Kontanthjælpsloftet: Større gevinst ved at arbejde

I Venstre hylder vi princippet om ”frihed under ansvar”. Derfor er vi stolte over, at Danmark er et godt velfærdssamfund, hvor vi holder hånden under de svageste, og giver et økonomisk sikkerhedsnet til dem, der ikke har mulighed for at forsørge sig selv.

 

Desværre sidder alt for mange arbejdsdygtige, herunder mange indvandrere, uhjælpeligt fast i passiv offentlig forsørgelse – uden for arbejdsmarkedet. Det er et problem for de enkelte, der er henvist til at stå udenfor.

 

Og det er et problem for samfundet, der har brug for alle, som kan og vil. Årsagen til denne ulykkelige situation er, at det ofte ikke kan svare sig at gå fra offentlig forsørgelse til et arbejde.

 

Derfor glæder det mig, at Folketinget netop har vedtaget kontanthjælpsloftet, som er første fase af regeringens jobreform. Kontanthjælpsloftet skal sammen med 225-timers reglen sikre, at det i fremtiden bedre kan betale sig at arbejde.

 

Loftet medfører nemlig en fastsat øvre grænse for, hvor meget man samlet set kan modtage i kontanthjælp, boligsikring og særlige ydelser. Med 225-timers reglen stilles der et rimeligt krav om dokumenteret arbejde på 225 timer året. Derved sikrer vi også, at arbejdsdygtige kontanthjælpsmodtagere løbende har tilknytning til arbejdsmarkedet. Kontanthjælpen vil fortsat give et rimeligt og midlertidig forsørgelsesgrundlag.

 

Tro ikke på det, når der fra de røde partier spredes falske myter om ”social massegrav”. Der vil også fremover være et rimeligt forsørgelsesgrundlag for de arbejdsdygtige danskere, der i en periode er uden for arbejdsmarkedet. Her skal man passe på med ikke at blande tingene sammen med dem der har nedsat eller ingen arbejdsevne.

 

De skal selvsagt på helt andre ydelser som fx førtidspension. Nu ser jeg frem til at vi senere på året får gennemført anden fase af jobreformen, nemlig nedsættelse af skatten på de laveste lønindkomster. Derefter har vi for alvor sikret, at det bedre kan svare sig at står tidligt op om morgenen og passe et arbejde.

 

Samtidig har vi sikret et fortsat rimeligt forsørgelsesgrundlag for dem, der i en periode står uden for arbejdsmarkedet. Afslutningsvis vil jeg glæde mig over, at der igen er ved at komme damp på kedlerne i Danmark. Det betyder, at vi får brug for langt flere hænder til at tage fat i de kommende år.

 

Kristian Pihl Lorentzen er MF for Venstre

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…