Er vikingeskibet Danmark ved at synke?

Hvis du kikker på danmarkskortet, ligner Danmark et sejleskib med store sejl ( Jylland), kabyssen ( Sjælland) og flere redningsbåde ( Lolland, Fyn, Bornholm og andre øer). Der er forbindelser mellem de forskellige dele af sejleskibet Danmark. Der er broer og tunneler, færger og små joller. Skibet Danmark har sin kaptajn og en dygtig besætning. Alle har travlt med at sejle i den rigtige retning. Alle påtager sig de nødvendige opgaver. Og de sejler – og har sejlet – fremad i mange, mange år.

 

Men skibet Danmark sejler ikke alene. Rund omkring hende ( skibe er altid omtalt i hunkøn) er mange andre ”sejleskibe” – store som små. De sejler på de store, åbne have, som er fyldt med ukendte farer. Det sker, at nogle af skibene kommer i havsnød og er nødt til at bede andre skibe om hjælp. Nogle skibe bliver måske så  ødelagte, at hele besætning skal reddes. Så svømmer de stakkels menneske rund omkring de stærke skibe og udsender SOS signaler.

 

Skibet Danmark har allerede reddet mange af de uheldsramte mennesker. De kom om bord på skibet Danmark og efterhånden følte de sig bedre tilpas. Men de glemte ikke deres uheldige skæbner. Måske bor de nu på skibet, men de er ikke en del af besætningen. De er for sig selv.

 

De reddede personer skaber en ekstra ballast i skibet. Men skibet må ikke blive for tungt, så kan det ikke sejle hurtigt nok til Lykkens Havn. Kaptajnen har prøvet at lære de nye tilflyttere nogle  færdigheder og sejlkompetencer. Men de mennesker, som kommer fra andre skibe, har deres egne forestillinger om, hvordan skibet Danmark skal sejle. De elsker stadigvæk deres gamle, ødelagte skibe, og de elsker ikke skibet Danmark på samme måde, skønt de er taknemmelige for deres redning.

 

Læs også
Løkke bør ubetinget trække Danmark ud af FN’s migrationspagt – disse punkter viser, at den er en katastrofe

Skibet Danmark er nu blevet meget tungt og er begyndt at sejle langsommere. Vinden river i sejlene, maskinrummet arbejder på højtryk for at levere mere strøm og energi – ikke kun til besætningsmedlemmerne – men også til de reddede mennesker. Og de reddede? De sover, spiser, spiller skak, gifter sig med deres slægtninge på skibet, får børn – og sejler med videre.

 

Men de drømmer om deres eget skib – det skib, som de måtte forlade. Der var de hjemme, der havde de deres egne regler. De fortalte deres børn og børnebørn om de drømme, så den næste generationer ikke skulle glemme hvor de kom fra.

 

Elsker de skibet Danmark og dets besætning? Nej, det tror jeg ikke! De føler sig anderledes og særlige, og de vil beholde deres egne forestillinger om verden og om sig selv. De vil ikke forblive en usynlig del af skibet Danmarks besætning. Nej!

 

Men hvad skal kaptajnen gøre? Hvis der kommer en storm, en rigtig slem storm, vil de ny-reddede mennesker så hjælpe besætningen med at kæmpe mod uvejret?  Det ved han i virkeligheden ikke. Men han vil gøre alt for at sejle skibet Danmark videre til Lykkens Havn.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…