Ny bog: Ældre “uopklarede” kriminalsager kobles elegant sammen med nyere begivenheder

Mine foretrukne bøger er fagbøger. Undtagelsesvis læser jeg en roman, men der er så altid en årsag.

 

Forfatteren Lars Techen Nielsen har udgivet sin krimiroman nr. to.

 

Han har koblet mange ældre såkaldt ”uopklarede” kriminalsager sammen med nyere begivenheder. Det er gjort på en elegant måde, der giver mening.

 

Samtidig må man tage hatten af for forfatteren, der må have brugt utrolig meget tid på at gennemgå og forstå de gamle sager og set, hvordan han kan skabe en realistisk sammenhæng.

 

En tidligere forsvarsminister bliver fundet skudt på Østerbro og sagen begynder med efterforskningen af hendes død på den nye Politigård i Sydhavnen. Man bliver præsenteret for efterforskning i forskellige afdelinger, PET og det legendariske Rejsehold er også på banen i bogen.

 

Patroner, der er anvendt ved drabet, forbindes til en drabssag fra Aarhus. For 50 år siden blev en forstadsfrue skudt ”en tilfældig fredag i et tilfældigt hus af en tilfældig mand”.

 

Sagen er kendt som ”Drabet i Højbjerg” eller ”Lock-Hansen sagen”. Var det ”bare” et privat opgør eller noget med relation til Den kolde Krig?

 

Da man undersøger liget af den tidligere forsvarsminister bringer det minder frem om detaljer fra liget af fru kontorchef Jacobsen, der sammen med sin mand blev fundet dræbt på Peter Bangs Vej i 1948.

 

Forfatteren benytter lejligheden til at sende en lille pudsig hip til arkitekter, der i dag indretter kontorer. Flest mulige medarbejdere på mindst mulig plads, så alle forstyrrer hinanden og arbejdsevnen nedsættes betydelig.

 

Man kan mærke, at forfatteren kender lokaliteterne, hvor han lader bogens hovedpersoner færdes. Ikke mindst, når man følger nogle af Østblokkens spioner rundt i Danmark.

 

Læs også
Filmanmeldelse “WIND RIVER”: En verden af kulde

En østtysk afhopper interesserer sig for Dobbeltmordet i Køge Bugt. En sag også fra 1948, der var særdeles stærkt forbundet til sagen på Peter Bangs Vej samme år.

 

Under dække af en likvidering blev en grønthandler skudt i 1944. En af gerningsmændene genfindes i sagen med ”Jane Horney”, der i januar 1945 var blevet en risikofaktor. Politifolkene taler med en søn, der kan fortælle, hvad hans far var med i dengang. Igen en forbindelse til en meget omtalt Walther P-38 pistol og lidt om, hvordan politirapporter kan forsvinde.

 

Forfatteren kommer også ind på modstandsmanden, der unge Morten Nielsen, der blev fundet død på et kontor i Silkegade. Vådeskud eller?

 

I slutningen af bogen bringes læserne tilbage til årsskiftet 1947/48, hvor en damper og lægter grundstøder ved Sjællands Odde. Vraget af lægteren ligger der stadig i 2017 og minder om forbindelsen til flere af de tidligere nævnte sager fra efterkrigstiden.

 

Et sjældent maleri af P.S. Krøyer spiller en rolle i sagen, men det må læserne have til gode.

 

Lars Techen Nielsen: Kærlig hilsen København. 199 kr. 415 sider. Skriveforlaget.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…