Der sker færre mord i stater med friere bevæbning

Den lille pige, der står på toilettet, åbner for en vanskelig diskussion. Hvordan standses en psykopatisk eller fanatisk massemorder? Skal vi give ham en krammer og håbe, at han bliver glad igen og opfører sig pænt? Kan staten effektivt hindre, at de “forkerte” bevæbner sig?

 

Det er nu fem år siden Breivik myrdede 77 unge mennesker på Utøya. Hvis blot en enkelt ansvarlig person med et gevær eller en pistol havde været til stede, ville denne massakre ikke have fundet sted, eller i hvert fald ville antallet af dødsofre have været langt mindre.

 

Statistik fra USA viser, at i stater med skrappe restriktioner for besiddelse af skydevåben bliver der begået flere mord end i stater med friere bevæbning. Forfatningens Second Amendment sikrer borgernes ret til at bære skydevåben. Hillary Clintons parti Demokraterne ønsker at fjerne denne tilføjelse til grundloven.

 

I det fredelige Danmark er der ikke tradition for et sådant “amendment” – og indtil videre måske ikke brug for det. Men fremtiden er uvis, og jagtgeværer er der masser af.

 

I sidste tredjedel af 1800-tallet var et pænt antal danske bønder og håndværkere – “folket” – bevæbnede. De organiserede skytte- og gymnastikforeninger. Motivet var klart politisk, fordi den konservative statsminister Scavenius regerede hen over hovedet på Rigsdagen.

 

Han sendte beredne gendarmer ud på landet for at true bønderne, der sluttede sig til partiet Venstre. Men de lod sig ikke skæmme. Deres modstand var en del af forklaringen på, at det parlamentariske demokrati blev indført med “systemskiftet” i 1901. Siden da har ingen regering handlet imod et flertal af folkevalgte.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…