Er der berøringsangst i danske medier for jødiske historie?

FOTO: HASSE FERROLD (Yvette Espersen, arrangør af udstillingen i Danmark, modtager en taksigelses gave fra Dr. Shimon Samuels og Rabbiner Abraham Cooper fra Simon Wiesenthal Center. Gaven er en antik olielampe fundet i Israel, der anslås at være lavet i den romerske periode 1. - 3. århundrede e.Kr. (Foto: Hasse Ferrold)

Det var faktisk en historisk udstilling der kom til Danmark: “Folket, Bogen, Landet – det 3500 år forhold mellem det jødiske folk og det Hellige Land” på Københavns Rådhus.

 

Der var før og efter åbningen skrevet til samtlige medier i Danmark, men det er kun Den Korte Avis og Kristeligt Dagblad der har skrevet om udstillingen og dens åbning på Rådhuset.

 

Man kan ikke lade være med at føle at der er en lidt berøringsangst i forhold til jøder og deres historie… som jeg ikke bryder mig om.

 

Denne udstilling har, siden dens indvielse ved UNESCOs hovedkvarter i Paris (juni, 2014), været præsenteret på adskillige prestigefyldte steder, deriblandt Forenede Nationer (FN) i New York, Knesset i Jerusalem, Den Amerikanske Kongres i Washington D.C. samt i Vatikanet i Rom – og altså  nu at finde på Rådhuset i København.

 

KD beskriver udstillingen som “omstridte plancher” fordi i 2014, da Wiesenthal Centret ville åbne udstillingen første gang i Unescos hovedkvarter i Paris – blev udstillingen aflyst da 22 arabiske lande protesteret og beskyldte folkene bag udstillingen for at benægte palæstinensernes tilstedeværelse i Palæstina. Det samme siger Fathi El-Abed, talsmand for Dansk-Palæstinenske Venskabsforening til KD.  Personligt synes jeg at Palæstinenserne skal lave deres eget historiske udstillingen i stedet for at kritisere udstillingen, som er godkendt til punkt og prikke af UNESCO.

 

Jeg har personligt bragt udstillingen til Danmark i samarbejde med UNESCO og Simon Wiesenthal Centre, og ved åbningensceremonien på Københavns Rådhus, deltog 20 udenlandske ambassadører, ministre, tidligere ministre og folketingsmedlemmer – og dertil 200 inviterede gæster, som Københavns Rådhus, som var vært for udstillingen, efterfølgende havde inviteret på Rådhuspandekager. Det var et stort arrangement – men pressen næsten udeblev. 

 

Kultur, og kirkeminister Bertel Haarder (V) og borgmester Ninna Thomsen (SF) åbnede officielt udstillingen ”Folket, Bogen, Landet”.  Siden åbningen har hundredevis af gæster besøgte udstillingen hver dag, hvor der er mange begejstrede kommentarer i udstillingens gæstebogen på Rådhuset og hvor vores frivillige snakker med de mange der er interesseret, skolelærer med deres klasser, turister, professorer, bryllupsgæster på Rådhuset og et hav af andre interesseret.

 

“Ja, jeg nåede kun halvdelen af plancherne. Men det tog tid, fordi jeg måtte erkende at der er mange, mange ting jeg ikke ved om historien og forholdene i det hele taget i Mellemøsten. Jeg regner med at nå anden halvdel i næste uge.”

 

“Tak for sandheden. Det var en åbenbaring, og en smuk udstilling.”

 

“Så udstillingen i dag. Den er god. Kan anbefales. Jeg kommer nok igen. Evt. med min Viv.”

 

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder

Udstillingen kan udlånes – og der er store interesse fra uddannelsesinstitutioner, kristneforeninger, lokalhistoriske foreninger, osv. Udstillingen skal nok kom rundt i landet – Færinger vil også have udstillingen deroppe! Udstillingen er åben på Københavns Rådhus indtil torsdag den 16. juni kl 16.00.

 

Fakta: Simon Wiesenthal Centret 
er en international menneskerettighedsorganisation, der forsker i Holocaust og had, både i historisk og nutidig kontekst. Centret konfronterer antisemitisme, had og terror, promoverer menneskerettigheder og værdighed, og underviser nye generationer i Holocaust. Det blev grundlagt i 1977, og har i dag mere end 400.000 medlemmer på verdensplan. 

 

Fakta: UNESCO: (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) – Hovedformålet for UNESCO er at bidrage til fred og sikkerhed ved at fremme nationers samarbejde gennem uddannelse, videnskab og kultur og styrke en grundlæggende respekt for retfærdighed, menneskerettigheder og fundamentale frihedsrettigheder for jordens folk uafhængig af race, køn, sprog og religion.

 

Yvette Espersen – Arrangør af udstillingen i Danmark for UNESCO/Simon Wiesenthal Centre – Læs mere her.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…