Video: En sang, der gør grin med præsident Erdogan, har udløst en dramatisk diplomatisk krise mellem Tyrkiet og Tyskland

Den tyske TV-station NDR har et satirisk program, der hedder extra3. Den 17. marts bragte programmet en sang, der gjorde grin med den tyrkiske præsident Erdogan.

 

Sangen hedder ”Erdowie, Erdowo, Erdogan” – det spiller på de tyske ord ”wie” (hvordan), ”wo” (hvor) og ”wan” (hvornår).

 

Erdogan er kendt som manden, der slår hårdt ned på alle medier og journalister, der kommer ham på tværs. Han er samtidig ekstremt ømskindet over for kritik af sin egen person.

 

Sangen om Erdogan

Sangen fremstiller Erdogan som en brutal hersker i fortidens ottomanske stil. Den omtaler hans kæmpestore palads, der er bygget midt i et fredet naturområde. Den mere end antyder, at han fusker med valgresultater. Og den fortæller, hvordan han render om hjørner med EU.

 

Samtidig bringes der optagelser af Erdogan, hvor han taler med skinger stemme, og hvor han falder af en hest – hvilket han givetvis opfatter som majestætsfornærmelse.

 

I sangen hedder det blandt andet: ”En journalist, som skriver noget, der ikke behager Erdogan, vil allerede sidde i spjældet i morgen.”

 

En anden optagelse viser Erdogan, der trykker hånd med forbundskansler Angela Merkel. Henvendt til Merkel lyder det: ”Vær elskværdig, for han holder dig i sin hånd”.

 

Indslaget kan ses her med engelske undertekster.

 

Diplomatisk krise

Tilsyneladende udløste sangen et sandt raserianfald hos Erdogan. Den tyske ambassadør i Ankara blev den 22. marts kaldt til det tyrkiske udenrigsministerium og stillet til regnskab for sangen!

 

En sådan fremgangsmåde bruger man normalt kun i alvorlige diplomatiske kriser.

 

Den tyrkiske regering har krævet, at indslaget aldrig bliver bragt igen. Chefredaktør på NDR Andreas Cichowicz svarer, at ”det er ikke foreneligt med vores forståelse af pressefrihed og meningsfrihed”, at Tyrkiet kræver indslaget taget af.

 

Udover at Erdogans indgriben er en groft angreb på ytringsfriheden, er den også en aldeles upassende indblanding i tyske anliggender. Det giver en lille forsmag på, hvordan Tyrkiet ville optræde, hvis det blev medlem af EU.

 

Den tyrkiske regering har heller ikke undslået sig for at udvise en journalist fra et af de store tyske medier, ugemagasinet Der Spiegel.

 

”Månedens medarbejder”

På satireprogrammet extra3 er man dog begejstret over, at præsident Erdogan gør så fabelagtig reklame for den satiriske sang. Et slående eksempel på, at forsøg på at undertrykke noget ofte vil bidrage til dets udbredelse.

 

Satireprogrammet har prompte udnævnt Erdogan til ”månedens medarbejder” med et stort fint billede af præsidenten, der har skaffet dem så megen omtale. På Twitter skriver man om tildelingen af den ærefulde titel: ”Ham var der ingen, der overgik”.

 

Man benytter også lejligheden til at reklamere for en tidligere sang, som extra3 har lavet om Erdogan. Her udnævnes han til ”Tyrkiets Mickey Mouse”.

 

Nu venter vi bare på, at ”Mickey Mouse” kræver den famøse asylaftale mellem EU og Tyrkiet ændret, så den indbefatter et forbud mod satiriske sange om præsidenten i europæisk TV …

 

Del på Facebook