I Odense bor mange med indvandrebaggrund. Og en stor del har været på offentlig forsørgelse i mange år.
Men nu skulle det være slut. Kommunen satte gang i et projekt, der skulle få tag i indvandrere og flygtninge langt fra arbejdsmarkedet i job.
Men kvinderne var så godt som umulige at få i gang. Det siger Mette Nicolaisen, afsnitsleder i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen og leder af projektet i et bemærkelsesværdigt interview i Mitfyn.dk.
Hvem var kvinderne?
Det var primært palæstinensiske og somaliske kvinder, som havde været over 15 år i Danmark – samt et mindretal fra Tyrkiet. Mange havdeflere børn, fortæller Mette nicolaisen.
Når man læser hendes beskrivelse af deres vilkår, kommer man til at tænke på TV2’s udsendelser, hvor imamerne beskriver, hvordan kvinderne skal underlægge sig mandens kontrol.
“En del stod opført som ikke-gift, men de var islamisk gift. Og de bliver derfor betragtet som samlevende og ægtefæller. Kontrolgruppen har været en del år om at finde ud af, om folk bor der, hvor de siger, de bor. Vi kunne også se, at en del af kvinderne blev kørt af deres ægtefæller og hentet igen – nogen holdt endda og ventede på parkeringspladsen i de to timer, kvinderne var hos os.”
De er meget væk og de mangle motivation.
“Det var for eksempel påfaldende, at nogle af dem, der kun skulle komme to timer om ugen, blev væk, fordi de skulle til læge. Det var angiveligt den eneste tid de kunne få, selv om de havde fri resten af ugen.”
Ser ikke sig selv som en del af arbejdsmarkedet
“De ikke ser sig selv som en del af arbejdsmarkedet. Det har ingen værdi for dem – “hvorfor skulle vi det?”. De har travlt med at passe børn og familie og pleje deres netværk med andre kvinder.”
“Den gruppe, vi arbejdede med, havde ikke været i gang i lang tid. Og netop de dårligst stillede har man kunnet fritage i årevis. Men jeg er stor tilhænger af at stille krav. Og når vi har fundet ud af, hvorvidt det er evnen eller viljen til at arbejde, den er gal med, synes jeg, det er i orden at sanktionere folk økonomisk, hvis de ikke har lys til at komme i praktik.”
“Vi har for eksempel haft et par stykker, som ikke ville i praktik i Fakta, fordi de ikke ville scanne svinekød som for eksempel medisterpølse ved kassen. Det er ikke en valid begrundelse”, siger Mette Nicolaicen til mitfyn.dk.
Sanktioner
Beretningen viser også hvor besværligt det er at bruge sanktioner mod dem, der ikke vil udføre et arbejde tilfredsstillende.
“Vi indstiller til sagsbehandleren at tage en snak med borgeren, om hun står til rådighed for arbejdsmarkedet eller ej – og beslutte, om der skal sanktioneres. Hvis man beslutter at sanktionere, skal borgeren partshøres – og så går nogen op til deres læge og får en sygemelding. Det skal vores sociallæger forholde sig til, og det er en tung administrativ proces. Og i en tid med alt for mange sager kan jeg godt forstå, hvis nogle sagsbehandlere ikke prioriterer det. Og det er typisk det, der sker.”
“Det er tungt administrativ at tage kontanthjælpen fra folk.”
http://www.mitfyn.dk/article/700660?shareid=22318&hash=09455232ba8e9f263eec8bb977e70c53f81e316e