Angreb på vores samfund er ofte forbundet med, at man viser foragt for vores festdage og højtider

En mand pågrebet med machete ved det sted i Nice, hvor man sørger over ofrene (Thomas Gerbet/Twitter)

Skår i glæden på Frankrigs festdage, hvor befolkningen udsættes for øget kriminalitet

 

Ved Frankrigs store festdage, nytårsaften og Bastilledagen den 14. juli, samles familie og venner i hjemmene eller i gaderne og holder traditionerne i hævd med følelsen af at være en del af et større nationalt fællesskab. Nogle ønsker dog at sabotere dagen: I de senere år er der netop disse dage været uroligheder med brændte biler, røverier og overgreb. I 2015 blev juleaften fejret i terrortruslens skygge.

 

Kriminalitet nytårsaften

Nytårsaften bliver der ifølge medierne brændt flere hundrede biler af. Laurent Obertone (La France, Orange mécanique) vurderer dog, at det reelle tal er langt højere: omkring 40.000 biler.

 

Han har studeret diverse lokalavisers dækning den 1. januar, lige som han henviser til mørketal for eksempelvis Marseille, der siden 2005 ikke offentliggør antallet.

 

Den 31. december 2011 blev det traditionelle festfyrværkeri i Paris aflyst af sikkerhedsmæssige grunde, flere forhandlere blev opfordret til at begrænse salget af benzin, kanonslag og alkohol, og butikker barrikaderede sig af frygt for hærværk og indbrud. Dagen efter kunne man læse om bilbrande, tyveri for en værdi af 1 million euro fra en smykkeforretning, mord i forbindelse med et indbrud, flere tilfælde af knivoverfald på gaden, afmontering af en bombe foran en natklub, og flere tilfælde af seksuelle overgreb.

 

Den 31. december 2015 var ingen undtagelse fra de senere års kriminalitet i forbindelse med nytåret. Der var i Frankrig udkommanderet mere end 100.000 gendarmer og politifolk for at beskytte befolkningen. Denne gang kom det frem, med flere dages forsinkelse, at der nytårsaften var sket seksuelle masseovergreb på kvinder i Køln og flere andre europæiske byer. Gerningsmændene kom hovedsageligt fra 3. verdens lande.

 

Kriminalitet på nationaldagen

Den 14. juli 2016 samledes glade mennesker på Promenade des Anglais i Nice og nød aftenen sammen, da Mohamed Lahouaiej-Bouhlels lastbil pludselig dukkede op og kørte ind i menneskemængden i høj fart. Under sine forberedelser til angrebet havde han besøgt udlejningsfirmaet ‘Via Location’ og udvalgt sig og reserveret deres tungeste lastbil den 4. juli, for at komme tilbage og hente lastbilen den 11. juli. Den 12. og 13. juli prøvekørte han ruten med lastbilen.

 

Han lod i den sidste uge op til angrebet skægget gro og læste dagligt i Koranen. Han afhændede sine værdigenstande og sendte 100.000 euro til familien i Tunesien. Der spekuleres over, hvor han havde så mange penge fra. Drabstallet er foreløbigt på 84, men flere ofre er i en kritisk tilstand.

 

Udover dette massedrab skete der flere kriminelle handlinger rundt omkring i landet på nationaldagen. Politifolk og brandmænd blev ved flere hændelser angrebet med stenkast og politifolk blev beskudt med kanonslag, hærværk mod rådhus og politistation, biler og affaldscontainere blev mange steder sat i brand, ruder blev knust i busser og sporvogne, molotov cocktails blev beslaglagt, voldelige unge måtte pacificeres med tåregas.

 

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

To dage efter bliver en mand anholdt i det område af Nice, hvor der bliver lagt blomster, breve og legetøj for at mindes de døde.

 

Han har en 12-tommer lang krum machete på sig. Den har politiet taget, som man kan se på foto fra Twitter.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…