Ny dramatisk udvikling: Boko Haram smelter sammen med Islamisk Stat

I det nordlige Nigeria blev 276 kristne skolepiger fra landsbyen Chibok bortført sidste år, og for 219 af dem har man stadig intet nyt. Imens tiltager Boko Harams voldsregime, hvor jævnlige bombninger har kostet flere tusind livet, og mere end en million nigerianere er flygtninge i deres eget land.

 

Boko Haram har i løbet af det sidste halve år jævnligt kopieret Islamisk Stats terrormetoder. De har udført steninger og halshugninger, de har besat de territorier, som de trængte ind i, og de bruger i stigende grad de sociale medier.

 

Boko Haram har fra det nordlige Nigeria udvidet sit territorium ved at gå ind i nabolandene Chad, Niger og Cameroon. De berørte landes hære har sat en offensiv ind mod Boko Haram med det resultat, at terrororganisationen føler sig trængt og vender sig mod Islamisk Stat, der er blevet en stigende magtfaktor i Nordafrika.

 

Tættere bånd mellem Boko Haram og Islamisk Stat

Flere indicier peger i retning af, at Boko Haram har knyttet bånd til Islamisk Stat.

 

Det amerikanske antiterror centers direktør Nicholas Rasmussen fortalte under en kongreshøring den 12. februar, at der er en stigende kommunikation mellem Boko Haram og andre terrorgrupper i den nordvestlige del af Afrika – og også med Islamisk Stat.

 

Den arabisksprogede avis Al-Hayat bragte i midten af februar et interview med den libyske udenrigsminister Mohammed al-Dairi, der fortalte om et terrornetværk mellem Islamisk Stat i Irak og Syrien, deres modstykke i Libyen og Mali, samt Boko Haram.

 

Islamisk Stat har også indflydelse i Tunesien, hvor en større gruppe IS sympatisører blev anholdt i februar, lige som 2.500-3.000 tunesere er rejst til Irak og Syrien – de fleste for at tilslutte sig IS. I Algeriet har et ledende medlem af det rådgivende råd for al-Qaeda i det islamiske Nordafrika (AQIM), Abu Abdullah Osman al-Assimi, sværget troskab til IS. Boko Haram har tidligere haft forbindelser med al-Qaeda, men denne terrororganisation er nu svækket i Nordafrika, mens IS er styrket i regionen.

 

Boko Haram på Twitter

Boko Haram har etableret en mediegruppe, hvis navn, al-Urwa al-Wuthqa (“Det stærkeste bånd”), historisk set refererer til et panislamisk kalifat, og hvis logo peger i retning af Islamisk Stat.

 

Den 18. januar åbnede Boko Haram en Twitterkonto, hvor der lægges videoer ud. De er optaget med væsentlig større professionalisme end tidligere tiders grynede videooptagelser. Deres brug af lydeffekter, slow motion teknikker og koreografering (bl.a. halshugningen af to nigerianere) minder om Islamisk Stats videoer, uden dog helt at nå deres høje tekniske standard.

 

Boko Haram har i flere videoer inkluderet klip med propagandamateriale fra Islamisk Stat. I en Twitter meddelelse den 9. februar beder Boko Haram Islamisk Stats jihadkrigere om at komme til Nigeria og hjælpe deres brødre med at bekæmpe de vantro.

 

Islamisk Stat har officielt været tilbageholdende i forhold til et samarbejde med Boko Haram. I det 5. nummer af Islamisk Stats internettidsskrift Dabiq (“Remaining and Expanding”) fra november 2014 nævnes det, at flere terrorgrupper i blandt andre Nigeria har erklæret deres loyalitet (bay’ah) over for IS. Islamisk Stat accepterer deres loyalitetserklæringer, men er afventende i forhold til at tildele dem provinser (wilayat) at regere over.

 

Visse fremtrædende IS støtter er dog begyndt at viderebringe Boko Harams udtalelser og videoer. Dette gælder blandt andre Abu-Malik Shaybah al-Hamad, der har en ledende position inden for Islamisk Stats propagandavirksomhed og hævder at have kontakt med Boko Harams ledelse. Der ser således ud til at være et samarbejde mellem de to terrororganisationer med hensyn til medieudgivelser.

 

Den 7. marts offentliggjorde  al-Urwa al-Wuthqa en video på Twitter, hvor Boko Haram sværger troskab til Islamisk Stats leder Ibrahim ibn Awad ibn Ibrahim al-Husseini al-Qurashi (kendt som Abu Bakr al-Baghdadi). Den arabisksprogede oplæsning er tekstet på arabisk, fransk og engelsk.

 

 

Børnesoldater bliver trænet af Boko Haram

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…