrifter, men analyser af krisen kommer i anden række. Derfor er det nødvendigt at rette opmærksomheden på, at de nationalistiske ledere i Barcelona selv valgte at provokere – trods gentagne advarsler om det ulovlige i deres forehavende.

 

De løb en risiko og håbede, at hvis det lykkedes dem at gennemføre den ulovlige afstemning, ville deres prestige og popularitet forstærkes. På den anden side giver domstolenes ordre om fysisk indsats dem en offerrolle. Psykologisk styrker det tilliden til løsrivelsesaktivisterne, der siger, at de kræver “demokrati” og “frihed”.

 

Undtagelser i dansk presse

 

Glimt af analyse og saglig orientering af baggrunden er bragt et par steder i danske medier – bl.a. i Berlingske. Desuden skrev Bjarke Møller en lederartikel i Jyllands-Posten. Her er et klip: På Twitter og andre sociale medier har nationalister fra nær og fjern udtrykt solidaritet med det, de opfatter som det undertrykte catalanske folk. I Danmark er der måske nogle, der undrer sig over, at Catalonien ikke får lov til den 1. oktober at holde den folkeafstemning om selvstændighed, som et simpelt flertal i det catalanske parlament har udskrevet. Er folkeafstemninger ikke demokratiske? Har ”folket” ikke ret til selvbestemmelse? Er det ikke et groft overgreb på demokratiet, hvis en statsmagt med vold og magt forsøger at forhindre en demokratisk afstemning? Jo, svarer mange sikkert. Men nej. Man er nødt til at forstå, hvad der dybest set er på spil.”

 

Hvem er i flertal og hvem er undertrykt?

Læs også
Vi får at vide, at den muslimske kultur var en berigelse af Spanien – men sandheden er en ganske anden

 

Den catalanske repræsentant i København – en uofficiel “ambassadør” – fortæller til Berlingske: “Man skal forstå, at denne folkeafstemning handler ikke længere om uafhængighed eller selvbestemmelse. Nu handler det om borgerrettigheder og demokrati. Sådan er det blevet, siger Francesca Guardiola.” Udsagnet er smukt. Hvad mener befolkningen i Catalonien?

 

Der lever 7, 5 mio mennesker i den selvstyrende region. De allerfleste er tosprogede, og formelt har de ret til selv at bestemme, om der skal tales og skrives catalansk eller spansk i henvendelser til kommunen og i skolerne. Sådan står det i den lov, som hele det demokratiske Spaniens befolkning gav overvældende godkendelse ved afstemningerne i de 17 Comunidades Autónomas i 1979 og 1980.

 

Men denne frihed blev for længe siden afskaffet i Catalonien af separatisterne i “Govern”. Det store antal personer, som vælger at benytte spansk, chikaneres og diskrimineres af myndighederne. Madrid-regeringen har advaret mod dette lovbrud, men har ikke handlet. Det blev overladt til domstolene at sige “fy!” Mere er ikke sket. Derfor er der en dyb splittelse mellem dem, der er loyale overfor Spanien og dem, der ønsker løsrivelse. Catalanerne er ikke ét “folk”, men to. Sandsynligvis er et flertal indstillet på at sige nej til uafhængighed – ifølge det sidste halve års meningsmålinger.

 

Fiasko

Søndagens fejlslagne afstemning blev ikke standset overalt. Under de kaotiske tilstande blev udfyldte stemmesedler indsamlet af enten politiet eller af separatistiske aktivister. Øjensynligt var der tilfælde, hvor personer dukkede op på flere afstemningssteder og også afleverede en stemmeseddel der.

 

Den catalanske “Govern” erklærer selv, at afstemningen ikke forløb som planlagt. I redegørelsen meddeles det, at med 5.313.000 stemmeberettigede personer og 2.262.424 indleverede stemmesedler var deltagelsen 42%. Dette lave tal skyldes til dels, at politiet lukkede 400 stemmesteder og beslaglagde et stort antal stemmeurner. Ifølge talsmanden fra “Govern” ville deltagelsen have været 55% uden dette indgreb.

 

Læs også
Det er muligt at forbyde voldelige foreninger og organisationer

Med denne status drister Puigdemont sig til at proklamere løsrivelse. I snart to årtier har separatisterne svækket demokrati og frihed i Catalonien. Den nærmeste fremtid tegner ikke lys.

 

Politivold?

Der er stærkt divergerende informationer om politiets vold i Barcelona og andre byer. På den ene side erklærer aktivister fra den catalanske regering, at 893 demonstranter kom til skade under overfald fra ordensmagten.

 

På den anden side siger Spaniens justitsminister, som selv var til stede på gaden, at han så talrige overfald fra de demonstreredes side mod politiet. Hans vurdering stemmer overens med rapporter fra læger, der blev tilkaldt under konfrontationen: Kun i alt fire personer kom på hospitalet – deraf én ældre mand med svagt hjerte.

http://www.libertaddigital.com/espana/politica/2017-10-02/la-generalidad-habla-de-893-heridos-pero-solo-cuatro-siguen-en-el-hospital-1276606833/

http://www.libertaddigital.com/espana/politica/2017-10-02/catala-vi-mas-acoso-a-policias-que-violencia-de-policias-1276606830/?utm_source=POLIT&utm_medium=bajonoticia&utm_campaign=recomendados

 

http://www.elmundo.es/espana/2017/02/02/58931affe2704e9f248b4623.html

 

https://www.b.dk/globalt/over-800-meldes-saaret-saa-voldsomt-gik-det-for-sig-i-catalonien

Læs også
Islam og Grundloven

 

https://www.b.dk/globalt/over-800-meldes-saaret-saa-voldsomt-gik-det-for-sig-i-catalonien

 

https://www.b.dk/globalt/catalonier-i-danmark-i-forstaar-ikke-vores-droem-om-frihed

 

http://nyheder.tv2.dk/udland/2017-09-30-i-barcelona-skal-du-laere-catalansk-mor-frosset-ud?cid=tv2.dk%3AI+Barcelona+skal+du+l%C3%A6re+catalansk%3A+Mor+frosset+ud%3Aarticle

 

Separatister i Katalonien samarbejder med muslimer om at nedbryde den spanske nationalstat

 

http://www.abc.es/espana/abci-govern-asegura-depositado-22-millones-papeletas-cuales-90-por-ciento-optado-si-201710020103_noticia.html

 

Læs også
Nu er der igen politisk uro i Spanien. Valg den 28. april 2019

‘Nuestra madre nos ha abandonado’

 

https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=https%3A%2F%2Fgaceta.es%2Fespana%2Fcatalanes-contrarios-secesion-20170930-1551%2F

 

http://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE9910468/cataloniens-farlige-eventyrere/

 

http://www.abc.es/espana/abci-govern-asegura-depositado-22-millones-papeletas-cuales-90-por-ciento-optado-si-201710020103_noticia.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…