Mandagens EU-topmøde om asylpolitik har umådelig stor betydning. Mødets udfald kan få vigtige konsekvenser for Europas fremtid.
Tysklands forbundskansler Angela Merkel vil gøre alt for at udlægge topmødet som en succes for hendes linje. Det gælder især den aftale med Tyrkiet, som er hendes store slagnummer.
Merkel har hårdt brug for at kunne kalde topmødet en sejr. Hun er nemlig trængt ganske alvorligt i defensiven.
Hun ankommer til topmøde med et stort EU-nederlag i bagagen.
”Pas dig selv, Merkel!”
Stik imod skarpe advarsler fra Merkel har Østrig besluttet at lægge et loft over, hvor mange asylansøgere landet vil tage imod. Man vil højst åbne for 80 asylansøgere om dagen og 37.500 ansøgere i år. Østrigerne har fejet Merkels indvendinger til side og i bramfri vendinger bedt hende passe sig selv.
En stribe lande på Balkan har fulgt Østrig. De vil ikke risikere at stå i den situation, at der strømme mange asylansøgere ind i deres land, som så ikke kan komme videre nordpå, fordi Østrig har sat en prop i hullet. Det ville betyde en enorm ophobning af asylansøgere i Balkan-landene.
Så Slovenien, Kroatien, Serbien og Makedonien har nu også indført lofter. Bulgarien følger trop.
Dette er baggrunden for, at så mange asylansøgere nu samles ved grænsen mellem Grækenland og Makedonien. De kan ikke komme ind i Makedonien, som kun lukker få ind, og dermed heller ikke videre op i Europa.
Disse lofter over asylansøgere er forbundet med en meget tæt national grænsekontrol. I forvejen har Ungarn og andre østeuropæiske lande indført skarp grænsekontrol, hvor kun få slippes ind.
Lars Løkke har vist forståelse
Der er tale om et direkte opgør med Merkels linje. Hun siger nej til national kontrol og vil have, at det hele skal klares på fælles EU-plan.
Men de lande, der indfører lofter, svarer: Den fælles EU-indsats har været en fiasko. Derfor er vi nødt til at beskytte os med national grænsekontrol og lofter for ikke at blive løbet over ende.
Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen har forud for topmødet udtrykt forståelse for Østrigs beslutning om at indføre et loft for asyltallet.
Alt tyder på, at Merkel allerede inden topmødet har tabt denne kamp. De pågældende lande vil holde fast i den nationale kontrol og lofterne.
En sviende fiasko for forbundskansleren.
Aftale med Tyrkiet
Til gengæld vil Merkel kæmpe hårdt for at få opbakning til en aftale med Tyrkiet. Tyrkiet vil være repræsenteret på topmødet.
EU har allerede en aftale med Tyrkiet om, at tyrkerne skal bremse asylstrømmen til Europa. Men Tyrkiet har ikke levet op til den. Nu forsøger man med en udvidet aftale:
Tyrkiet skal sige ja til at tilbagetage de illegale migranter, der rejser fra Tyrkiet til Grækenland. Det vil sige mennesker, der reelt ikke er flygtninge.
Til gengæld skal EU-landene tage imod op mod flere hundrede tusind legale flygtninge, der befinder sig i Tyrkiet. De skal så fordeles på EU-landene.
Samtidig skal Tyrkiet have et stort pengebeløb og vidtgående politiske indrømmelser. Ikke mindst visumfrihed til EU og større velvilje over for tyrkisk medlemskab af EU.
Positiver signaler
Der bliver under ingen omstændigheder lavet en færdig aftale med Tyrkiet på topmødet. Men Merkel og EU-toppen vil gøre alt, hvad de kan, for at konkludere, at man er kommet godt på vej til at få en aftale i stand.
Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, har forhandlet med tyrkerne, og han gør sig umage for at sende positive signaler. Især fremhæver han, at tyrkerne nu viser vilje til at tilbagetage illegale migranter fra Grækenland og andre EU-lande.
To store problemer
Men når det gælder aftalen med Tyrkiet, står Merkel og EU-toppen med to store problemer på topmødet:
Det ene er, at man stadig mangler mere konkrete resultater fra Tyrkiet. En række EU-lande vil først se Tyrkiet bremse asylstrømmen, inden de vil uddele gaver.
Det andet problem er det allerstørste: En række EU-lande vil simpelt hen nægte at tage imod en masse asylansøgere fra Tyrkiet som led i en fælles EU-fordeling.
Alt tyder på, at en sådan fordeling vil blive en lige så stor fiasko som den tvungne EU-fordeling, som Merkel lancerede sidste år.
Danmark er ikke direkte involveret her, fordi vi ikke er med i EU’s fælles asylpolitik. Men det er også helt usandsynligt, at regeringen vil deltage på frivillig basis. Vælgerne vil have sig betakket.
Hårdt såret
Angela Merkel vil på mødet gøre alt for at kunne sige noget positivt om udsigterne for en aftale med Tyrkiet.
Men den tyske kansler kan meget vel komme hårdt såret ud af EU-topmødet. Med et eklatant nederlag på de nationale lofter over asyltallet. Og med store problemer i forhold til at aftage asylansøgere fra Tyrkiet.