Politiken bliver afsløret i fuphistorie om, at flygtninge vil gavne økonomien – avisen får pinlig lektion fra Finansministeriet

Foto: John Bodsholdt Nielsen
Udskriv

Torsdag morgen (5.5.) udkom Politiken med en historie på forsiden, der blev banket op som en stor sensation: ”Flygtninge vil gavne økonomien”, hed det i overskriften.

 

Det var et budskab, der passede vældig godt i Politikens kram. Ifølge avisen havde man nu Finansministeriets ord for, at flygtninge på længere sigt ville betyde en forbedring og ikke en belastning af dansk økonomi.

 

Hvilken storslået sejr for de kræfter, der som Politiken, Alternativet, Enhedslisten og De Radikale ønsker at åbne alle sluser for asyltilstrømningen.

 

Der var bare et lille problem: Politikens påstand var grebet ud af luften.

 

Det påpegede Den Korte Avis allerede den samme torsdag morgen. Fredag måtte Politiken så lide den tort, at også Finansministeriet rykker ud med en berigtigelse af avisens påstande.

 

Pinligt.

 

Læs også
Lave renter – i hvert fald frem til oktober

Finansministeriet henviser i en pressemeddelelse Politikens historie om, at de tusindvis af flygtninge i Danmark ifølge regeringens embedsmænd vil give økonomisk overskud på sigt.

 

Knastørt konstaterer ministeriet: ”Det er ikke et retvisende billede.”

 

Ud fra Finansministeriets forudsætninger svarer den langsigtede virkning af flygtningestrømmen ”til en merudgift på ca. 3 mia. om året i al fremtid”.  Altså underskud og ikke overskud, som Politiken påstår.

 

Politiken har ganske enkelt ikke sat sig ordentlig ind i, hvilke forudsætninger ministeriet bygger på i sine beregninger.

 

Men Politikens misinformation er langt værre endnu.

 

Læs også
DF angriber regeringens påstand om, at flygtninge strømmer i arbejde – ‘den prøver at sælge fiasko som succes’

Avisen undlader at fortælle, at beregningerne af flygtningestrømmens økonomiske konsekvenser hviler på et særdeles usikkert grundlag.

 

Regeringens skøn over udviklingen bygger på nogle målsætninger for, hvor mange flere flygtninge man gerne skulle have i arbejde. Eller måske skulle man bare sige nogle forhåbninger om, hvor mange man kan få i beskæftigelse.

 

I regeringens økonomiske program, det såkaldte konvergensprogram, taler man om regeringens ”sigtelinje”, der går på at få hver anden flygtning i beskæftigelse efter tre år.

 

I dag er det ikke engang hver tredje flygtning, der er i beskæftigelse efter tre år. Så det er en meget optimistisk forudsætning, man opstiller.

 

Dette tal for flygtningenes beskæftigelse drejer sig altså ikke om kendsgerninger. Det er nogle forhåbningsfulde antagelser, man lægger ind i sine beregninger.

 

Læs også
Regeringens erhvervspolitik – der er kommet for lidt ud af anstrengelserne

Den slags beregninger bliver der lavet kolossalt mange af også i andre lande: Efter devisen: Hvis det bare går meget bedre med at få flygtninge i arbejde, så ser det såmænd ikke så slemt ud.

 

Men hidtil er de konkrete erfaringer med at få flygtningene i arbejde særdeles dårlige.

 

Det danske finansministeriums vurdering ligger så i den mere ædruelige ende. Man kaster sig ikke ud i påstande om, at flygtningene vil være en økonomisk gevinst.

 

Man konstaterer derimod, at hvis man lægger nogle ret optimistiske forudsætninger ind, vil tallene for det økonomiske underskud komme ned.

 

Der er således absolut intet belæg for Politikens overskrift i torsdags: ”Flygtninge vil gavne beskæftigelsen”. Den er fup. Fup, der tjener det let gennemskuelige formål at forsøge at få danskerne til at elske en massiv asyltilstrømning.

 

I dag mandag bringer Politiken så en leder, der skal være en slags svar på Finansministeriets utvetydige kritik.

 

Lederen stiller sig smækfornærmet an over for ministeriet. Det havde nok været klogere at dæmpe sig lidt. For avisens argumenter mod ministeriet er høneforvirret snak, der demonstrerer elementær mangel på viden om økonomiske forhold.

 

Lederen taler direkte usandt, når den hævder: ”Politiken har blot viderebragt ministeriets konklusioner, hverken mere eller mindre. ” Vel har man ej. Ministeriet har intet steds hævdet, at ”flygtninge vil gavne økonomien”.

 

Dobbelt pinligt.

 

Avisen burde rense sin samvittighed ved at indrømme over for læserne, at man kom til at binde dem en røverhistorie på ærmet.

 

Man kan jo altid tilføje som en slags undskyldning, at man lod sig rive med af sit inderlige ønske om, at danskerne vil hilse en massiv asyltilstrømning velkommen.

 

læs pressemeddelelsen på Finansministeriets hjemmeside:

 

http://www.fm.dk/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ