Folkeafstemning søndag: Italienernes vrede over det politiske system og indvandringen kan sende store rystelser gennem hele Europa

Søndag d. 4. december stemmer italienerne om et forslag til forfatningsændring, der blandt andet vil føre til kraftig beskæring af antallet af Senatets medlemmer og endvidere dets beføjelser. Denne forsamling er den ene af parlamentets to kamre. Desuden vil centralregeringen i Rom fratage de selvstyrende regioner flere beføjelser, og valglovene skal ændres.

 

Statsminister Matteo Renzi (tidligere kommunist) fra det venstreorienterede Demokratiske Parti fremsatte oprindeligt disse forslag med den begrundelse, at det offentlige bureaukrati ville blive slankere og mere effektict.

 

Dette forekommer de i forvejen stærkt mistroiske italienere rimeligt, og meningsmålinger gav ham vind i sejlene. Ca. 40 procent af vælgerne udtrykte støtte til regeringspartiet. Der tegnede sig nu et “ja” ved “il referendum” d. 4. december.

 

Nyt emne

Men så meddelte Renzi, at hvis resultatet bliver et “nej”, vil han forlade sin post. Dermed vil afstemningen komme til handle om tillid – for eller imod regeringen.

 

Oppositionen – først og fremmest Movimento 5 Stelle (Femstjernebevægelsen) med den farverige Beppe Grillo gik til angreb og opfordrede vælgerne til at stemme “nej”. Det samme gør det store Lega Nord, som tidligere var regionalparti med center i Milano, men i dag fungerer over det meste af landet. På det seneste er den ikke just generte Silvio Berlusconi sluppet ud fra hospitalet efter en hjerteoperation og er nu parat til at samle sit parti Forza Italia til valgkamp mod venstrefløjsregeringen.

 

Intern uenighed

Desuden trues Renzi af modstandere i sit eget parti. De finder forfatningsreformen uspiselig, og de seneste målinger peger i retning af et “nej”. Disse trusler mod regeringen fik Renzi til at trække i land: Måske ville han alligevel blive siddende efter et “nej”, og i hvert fald skal oppositionen ikke regne med et hurtigt parlamentsvalg.

 

Jordskælv og illegale immigranter

Som om de politiske slagsmål ikke var nok, befinder Italien sig i en økonomisk nedgangstid med et dalende bruttonationalprodukt og en ungdomsarbejdsløshed på 40 procent. Ydermere har to dræbende jordskælv ramt centrale landsdele i år.

 

Endnu værre er tilstrømningen af illegale immigranter, som menneskesmuglere og EU-agenturet Frontex – et humanitært rederi – fragter til de italienske havne. Deres opførsel skræmmer og provokerer overalt – med slagsmål, optøjer, hærværk, røverier, ildspåsættelse og andre former for kriminalitet.

 

EU-kommissær for udenrigspolitik italieneren Federica Mogherini erkender, at antallet er “enormt”.

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

 

Ny lov berammet til at træde i kraft d. 5. december

Hvad har Renzi tænkt sig at gøre ved det? De såkaldte “flygtninge” kan ikke komme videre til Tyskland eller England, så regeringen tvinger nu italienerne – både kommunale og privatejede institutioner som hoteller – til at indlogere og servicere immigranterne, der ikke mere kan kaldes illegale. Renzi fik nemlig loven ændret, så det ikke længere er strafbart at trænge ind over grænsen uden pas.

 

Netudgaven af oppositionsavisen “Il Giornale” bragte en historie med overskriften “Således skænker Renzi-regeringen indvandrere statsborgerskab”. Men teksten begynder med oplysning om, at kommunerne skal indføre navnene på de nyankomne “flygtninge” i folkeregistrene og dermed give de pågældende adgang til “en lavine” af velfærdsgoder, når de har opholdt sig tre måneder i et modtagecenter. Så der er faktisk to emner, idet opholdstilladelse ikke er identisk med statsborgerskab!

 

Renzi-regeringens hensigt er derudover, at give udlændinge “cittadinanza” – statsborgerskab, hvis de er vokset op i Italien. Men endnu foreligger der ikke nogen lov.

 

Flere indgreb og overgreb venter til dagen efter afstemningen – d. 5. december. Da vil en ny lov give minister Angelo Alfano beføjelse til at bruge tvang – herunder arrest – mod de genstridige borgere, som vover at nægte indkvartering til “gæsterne”. Dette vil næppe gavne Renzis popularitet.

 

Finansproblemer

Afstemningen på søndag vækker usædvanlig stor interesse i udlandet. Det skyldes to sammenhængende emner: en tikkende bombe under den finansielle sektor og Italiens plads i EURO-zonen og dermed EU.

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder

 

Verdens ældste bank blev oprettet af Sienas byråd i året 1472. Den hedder Banca Monte dei Paschi di Siena. I dag er den i vanskeligheder på grund af en enorm mængde usikre pantebreve og udlån. Sammen med syv andre banker håber den på hjælp fra staten. Men en sådan redning forbyder EU.

 

“Italexit”?

Italienernes holdning til medlemskabet af EU ændrer sig i disse år, og oppositionens partier rumler med ønsket om en folkeafstemning – ja eller nej til EURO og EU. De ovennævnte begivenheder og indretninger ser ud til at bestyrke modstanderne af medlemskabet.

 

Sandsynligvis var den politiske situation i Italien motivet, da Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens formand, henstillede til EU-landenes regeringer om at undlade at omtale nationale interesser og nationalitet.

 

Hvis et tilstrækkeligt stort antal italienere nægter at følge Junckers og Renzis anvisninger, bliver “Brexit” måske efterfulgt af “Italexit”.

 

henvisninger:

 

Læs også
DA: Kommuner kan spare millioner ved færre indvandrere på offentlig forsørgelse

http://www.spectator.co.uk/2016/11/italys-heading-for-its-own-brexit-moment/

http://www.lastampa.it/2016/10/27/italia/cronache/alfano-la-strategia-del-governo-migranti-ogni-mille-abitanti-RfeylX6fk1rwdKBuLFis8I/pagina.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/cos-governo-renzi-regala-cittadinanza-agli-immigrati-1318400.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/cos-governo-renzi-regala-cittadinanza-agli-immigrati-1318400.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/mogherini-scherza-sullinvasione-i-numeri-sembrano-enormi-1332766.html

https://www.welt.de/finanzen/article156813516/In-Italien-droht-das-naechste-Anti-Europa-Votum.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…