En hyldest til dybdeborende journalistik

4 stjerne ud af 6 mulige:

I overført betydning er ’spotlight’ offentlig opmærksomhed på et bestemt emne.  I filmen “Spotlight” er temaet, der stilles skarpt på, den katolske kirkes systematiske mørkelægning af et stort antal præsters seksuelle udnyttelse af mindreårige børn.

 

Spotlight er også betegnelsen på en lille gruppe journalister ansat på avisen Boston Globe, der i 2002 afslørede ugerningerne. Mere end 70 præster viste sig at være involveret, hvilket gennemhullede kirkens nærmest rituelle påstand om, at der kun var tale om ganske få brodne kar.

 

Spotlight-gruppen får en opgave

Handlingsforløbet er kort fortalt: Marty Baron (Liev Schreiber) overtager som nyudnævnt redaktør ledelsen af Boston Globe i 2001. Han har knapt sat sig i stolen, før han beder avisens Spotlight gruppe om at bore i en ellers arkiveret historie om en lokal, katolsk præst. Denne er anklaget for i mere end 30 år at have misbrugt unge sognebørn seksuelt.

 

Fra første færd står det klart, at sagen er en varm kartoffel. Den katolske kirke i Boston er uhyre magtfuld og viser sig snart at være parat til at udnytte alle tænkelige smuthuller, juridiske spidsfindigheder og manipulationer for at lægge låg på. Ikke desto mindre bider Spotlight redaktøren Walter “Robby” Robinson (Michael Keaton), journalisterne Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) og Michael Rezendes (Mark Ruffalo), og deres researcher Matt Carroll (Brian d’Arcy James) sig fast.

 

Skridt for skridt afdækker deres efterforskning, at der ikke er tale om et enkelt råddent æble i kurven. Tværtimod. Det seksuelle misbrug er omfattende, og i stedet for at tage fat på råddenskaben og få fjernet og straffet krænkerne har kirken valgt systematisk at beskytte gerningsmændene.

 

Til trods for den massive modstand fra ikke blot den katolske kirke, men en række sognebørn lykkes det alligevel i januar 2002 The Globe at udgive sin første artikel om Bostons pædofile præster og deres ofre. Ånden er ude af flasken og udløser en kædereaktion, der kommer til at involvere i tusindvis af katolske præster over hele verden.

 

Dybdeborende journalistik

Det er oplagt at sammenligne ”Spotlight” med filmen over alle film om dybdeborende journalistik: Allan J. Pakulas ”Alle præsidentens mænd” (1976).  Filmen, der fik fire Oscars, følger som bekendt journalisterne Bob Woodward og Carl Bernsteins afdækning af Watergade-skandalen, der ledte til Præsident Nixons fald.

 

I såvel denne film som i ”Spotlight” kender tilskuerne udfaldet på forhånd, så spændingsmomentet ligger ikke i slutningen, men i hvornår og hvordan den grundige research fører til et gennembrud af magthavernes forsvarsværker.

 

Læs også
Film om tango-geniet Piazzolla: En harmonika-musikers livsrejse

Her spiller klipningen en væsentlig rolle, og ”Spotlight” er da også nomineret til en Oscar for Bedste klipning. Plus fem Oscar-nomineringer mere for Bedste film, Bedste instruktion, Bedste originalmanuskript, Bedste mandlige birolle og Bedste kvindelige birolle.

 

Seværdig film

Filmen er helt bestemt seværdig. Generelt er det en fornøjelse at følge med på sidelinjen, når kritiske journalister agerer detektiver og får fældet magthavere, der kynisk udnytter deres position i samfundet (jf. fx ”Pelikan-notatet” (1993)).

 

Når stjernedrysset alligevel ikke topper – hvilket de mange Oscar-nomineringer ellers lægger op til – hænger det sammen med forudsigeligheden i den for sort-hvide opdeling af helte og skurke. Filmen bliver for meget en hyldest til de hårdtarbejdende, dedikerede journalister på bekostning af en mere facetteret personfremstilling og nuanceret kritik. Herunder af den katolske kirke, som ikke lades tilbage med så meget som skyggen af et figenblad.

 

•  Længde 129 minutter

•  Medvirkende: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, Stanley Tucci m.fl.

•  Manuskript Josh Singer & Tom McCarthy

•  Instruktør: Tom McCarthy

•  Premieredato torsdag d. 25. februar 2016

Læs også
Dannebrog: Folkets flag og et nationalt symbol – en bog skrevet med et varmt, dansk hjerte

•  Censur Tilladt for alle, men frarådes under 7 år

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…