Lørdag den 29. august 2015 kl. 14.00 blev radioforretningen Stjerne Radio genåbnet i Istedgade 31, Kbh. V.
Det var i den forretning, at modstandsgruppen Holger Danske havde deres første mødested.
Niels Gyrsting, formanden for Frihedsmuseets Venner, i samtale med veteraner og deres familie i VIP-teltet. Ud over at sikre, at gæsterne kom godt på plads har Gyrsting har også været meget aktiv i forbindelse med udstillingen. Han nåede også at besøge bogstanden, som Frihedsmuseets Venners Forlag havde i gaden ved sporvognen.
Stjerne Radio indehaver (1942-1957) Carl Munck havde ingen børn. Josef Søndergaard “Tom” og Carl Muncks brødre Børge og Ove deltog i arbejdet i forretningen. Kirsten (datter af Ove Munck), “Sisse” datter af Tom Søndergaard, samt Birgit og Eva (døtre af Børge Munck) sad i VIP-teltet. De var kontaktet og inviteret af Dines Bogø (der ses i midten).
Livgardens tambourkorps åbnede for kort række af talere. Der var musikalske indslag, hvor de mange fremmødte sang med på ”It’s a long way top Tipperary” og ”Altid frejdig, naar du gaar”.
Povl Falk-Jensen ”Eigil” fortalte om sine oplevelser i dagene 28.-29. august 1943. ”Eigil”, der er født i 1920, var medlem af Holger Danske, hvor han var afdelingsleder. Han afslørede facaden, der er en nøjagtig gengivelse af forretningen i 1943. Forretningen blev sprængt to gange i 1944 af tyske sympatisører, men fra 1945 til 1965 så facaden igen ud, som man nu ser i dag.
I udstillingscentret, der skal vise skiftende udstillinger, ser man nu fotos, effekter med relation modstandsgruppen og med særlig fokus på Augustoprøret i 1943 (bruddet med tyskerne).
Facaden. Udstillingen er etableret i et topsikret lokale.
Veteranfly passerede over Istedgade flere gange, som en hilsen til gæsterne. Indslag ved sangerinden Pernille Koch og musikeren Henrik Bakager samt kor.
Efter selv åbningen kunne gæster indtage rationeringsmad, nyde Richs kaffe og opleve swingdansere. Musikken kom fra originale 78-plader.
Ved forretningen var udstillet to køretøjer fra Civilforsvaret, årgang 1942-42. Falck mødte med den kendte ”Matador-ambulance”, en Buick fra 1931.
Sporvejsmuseet udstilledes en original sporvogn, der havde kørt i Istedgade. Mange skulle fotograferes ved sporvogne og de lidt skulle ind og genoplive stemning i vognen, der var i drift fra 1916-1966. Sporvognslinierne 10, 11 og 16 har kørt i Istedgade.
Sporvejsmuseet ved Skjoldenæsholm havde leveret en sporvogn af den type, der havde kørt i Istedgade. Beskiltet som linie 10 og krigsbemaling. Linie 10 passerede forretningen Stjerne Radio, medens linie 11 og 16 kørte ad Gasværksvej.
Mange gæster fra nær og fjern nød det gode vejr og alle oplevelserne i Istedgade lørdag eftermiddag.
Kig forbi og se facaden og ikke mindst udstillingen. Kun få skridt fra Københavns Hovedbanegård.