Dansk TV tegner et falsk billede af situationen i Syrien – specielt på ét afgørende punkt fortier man sandheden

Dækningen af den forfærdelig krig i Syrien fylder af gode grunde meget i dansk TV i disse dage. Specielt er nyhedskanalen TV2 News stærkt domineret af nyheder og kommentarer om begivenhederne

 

Det er helt naturligt at give megen plads til krigens gru i Syrien i en sådan situation. Der er tale om store menneskelige lidelser.

 

Det er lige så indlysende, at man beskæftiger sig hyppigt og kritisk med Assad-regimet i Syrien, Putins Rusland og Iran i den forbindelse.

 

Læs også
Pludselig sagde imamen sandheden

Og det er i allerhøjeste grad påkrævet, at man understreger behovet for nødhjælp

 

Men det er helt uansvarligt, at den massive dækning på et afgørende punkt fortier sandheden:

 

TV2 News og den øvrige TV-dækning omtaler næsten ikke islamisternes rolle i Aleppo og krigen i det hele taget. Det er noget af en ’præstation’.

 

Islamistiske bødler gøres til uskyldige ofre

Al Nusra Fronten, Islamisk Stat og andre rabiate islamistiske organisationer er de absolutte hovedkræfter i kampen mod Assad.

 

De har begået grusomheder af ufattelige dimensioner. De repræsenterer et afskyeligt og foragteligt menneskesyn.

 

Alligevel bliver de kun omtalt meget lidt og meget skånsomt i dansk TV. Gennemgående omtales de bare med det absurd neddæmpede, ja, nærmest positive udtryk: ”oprørerne”.

 

Ofte nævnes de i samme åndedrag som den lidende civilbefolkning. Ser man dansk TV, må man nærmest få det indtryk, at disse afskyelige islamistiske bødler er uskyldige ofre for bomberne.

 

De fanatiske islamister udgør langt en stærkeste kraft blandt ”oprørerne”. Hvis disse mennesker vandt krigen, ville resultatet blive et terrorregime uden lige. Men det får man intet indtryk af ved at se dansk TV.

 

 

”Om Gud vil det, vender vi tilbage”

TV2 News dækker løbende evakueringen af Aleppo – i skrivende stund er den afbrudt, men den kan blive genoptaget.

 

Fredag så man på et klip en mand med langt islamist-skæg sidde i en bus, mens han gjorde islamisternes foretrukne tegn med en pegefinger strittende i luften. Han sagde: ”Om Gud vil det, vender vi tilbage.”

 

Denne mand blev i teksten bare omtalt som ”indbygger i Aleppo”.

 

Han har formentlig aldrig været indbygger i Aleppo, men er snarere en hellig kriger, der er kommet udefra. Det kan vi selvfølgelig ikke vide med sikkerhed.

 

Men med TV-dækningens tavshed om islamisternes rolle, er TV-seerne overhovedet ikke klædt på til at vurdere et sådant klip. De må uvægerligt tage for givet, at han er et af de stakkels værgeløse ofre.

 

En studievært uden balance

Denne kritik af de vestlige mediers dækning kan man også høre fra Ruslands Putin. ”Hvor er islamisterne?”, spørger russerne. Og på det punkt har de fuldstændig ret.

 

Men denne russiske kritik bliver TV-seerne heller ikke oplyst om.

 

Det blev understreget, da TV2 News havde den fortræffelige Rusland-kender Jens Jørgen Nielsen i studiet lørdag morgen.

 

Studieværten var så forhippet på at trampe rundt i Putins skurkerolle, at han stort set ikke brugte Jens Jørgen Nielsen interessante oplysninger om det russiske perspektiv på konflikten.

 

Han ignorerede også totalt Nielsens korrekte påpegning af, at det kristne mindretal i Syrien hellere vil have Assad end islamisterne. Simpelt hen, fordi de regner med at kunne leve meget mere i fred under Assad end under islamisterne. Sådanne oplysninger er da helt nødvendige for at få en afbalanceret dækning.

 

Hvem var det, Anders Samuelsen holdt møde med?

Fredag holdt udenrigsminister Anders Samuelsen møde med en gruppe, som både Samuelsen og TV kaldte repræsentanter for den syriske opposition.

 

Undskyld, hvilken syrisk opposition var det, Samuelsen talte med? Det meget lille mindretal af demokratisk sindede kræfter, der stort set er uden indflydelse? Eller de fuldstændig dominerende islamister?

 

Det fandt TV-dækningen ikke anledning til at oplyse seerne om. Til trods for, at denne oplysning er fuldstændig afgørende for at forstå noget som helst.

 

Men tilsyneladende har dansk TV ønsket, at skurkene alene skal være Putin og Assad. Islamisternes rolle er blevet reduceret til det rene ingenting.

 

Hvorfor?

 

 

 

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…