Orkesterlederen Glenn Miller, der forsvandt – en af de mange uløste gåder fra Anden Verdenskrig, som ny bog beskriver

Wikiwand

Mange gode venner ved, at jeg foretrækker at læse fagbøger, specielt bøger, hvor forfatteren går om bag den ofte mere kendte facade på begivenheder.

 

I bogen ”Mysterier fra Anden Verdenskrig” kommer man bogstavelig talt om bag og ned i historien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Modig frihedskæmper: Ella von Cappeln lokkede SS-officer med røde roser – og skød ham

 

 

 

 

 

Forfatteren har valgt, at skrive om 24 begivenheder fra1939-1945. Bogen, der er skrevet af Jeremy Harwood, udkom på engelsk i 2015. Den danske indbundne udgave på 256 sider er udsendt af Turbine Forlaget i Aarhus.

 

 

 

 

 

Læs også
Video: Vera Lynn holdt modet oppe hos sodaterne under Anden Verdenskrig – hør hende synge: “We will meet again”

 

 

 

 

 

 

 

 

Orkesterlederen Glenn Miller (f. 1904) forsvandt, da han var på vej fra en base i England til Paris. Her skulle han i julen 1944 underholde allierede tropper. Blev hans fly skudt ned over Kanalen eller var der sket noget?

 

Af de mere kendte begivenheder fra den periode kan nævnes attentatet på Hitler i 1939, Rudolf Hess mærkelige rejse til Scotland, hvem var ”Jane Horney”, orkesterlederen Glenn Miller der forsvandt og miraklet ved Dunkerque.

 

Læs også
Kulturhistorie: Risikoen ved at læse Bodega Blues er en overvældende tørst og en uovervindelig lyst til at besøge de steder, forfatteren beskriver så levende og farverigt

Af mindre kendte beretninger har forfatteren bl.a. valgt, gåden om Leslie Howard, ubåden der sænkede sig selv, bortførelsen af Hertugen af Windsor og dødens tog i Italien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
”I Jægersborg står der et orgel”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Christian 2. (1481-1559) – Bisgaards bog er et fornemt eksempel på historisk formidling, når den er bedst

Madame Kollontaj var sovjetisk ambassadør i Stockholm. Aleksandra Kollontaj (1872-1952) er nævnt i forbindelse med mange kendte, der var i Stockholm under krigen. Hun var en af de få som den mistroiske kommunistiske leder Josef Stalin troede på. Hun var et omdrejningspunkt i det neutrale Sverige. Hun havde ofte besøg af den dansk-svensk ”Jane Horney”. Den meget omtalte kvinde, der også havde kontakter på alle måder til alle sider, er udførligt omtalt i bogen.

 

Indhold

Af og til kan man læse bøger ved at lade blikket glide hen over siden, men denne bog ”driller”.

 

Der er så mange spændende oplysninger i teksten, at det ender med, at man bliver nødt til at læse siderne linje for linje.

 

At bogen er krydret med mange relevante gode fotos og fototekster er bestemt også et plus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De mange dygtige tyske ingeniører fremstillede radaranlæg, fly og raketter, der på flere områder var forud for De Allierede. Efter krigen ”løb” sejrherrerne om kap for at sikre sig specialisterne. Dette raketdrevne bombefly nåede dog aldrig at blive færdigudviklet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flere af de tyske leder havde ingen hæmninger, når de ”købte” kunstværker. Man må nok nærmere kalde det tyverier, frem for køb. Den japanske general Tomoyuki Yamashita ”Malayas tiger” holdt sig heller ikke tilbage. Hvad skete der med de værdier og kunstgenstande, der blev stjålet?

 

 

 

 

 

 

 

 

En af de mere spektakulære operationer var ”Mincemeat”. Det falske britiske lig, der drev i land i Spanien. Det ”neutrale” Spanien overlod tophemmlige papirer til Den tyske Værnemagt, inden man afleverede liget og mappen med papirer til de britiske myndigheder. Aktionen har ofte været beskrevet og dannede i 1956 baggrund for en film.

 

Forfatteren forsøger ikke, at ”løse” mysterierne, men gengiver de mulige løsninger, der kan være på de forskellige begivenheder.

 

Når man har læst historierne er det ikke en bog man lægger hen i stakken med læste bøger, men en bog, der sættes på hylden med opslagsværker.

 

Udgivet 2015. Forlaget Turbine, Forfatter Jeremy Harwood, på dansk ved Michael Alring.

 

Kommer snart: Henning N. Larsen i Sønderborg har skrevet endnu en bog om en særlig vinkel under Besættelsen. Firmaer og personer, der blev hængt ud i de illegale blade. Fortjent eller ikke, men hvilke konsekvenser fik det?

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…