Telefonen ringede hjemme hos Anne Lise Bakke. Det var en opringning som med ét slag ændrede hverdagen for hende og hendes to børn.
Det var kommunen, der ringede. Hun blev sagt op fra sin lejlighed. Den skulle bruges til flygtninge.
Anne Lise Bakke bor til leje i en kommunal lejlighed sammen med sine to børn Alexander på 15 år og Sandra på 13 år. De bor i Øksfjord i det nordlige Norge. Det er den lokale avis Altaposten, som har besøgt familien. Man kan læse mere her og se fotos af Anne Lise og børnene.
http://www.altaposten.no/pluss/2016/06/06/M%C3%A5-gi-hjemmet-til-flyktninger-12846464.ece
Beskedden fra kommunen har også rystet de to børn.
“Er flygtningene mere værd end os?” spørger Alexander.
Anne Lise Bakke er vred over, at hun skal være kastebold.
De flyttede ind i september og er i en følsom familiesituation. Nu vil hun tage kampen op, så de kan blive boende.
En lille kommune
Øksfjord er en lille kommune med omkring 1000 indbyggere. Den har netop sagt ja til at huse 12 flygtninge. (Document.dk)
Men her som alle andre steder er der ikke bare en ubrugt, tom boligmasse. Hvis nye flygtninge skal flytte ind, så er der mindre plads til kommunes egne borgere.
Det oprører Anne Lise Bakke og hendes to børn. De kan ikke forstå, at de skal flytte for at give plads til flygtninge.
Altaposten har også talt med politikere og embedsmænd.
Politikerne henviser til administrationen.
“Jeg mener, at administrationen må være mere smidig og finde løsninger, så de ikke skal sætte eksisterende lejere på gaden”, siger borgmester Steinar Halvorsen til avisen.
Men det er ikke så nemt for administrationen.
“Det kan ikke være kommunens opgave at skaffe boliger til alle og enhver. “Er det ikke naturligt at folk bygge eller lejer sig ind hos private? lyder reaktionen fra rådmand, Marion Høgmo.
Anne Lise Bakke undrer sig: Er der forskel på folk? Det er borgerne, som betaler for de kommunale boliger, og så er det dem, der bliver sat på gaden.
Hans Roald Johnsen fra venstrefløjspartiet SV fortæller, at kommunen vedtog en plan sidste år om at tage imod flygtninge og skaffe boliger.
Men vedtagelsen har ikke været så enkel at føre ud i livet. Embedsmændene skulle måske have lejet private boliger frem for at opsige egne borgere.
Anne Lise Bakke er nu blevet ringet op og har fået en slags undskyldning for måden, hun fik besked på at flytte. Men beslutningen om, at hun skal ud af lejligheden er åbenbart ikke ændret.
Samme billede overalt
I alle europæiske lande, som har taget imod mange asylansøgere, er der problemer med at skaffe boliger. Der er ikke bare et overskud af billige boliger. Det er tværtimod en mangelvare.
Derfor oplever borgerne gentagne gange, at de bliver rykket bag i boligkøen eller sågar sagt op.
For en uge siden blev for eksempel svenske Uffe Rustad og hans to sønner sagt op fra deres kommunale lejlighed, som skulle overtages af flygtninge.
Men også i Danmark har der været flere sager. Og netop nu bliver der efterlyst boliger til hjemløse danskere.
Men kommunerne er presset af kravet om, at de skal skaffe boliger til de mange flygtninge, der er kommet til Danmark og hvis ægtefæller og børn nu er på vej til Danmark.
Der har netop været en stor sag med en syrisk mand med tre koner og 20 børn. Den ene kone og 17 børn er på vej til Danmark.
Det er et grelt eksempel men mange familier med en del børn vil komme til Danmark og andre lande og presse boligmarkedet.
Artiklen i Altaposten viser, at problemet med at finde boliger ikke kun findes i de store byer. Det findes overalt og det vil næsten med sikkerhed blive være i fremtiden.