Siden 2013 har Danmark oplevet stigende beskæftigelse og faldende arbejdsløshed. Det kan dog ikke mærkes på de danske byggepladser, hvor man mangler hænder som aldrig før. Danske byggeherrer må i stedet benytte flere udenlandske medarbejdere.
Byggebranchen mangler flere hænder som aldrig før
I løbet af de sidste 4 år har det danske arbejdsmarked været i konstant fremgang. Beskæftigelsen stiger fortsat, alt imens arbejdsløsheden falder og den økonomiske vækst tager til. Men selvom dette er en glædelig udvikling, så er det ikke alle steder, man er i lige fornøjede. Et af disse steder er i byggebranchen, hvor finanskrisen aldrig nåede at bide sig fast, da skiftende danske regeringer valgte at igangsætte flere store offentlige byggerier for at holde hånden under beskæftigelsen. Og nu hvor resten af arbejdsmarkedet er kommet op i gear, bliver det sværere og sværere for byggebranchen at skaffe kvalificeret arbejdskraft.
I stedet må mange danske byggerier se imod udlandet, hvor udvalget af dygtige håndværkere er anderledes stort. Denne udvikling er med til at skabe øget vækst og beskæftigelse hos de danske vikarbureauer.
Baltic Workforce oplever stor efterspørgsel på håndværkere
En af de mange danske vikarbureauer, der oplever at måtte løbe ekstra stærkt i disse år, er det danske vikarbureau Baltic Workforce, der har specialiseret sig i at rekruttere udenlandsk arbejdskraft fra flere østeuropæiske lande som Polen og Rumænien. I disse lande er der i disse år mange veluddannede håndværkere som hurtigt kan træde til at og hjælpe danske virksomheder med at sikre flere ordrer.
Ifølge konsulent Nikolaj Nielsen oplever man hos Baltic Workforce i disse år ekstra stor efterspørgsel efter dygtige håndværkere fra både små og store virksomheder.
”I år har vi særligt oplevet stor efterspørgsel fra mindre håndværkere, der står og mangler 1-2 nye medarbejdere til at sikre den næste ordre. Denne udvikling vidner om, at væksten er stigende i hele landet, både i de store byer som København og Århus, men også i provinsen og landdistrikterne, og det kan særligt mærkes hos de små selvstændige, da de store virksomheder i de senere år har koncentreret sig om store offentlige byggeprojekter.”
Færre unge vælger at blive håndværkere
Ifølge Nikolaj Nielsen skyldes den nuværende udvikling også, at færre og færre danskere vælger at uddanne sig som håndværkere. I disse år er der større fokus på at få en længerevarende uddannelse eller at blive iværksætter. Her er der særligt mange unge, der genre vil starte deres egen webshop – og netop disse skift i uddannelses- og karrierepræferencer gør, at mange danske virksomheder må gøre brug af udenlandsk arbejdskraft.
”I de senere år har der været meget fokus på uddannelse, og det har gjort, at færre har valgt at uddanne sig til håndværkere, hvilket selvsagt skaber rekrutteringsproblemer på både kort og lidt længere sigt.”
Stadig udsigt til mangel på arbejdskraft i de kommende år
Men selvom at danske vikarbureauer som Baltic Workforce løber stærkt for at kunne følge med den stigende efterspørgsel, så er der stadig udsigt til mangel på arbejdskraft i de kommende år. Hos Baltic Workforce ser man dog alligevel lyst på fremtiden:
”Det kan godt være, at vi skal løbe hurtigt i de kommende år, hvis vi skal følge med. Men det positive ved denne udvikling er, at mange østeuropæere vælger at slå sig ned i Danmark, når de har fundet et job, og det bidrager til at understøtte vores arbejdsmarked på den lange bane”, afslutter Nikolaj Nielsen.