Har du hørt om det “spejlvendte” Danmark? Nu skal du høre…..

I Danmark plejer vi at skrive fra venstre mod højre. Sådan var det i Vikingetiden, og sådan er det nu. Vi har 29 bogstaver i alfabetet  – og flere vokallyde end noget andet sprog i verden.

 

I den muslimske del af verden skriver de helt anderledes – de skriver fra højre mod venstre. Vokalerne er næsten usynlige i skriftsproget.  Dette giver mange muligheder for at fortolke teksten forskelligt. Sådan er deres skik og kultur.

 

Lad mig slå fast, at vi i Danmark ser på kvinder som fuldt, ligeberettigede medborgere, og ikke som seksuelle objekter og handelsvarer. Det danske samfund er baseret på denne ligestilling.

 

I den muslimske verden er det modsat. Kvinder har meget begrænsede rettigheder, og de betragtes ofte kun som seksuelle handelsobjekter fra en meget ung alder. Derfor skal de være tildækkede i det offentlige rum – helt eller delvist –  for ikke at friste mænd. Sådan befaler den islamiske kultur alle kvinder. Dette gælder ikke for mændene.

 

Lad mig understrege, at i Danmark klæder vi os efter de skrevne – og uskrevne regler, som arbejdet kræver (politi, hospitalsansatte, brandvæsen e.c.t.) eller, som vi selv ønsker at udtrykke os. Det er ikke som vores religiøse skrifter, som bestemmer vores påklædning. Sådan er Danmark i dag.

 

I den muslimske verden er der pligt til at klæde sig efter de religiøse forskrifter, og der er et socialt gruppepres for at gøre det på den “rigtige måde”. Individuelle variationer i påklædningen er ikke tilladt eller accepteret. Sådan har det været fra profeten Muhammads tid.

 

Her i Danmark har vi vores måde at leve på. Vi sørger for, at vores huse er pæne og vedligeholdte, oftest afstemte efter den nordiske minimalisme med enkle, æstetiske og rene linjer. Sådan har vores arkitektur udviklet sig, bl.a. på grund af vores kolde klima og de tilgængelige byggematerialer.

 

I den muslimske verden er det omvendt. Her virker husene slidte og kedelige på ydersiden, men indvendigt har de tit smukke, indre gårde – med træer, vandfald og blomster, og kun husenes beboere kan nyde dem. Husenes facader er ligegyldige for borgerne i den del af verden.

 

Lad os slå fast, at i Danmark er rollerne i familien ikke fastlagte på forhånd. Vi søger harmoni i familierne via samtaler, arbejdsfordeling og et aktivt samarbejde imellem alle familiens medlemmer. Sådan fungerer de danske familier bedst.

 

Helt modsat foregår det i muslimske familier. Her er rollerne på forhånd fastlagte ifølge religiøse forskrifter. Intet er til diskussion og intet kan ændres.

 

Disse to billeder er som nat og dag –  som spejlbilleder af virkeligheden. Hvilken model er den rigtige? Hvilken model er reel, og hvilken er kun en spejlrefleksion?

 

Lige nu bliver de to verdener blandet sammen. Vi ser med skepsis på dem i spejlet. Vi vil gerne vise dem, som ”bor” bag ved spejlet, vores måde at bygge samfundet op på. Men de står fast på deres egne værdier og skikke.

 

Jeg elsker at læse Alices eventyr: ”Bag spejlet”, men jeg vil gerne slå fast, at der ikke eksisterer nogen bedre samfundsmodel, end vores danske. Derfor komme de fra deres “spejlvendte” del af verden til os – og ikke omvendt!

 

Hvem “laver” de to “spejlvendte” verdener, og hvorfor har vores verden udviklet sig så meget, mens den anden, “spejlvendte” verden står helt stille i sin udvikling?

 

Og hvis den “spejlvendte” verden vil ændre vores verden i denne blandingsproces, hvordan vil vores  verden så se ud om halvtreds år? Spejlvendt? Sort? Dækket? Ifølge religiøse forskrifter, som er skrevet fra højre til venstre? Det ved jeg virkelig ikke. Det håber jeg virkelig ikke.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…