DONG tjener tykt på den grønne omstilling – skatteyderne betaler

Historien om DONG’s nye kurs fra sort til grøn omstilling med havvindmøller og børsnotering blæste ud i stuen fra TV, mens jeg samtidig kunne se ud på Middelgrundens vindmøllepark, hvor 20 vindmøller stod stille.

 

Vinden skal blæse for at generere strøm, men de politiske vinde skal også blæse i den rigtige retning for at generere de mange penge, der støtter en industri, hvor en stor del af indtjeningen kommer fra PSO, fradrag o.a. Vil de børsnoterede aktier blive med statsstøtte?

 

Ifølge DONG (DR 26.5.16) kom 62% af deres havmøllers indtjening i 2015 via subsidier, fradrag o.a. Omstillingen fra sort til grøn energi er blevet en lukrativ forretning, og DONG’s unge direktør har da også scoret kassen med 20 mio. kr., hvoraf måske halvdelen kommer fra danske skatteydere.

 

Vindkraft har været populær, siden Tvinds Amdi Petersen rejste vindmøllen i Ulfborg og samtidig på en genial måde fik snablen i statskassen. Amdi Petersen endte i luksus i Mexico, mens der venter en sag i en dansk retssal.

 

Politikerne har været rundhåndede med at give penge til en vindkraft, der kun leverer halvdelen af tiden. Hvis vindkraft skal dække 50% af dansk el, svarer det til 10% af al energi, da el udgør 20% af hele energien (varme og transport). Selv Greenpeace anvender fossile brændsler!

 

Mange politikere tror, at grøn omstilling med vind og sol kan holde den globale temperaturstigning under 2 og helst under 1,5 grader C. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre uden kernekraft. I dag er vedvarende energi kun få procent af det globale energiforbrug.

 

I EU er det ikke politisk korrekt at gå ind for atomkraft, men Der Spiegel har 21. maj offentliggjort et dokument fra EU om fremtidens mini-atomkraftværker (SMR Small Modular Reactor, 50-300 MW) (Ing. 24.5.16) og mener, EU bør gå foran. Kommissionen betragter dokumentet som et udspil.

 

USA ønsker at gå i spidsen, for som USA’s energiminister Steven Chu siger: ”Enten udvikler vi selv disse teknologier i dag, eller også importerer vi dem i morgen.” USA’s kongres har bevilget 600 mio. kr. til at udvikle SMR reaktorer, og det amerikanske energiministerium har siden 2012 betalt 2,5 mia. kr. til forskning og udvikling af små reaktorer – i 2025 (prognose).

 

DONG kunne deltage i udvikling af thorium reaktorer eller indgå partnerskab med norske Thor Energy A/S, men ved at satse ensidigt på havvindmøller bygger DONG på det luftige grundlag, at vinden altid blæser, og at de politiske vinde fortsat vil blæse til gunst for firmaets havvindmøller. De satser på støtte, og det er risikabelt i en tid, hvor mange politikere skifter holdning efter tidligere statsminister Jens Otto Krags devise: Man har et standpunkt, til man tager et nyt!

 

Goldman Sachs: Ingen grønne drømme – kun cool cash!

Investeringsselskabet Goldman Sachs gør som andre investeringsselskaber: køber billigt og sælger dyrt. Goldman Sachs købte billigt af DONG, og efter værdistigningen hersker en euforisk stemning fra politisk hold, der støtter grøn omstilling uden at spørge nærmere til substans og finansiering.

 

Omkring 1800, da elektriciteten blev opfundet, var der frygt for den farlige teknologi. Frygten forsvandt, da den danske fysiker H. C. Ørsted i 1820 opdagede elektromagnetismen, og ikke mange ville i dag undvære elektrisk lys o.a. Danske Niels Bohr havde samme succes i 1930erne med atomkraft og ønskede at bruge den til fredelige formål, men frygten for teknologien skal overvindes.

 

Skal verden ødelægges af global opvarmning pga. frygt, når vi ved, at de fossile brændstoffer kan erstattes med thorium energi og ufarlig teknologi? Det er en vision, der kan og skal lykkes, og det er ærgerligt, at Danmark ikke er med i udviklingen.

 

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…