Østrig går til præsidentvalg søndag. Det får en del omtale også i danske medier, hvilket er naturligt: Nok har den østrigske præsident kun begrænset magt, men valget er en vigtig strømpil for, hvad der rører sig i befolkningen.
I Østrig som i en stribe andre europæiske lande foregår der i øjeblikket et ganske dramatisk folkeligt opgør med den etablerede elite
Ved valget står Norbert Hofer fra Frihedspartiet over for Alexander Van der Bellen fra De Grønne. Hofer ligger til højre og er stærkt kritisk over for indvandring og islam, mens Van der Bellen tilhører venstrefløjen og står for politisk korrekte holdninger.
De danske journalister kan knap ytre en sætning om valget uden at fremhæve, at Hofer tilhører ”den yderligtgående højrefløj”.
Van der Bellen er meget venstreorienteret i blandt andet indvandringspolitikken, men sjovt nok hedder det aldrig om ham, at han er ”yderligtgående”.
Enhedslisten
Samme påfaldende politiske slagside er der i forhold til dansk politik: Hvis man kalder Hofer og Frihedspartiet for ”yderligtgående højreorienteret”, vil det være oplagt at kalde Enhedslisten for ”yderligtgående venstreorienteret”.
Men det sker aldrig. I de mange år Enhedslisten efterhånden har eksisteret, er det aldrig nogen sinde hændt, at journalister i dansk TV eller andre etablerede medier har kaldt partiet for ”yderliggående venstreorienteret”. Aldrig.
Tværtimod behandler journalisterne i høj grad Enhedslisten som ’nogle af vennerne’. Der er vel næppe noget parti i dansk politik, der nyder gavn af så omfattende velvilligt mikrofonholderi som Enhedslisten.
Reservatet
Forklaringen på dette er enkel: Den overvejende del af journalisterne er selv hyle-venstreorienterede – fire ud af fem stemmer til venstre. En stor del stemmer på Enhedslisten.
Det fremgår af en nordisk undersøgelse fra 2012 (Nordiske Mediedage). Denne undersøgelses tendens blev for nylig bekræftet i en lille undersøgelse blandt journaliststuderende på SDU. I dag stemmer mange af journalisterne også på Alternativet.
Journalisternes holdninger er slet ikke repræsentative for befolkningen. De lever i deres helt eget reservat. Og her er det kun højreorienterede, der kan være yderligtgående.
Journalistisk Venstreparti står jo bare for ”det, vi alle sammen mener” – altså alle i reservatet.