Journalister i TV og aviser ligger politisk langt til venstre for befolkningen som helhed – og det kan mærkes

En ny undersøgelse viser, at norske journalister er ekstremt venstreorienterede sammenlignet med befolkningen som helhed. En tidligere undersøgelse har vist, at det samme er tilfældet i Danmark – og i øvrigt også i Sverige.

 

Den norske undersøgelse blev i sidste uge præsenteret på de årlige Nordiske Mediedage. Den viser ikke bare, at journalisterne ligger langt til venstre for befolkningen som helhed. Ifølge undersøgelsen er der sket en yderligere venstredrejning.

 

http://kyber.blob.core.windows.net/nmd/1650/medieundersoekelsen-2016-del-2.pdf

 

Gigantisk rødt flertal

Hvis det var journalisterne, der skulle sammensætte Stortinget i Norge, ville rød blok (inklusive Miljøpartiet) få 119 mandater, mens blå blok ville få 49 mandater! Det er helt vildt.

 

Det største parti ville være Arbejderpartiet (Socialdemokraterne) med 65 mandater. Det venstreorienterede SV (søsterparti til SF) ville få 24 mandater, det venstreekstremistiske parti Rødt ville få 12 mandater, og Miljøpartiet ville få 18 mandater.

 

Især journalisternes mange stemmer på de små, mere eller mindre ekstreme partier til den røde side adskiller sig radikalt fra befolkningen som helhed:

 

Rødt og Miljøpartiet har ikke et eneste mandat i Stortinget i dag. SV har sølle 7 mandater. Men hos journalisterne har disse partier altså til sammen 54 mandater!

 

Lige så opsigtsvækkende er billedet, når man ser på blå blok. Fremskridtspartiet har i dag 29 mandater fra vælgerne. Hos journalisterne får de ikke et eneste.

 

Redaktørerne ligger også langt til venstre for befolkningen som helhed. Det er dog ikke helt så ekstremt som for journalisternes vedkommende.

 

Enhedslisten er sagen

Læs også
Regeringsforhandlingerne er ramt af store problemer – men Journalistisk Venstreparti prøver at hjælpe ’deres’ Mette

I forbindelse med Nordiske Mediedage i 2012 blev der også lavet en undersøgelse af, hvem danske journalister ville stemme på.

 

Hvis det stod til journalisterne, ville det største danske parti dengang være Det radikale Venstre med 30 procent af stemmerne! (Disse tal er altså i procenter).

 

20 procent ville gå til Socialdemokraterne, 17 procent til Enhedslisten og 13 procent til SF.

 

Også i Danmark ville journalisterne altså i stort omfang stemme på et venstreekstremt parti, nemlig Enhedslisten. I dag ville Enhedslisten formentlig få endnu flere journalist-stemmer i kølvandet på partiets stærke fremgang i de seneste år, mens De Radikale ville få færre. Nu er der også Alternativet.

 

Både Venstre (11 procent), Liberal Alliance (5 procent) og De Konservative (2 procent) ville hos journalisterne få langt færre stemmer end Enhedslisten. Dansk Folkeparti ville få 1 procent.

 

Rød blok tildeles blandt journalisterne 80 procent af stemmerne, mens blå blok tildeles 19 procent!! (Den sidste procent fortaber sig)

 

Læs også
Mette Frederiksen begår vælgerbedrag med forslag om tidlig pension – og medierne hjælper hende til det

Mærkes på journalistikken

Journalisternes politiske holdninger ligger med andre ord ufatteligt langt fra den befolkning, som de leverer informationer og vurderinger til.

 

Det kunne gå an, hvis det ikke kunne mærkes på journalistikken. Men det kan det.

 

Det er baggrunden for, at vi på Den Korte Avis har opfundet begrebet Journalistisk Venstreparti. Alt for megen journalistik hælder mod venstreorienterede synsvinkler på tingene. Ofte ekstremt venstreorienterede synsvinkler.

 

Holdningerne kan komme til udtryk på mange forskellige måder: Hvilke synsvinkler man anlægger. Hvilke kilder man bruger. Hvor meget tid de forskellige parter får. Hvordan man opbygger et TV-indslag eller en artikel – hvem får for eksempel det første og det sidste ord?

 

Man kan for eksempel prøve at sammenligne, hvordan TV-interviews med henholdsvis politikere fra Enhedslisten og politikere fra blå blok foregår.

 

I langt de fleste tilfælde får Johanne Schmidt-Nielsen eller Pernille Skipper ro til at formulere sig på egne præmisser, mens borgerlige politikere skal slås med mange og ofte aggressive afbrydelser.

Læs også
Så galt kan det gå, når medierne går amok i politisk korrekthed

 

Valgkamp og asylpolitik

Den Korte Avis giver løbende eksempler på disse ting. Vi påpegede også den politiske slagside i TV-dækningen af sidste folketingsvalg. DR og TV2 førte reelt valgkamp for rød blok.

 

De røde fik meget mere tid til deres egne budskaber. De fik mere ro, når de blev interviewet. Og de var ikke udsat for den slags karaktermord, som TV2 ved valgkampens gennemførte på Lars Løkke, da han udtalte sig om en samtale med en arbejdsgiver.

 

Men det går også over stok og sten uden for valgkampene. Et af de vigtigste eksempler er asylpolitikken, hvor den grundlæggende tone i mediedækningen er, at det er godt at lade asylstrømmen få frit løb, mens det er forkert at forsøge at bremse den.

 

Det er et meget stort problem for demokratiet, at journalisterne lever i deres egen røde verden, som er helt ude af trit med størstedelen af befolkningen. Og de bruger deres position i de store medier til hele tiden at forsøge at opdrage folk til de rigtige meninger ved at lægge bestemte vinkler på stoffet.

 

Må vi være fri.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…