Skole forbød alle elever at se solformørkelse for ikke at fornærme andres ”religion og kultur”

Google street veiw

Mange elever havde glædet sig til at se solformørkelsen torsdag. Den eneste i flere årtier. Men i Storbritannien var der skoler, hvor de ikke fik lov til at gå ud og se det sjældne naturfænomen.

 

På nogle af skolerne gav man som officiel begrundelse, at man ville undgå, at elever så direkte på solen.

 

Men på én af skolerne, North Primary School i London, kom der en anden forklaring. Den har udløst et ramaskrig.

 

Den konstituerede skoleleder Ivor Johnstone, har angiveligt sagt til en af forældrene, at ingen elever måtte gå ud for at se solformørkelsen af “religiøse og kulturelle årsager”.

 

Ivor Johnstone vil ikke kommentere beslutningen nærmere, men siger: ”Vi traf beslutningen, da vi blev klar over, at der var religiøse og kulturelle bekymringer forbundet med at se direkte på solformørkelsen.”

 

Derfor var eleverne henvist til at følge formørkelsen på en skærm indendørs.

 

Mange muslimer og hinduer

Skolen ligger i et område af London, der bliver kaldt Lille Indien. 97 procent af eleverne er tosprogede. Der er mange muslimer og også mange hinduer.

 

Khairoe Islam har en datter på skolen, og han er selv muslim: ”Min religion forbyder mig ikke at se på den slags”, siger han.

 

Ifølge Daily Mail er der hindu-skrifter som omtaler, at troende kan blive urene af at se på en solformørkelse.

 

 

Læs også
Forbyd muslimske bønnekald ved lov

Sort middelalder

Flere forældre er rasende. Phil Belmann er en af dem. Hans datter har brugt timer på at forberede sig på at se solformørkelsen. Han siger, at skolen har elever med meget forskellig baggrund, og at man er vant til at håndtere det på en afbalanceret måde. Skolen kunne bare have givet forældrene mulighed for at holde børnene væk, hvis de ønskede det. Men en beslutning om, at det var alle, der skulle indordne sig under et religiøst dogme, var forkastelig:

 

”Det er som at gå tilbage til den mørke middelalder”, siger han. (Daily Mail)

 

I middelalderen var naturens love og naturvidenskab ikke accepteret. Naturfænomener skulle forklares ud fra religion.

 

Sådan er det også i dag i religiøs fundamentalisme. Det er meget udbredt i muslimske lande.

 

For eksempel har der netop været en islamisk lærd, der på en video forklarede, at det er forkert, når det bliver sagt, at jorden bevæger sig. Denne video blev meget set over store dele af verden. (DKA, 19.2.)

 

ahttp://denkorteavis.dk/2015/video-en-muslimsk-laerd-forelaeser-om-det-utrolige-bevis-for-at-jorden-slet-ikke-bevaeger-sig/

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

 

Naturens gang bliver forklaret ud fra de hellige skrifter og ikke ud fra naturvidenskabelig forskning.

 

Det er altså denne opfattelse af religion, som en skole i dagens Storbritannien i realiteten blåstempler.

 

Det undergraver ikke kun forståelsen af naturvidenskab. Det svækker også det sekulære samfund, hvor religion er en privat sag, der ikke er overordnet samfundets regler og love. Herunder lovgivning, der baserer skolers undervisning på naturvidenskabens resultater.

 

I dag kan man selv i Europa opleve et pres mod det sekulære samfund. Det var den rystende håndtering af solformørkelsen på North Primary School et nyt eksempel på. Måske også på andre skoler, der bare ikke ville sige det direkte.

 

http://www.telegraph.co.uk/news/science/space/11485958/Solar-eclipse-schoolchildren-banned-from-watching-on-religious-and-cultural-grounds.html

 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3004302/Parents-anger-school-bans-pupils-watching-eclipse-cultural-religious-reasons.html

Læs også
To bøger, der giver indsigt i muslimsk værdier og dannelsesidealer
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…