”Sabotør i Holger Danske”

I 2008 udsendte historikeren cand. mag. Peter Birkelund det store dobbeltbind om Holger Danske. Et flot opslagsværk.

 

Nu udsender Birkelund et nyt stort værk om samme modstandsorganisation. Jamen kan der skrives mere? Ja, ikke bare kommer der fortsat nye oplysninger fra arkiver og privatpersoner, men beretningen om Holger Danske kan skrives på flere måder.

 

Forfatteren skriver selv i forordet, hvorfor han udgiver en ny bog. Ønsket om at skrive” en mere menneskelig bog, som går tæt på det illegale arbejde og som sætter mere fokus på de enkelte modstandsfolk”.

 

 

Bogen

Er det så en ”god bog”. Det bestemmer læserne, men en af vanskeligheder er: Er man gået i gang med bogen, har man svært ved at stoppe. Bogen er tæt på 600 sider, men skrevet så godt, at man minimum må læse det afsnit færdigt, man er begyndt på.

 

Man kan også bruge bogen, hvis man søger enkelte begivenheder. Der er ikke bare en register med aktioner i datoorden, der er navneregister og kildehenvisninger.

 

Holger Danske stiftes

Hvornår blev Holger Danske stiftet? Man får svaret og mange spændende oplysninger om, hvordan det foregik.

 

Medlemmerne, kontaktsteder m.v. Stjerne Radio, Istedgade 31, Kbh. V. får en særlig opmærksomhed, fordi indehaverne ”Muncke-brødrene” og forretningens daglige leder Josef Søndergaard, er grundstammen i det, der senere bliver benævnt ”Holger Danske I”.

 

Den tidligere Finlandsfrivillige Josef Kristian Søndergaard med dæknavnet ”Tom” bliver organisationens første leder og senere i år kommer vi til at høre og se mere til ”Stjerne Radio”, hvor fra han sammen med ”brødrene Munck” drillede tyskerne og deres sympatisører.

 

 

Istedgade 31. Her holdt Holger Danske folkene til og her blev mange aktioner aftalt. Forretningen blev flere gange ødelagt af tyske sympatisører, fordi udstillingerne i vinduer var meget antityske. Ejerne ”Brdr. Munck” og bestyreren Josef Søndergaard lod gentagne gange BBC’s danske udsendelser og britisk/amerikansk militærmusik afspille via udendørs højttaler.

 

En pudsighed. Hvor næsten alle andre skriver, at ”Tom” hedder Josef Christian skriver Peter Birkelund det korrekte: Josef Kristian. At forfatteren så fortsat skriver ”Faurschou-Hviid” om ”Flammen”, der er født Bent Faurschou Hviid, er fordi, siger Peter Birkelund. at læserne forventer, at man skal lede efter Faurschou Hviid i personregisteret under F?

 

På Flammens gravsten (inskription fra 1947) i Ryvangen, står der det korrekte navn.

 

Samarbejde med SOE og BOPA

Under hele besættelsen manglede modstandsorganisationerne både sprængstof og våben. I 1943, hvor folkene HD overgår fra illegal bladvirksomhed til aktiv sabotage får man sprængstof via SOE-agenten Poul Hansen ”Jelly”.

 

Den kommunistiske modstandsorganisation BOPA opfattede i sommeren 1943 Holger Danske, som en underafdeling af BOPA, men sådan opfattede den første HD-organisation bestemt ikke sig selv.

 

Der var et samarbejde ved flere aktioner og man delte de sparsomme rationer af sprængstof. At ”Jelly” også leverede sprængstof til kommunisterne blev hans skæbne. Poul Hansen fik ordre fra London om at tage til Sverige og forblive der resten af krigen.

 

Den første HD-organisation gik i opløsning, da medlemmerne i efteråret 1943 følte, at de en periode må ”søge ly” i Sverige.

 

Holger Danske II

Peter Birkelund skriver om den nye organisation, der får Jens Lillelund som leder. Der er en vis overlapning mellem I og II og Jens Lillelund fortsætter også senere HD III.

 

I 2008 læser man i bogværket om Holger Danske, at Holger Danske har en meget omskiftelig tilværelse. Mange navne, ledere, grupperinger. Mange dræbte og sårede i kampen.

 

HD I’s mest kendte sabotager er aktionerne mod Forum og Citroën. ”Citronen” Jørgen Haagen Schmith fik som bekendt sit dæknavn efter aktionen mod bilfirmaet i Sydhavnen. Han kom tilbage fra Sverige og var med i HD II og III. De senere så kendte, bl.a. ”Flammen”, ”Herman”, ”John” og Jørgen Kieler kom med i HD II.

 

I den meget detaljerede liste med aktioner kan man læse om sabotage af et radiofirma i Gentofte, bilværksted på Lyngbyvej, DISA i Tuborg Havn m.v.

 

Det er også HD II, der begynder på likvideringer af danske i tysk tjeneste (formodede stikkere).

 

Organisationen vokser og Birkelund beskriver de mange grupper, deres oprindelse og indbyrdes forhold.

 

Stadig beskrevet på en måde, som man ikke slipper bogen, men lige skal læse afsnittet færdigt eller måske et mere.

 

Det kan være svært, at skrive om aktioner med tørre tal, ødelagt for så og så meget, antal mand, der deltog, men da hele bogen er suppleret med mange beretninger fra folk, der direkte deltog, er stoffet bestemt ikke tørt.

 

Holger Danske III

Fra sommeren 1944 er der igen en større ændring. Den nye større organisation, der eksisterer til befrielsen bliver opdelt i tre kompagnier, der igen er opdelt i afdelinger og grupper.

 

Man kan også læse om den store mobilisering i september 1944, hvor man forventede en allieret invasion. Holger Danske-folkene flyttede til deres aftalte kvarterer i 14 forskellige villaer, som de i flere tilfælde indrettede som mindre fæstningsanlæg.

 

 

Ingeniør Chr. Islef havde stillet sin villa på Parkovsvej 33 til rådighed for modstandsbevægelsen. I ”P33” indrettede man sig med maskingeværstillinger. Fra kælderen var det gravet en tunnel, der endte et stykke inde i Bernstorffsparken. Den Polsk-Engelske efterretningstjenestes danske afdeling anvendte senere også den villa. Lederen den polske styrmand Lucjan Maslocha og telegrafisten, marineofficeren Svend Bjørneboe sendte mange illegale radiotelegrammer til London fra villaen.

 

Peter Birkelund beskriver i dobbeltbindet fra 2008 de organisatoriske forhold. I den nye bog følger man mandskabet i flere aktioner, tyskerne og deres danske hjælpere, der jagter modstandsfolkene og det, der efterhånden udvikler sig hen i retning af borgerkrig fra vinteren 1944-1945.

 

Forfatteren beskriver også befrielsesdagen og tiden efter.

 

I efterskriften fortæller Peter Birkelund om årsagen til den særlige interesse, han har for Holger Danske.

 

Uanset om man har læst meget om besættelsen eller man ønsker at få helt grundlæggende viden om den tid, kan bogen anbefales på det varmeste.

 

Sabotør i Holger Danske af Peter Birkelund. Udkommer 12. marts 2015.

 

592 ill. sider. 349,95 kr. Forlaget Lindhardt og Ringhof

Del på Facebook