Egyptiske Cherif El-Ayouty: Egyptens militær bekæmper de islamiske fanatikere

Cherif El-Ayouty og al-Muizz li-Din Allah street, Wikipedia.

Egypten var tidligere orienteret mod Vesten – især USA. Men dette ændrede sig i juni 2014, da brigadegeneral og tidligere chef for den militære efterretningstjeneste Abdel Fattah Al-Sisi overtog præsidentposten.

 

Hans hårde kurs mod fanatikerne i “al Ikhwan”, det Muslimske Broderskab gik imod præsident Obamas politik. Men i den egyptiske befolkning er der udbredt tilfredshed med Al-Sisis militærstyre – både blandt muslimer og især blandt de kristne koptere.

 

Al-Sissi har foretaget en meget grundig udrensning af Broderskabets tilhængere fra alle poster i politiet, militæret samt administrationen. Alligevel er sympatisører skjult alle vegne, men deres antal er begrænset på grund af den sociale kontrol. Støtte til Broderskabet er svær at holde hemmelig. Dermed er den største islamiske bevægelse lammet.

 

Direkte og indirekte har Broderskabet opfordret til morderiske overfald på det kristne mindretal; se eksempelvis en rapport om ildspåsættelse og massakre her.

 

De blodige forfølgelser af kristne i Egypten og andre arabiske lande forties stort set af Vestens medier.

 

Terrorbevægelsen Hamas – filial af Broderskabet – fungerer stadig i Gaza. Herfra forsyner terroristerne beduiner i Sinai-området med våben. Al-Sissi har lukket så godt som alle tunneler mellem Gaza og Egypten og fik stor hjælp fra Israel. Bekæmpelse af terrorisme i Sinai foregår efter planen og koordineres med Israel, der godkender det egyptiske militærs aktioner på denne halvø.

 

Også i Libyen – det vestlige naboland – griber Egypten ind. Da Islamisk Stat henrettede 21 egyptiske koptere, foretog det egyptiske luftvåben en hævnaktion mod terroristernes opholdssteder. Egypten er involveret i Libyen på samme niveau som flere vestlige lande for at sikre løbende information om den kaotiske situation.

 

Al-Sissis mål er at indføre demokrati og markedsøkonomi – men på egyptiske betingelser. Han har vist sig at være en langt bedre diplomat end landets tidligere ledere. Han kommenterer alle konflikter i regionen og peger på diplomatiske løsninger. Selv om Egypten er i koalition med Saudi-Arabien i kampen mod en shia-islamisk oprørsbevægelse (Al-Houthierne) i Yemen, erklærer præsidenten, at egyptiske styrker kun er indblandet på efterretningsområdet.

 

På grund af kampene i Yemen har Egypten stationeret krigsskibe ved indsejlingen til det Røde Hav for at beskytte Suez Kanalen.

 

Læs mere om Al-Sisi her.

 

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…