Weekendens drab er kun begyndelsen – en ny form for terror er på vej med stor styrke

Den formodede gerningsmand skudt og dræbt (Foto: Kim Møller)

Tre personer blev dræbt under gårsdagens terrorangreb i København.

 

De to af dem var uskyldige mennesker: Den ene var den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard, der var til et møde om ytringsfrihed i kulturhuset Krudttønden, da gerningsmanden fyrede et hav af skud mod bygningen. Den anden den 37-årige jøde Dan Uzan, der vogtede indgangen til synagogen i Krystalgade.

 

Den tredje dræbte var efter politiets vurdering gerningsmanden selv. Da han skød mod politiet, besvarede betjentene ilden og dræbte ham.

 

Desuden er fem politifolk blevet såret.

 

Et hav af terrorplaner

Vi kender ikke den fulde baggrund for de frygtelige begivenheder. Enhver vurdering skal derfor indtil videre tages med et forbehold. Men der er stærke grunde til at antage, at der er tale om islamistisk terror.

 

Et hav af islamistiske terrorplaner bliver nu løbende afsløret i Europa og det øvrige Vesten. I Storbritannien anholder man nu næsten dagligt folk mistænkt for terrorplaner.

 

Nogle af planerne bliver ført ud i livet. I Frankrig. I Belgien. I Canada. I USA. I Storbritannien.

 

Den Korte Avis har gang på gang gjort opmærksom på, at turen efter al sandsynlighed også ville komme til Danmark. Det gjorde den så i går.

 

Gårsdagens terrorangreb ligner andre

Terroraktionerne i København har klare lighedspunkter med terroraktionerne i Paris i januar. Det ligner nærmest en kopi.

 

Læs også
Forbyd muslimske bønnekald ved lov

Det ene angreb var rettet mod et møde i kulturhuset Krudttønden, hvor kampen for ytringsfrihed stod i centrum. Det er en parallel til angrebet på Charlie Hebdo i Paris.

 

Det andet angreb var rettet mod jøder. Det er en parallel til angrebet på det jødiske supermarked i Paris.

 

I sin metode ligner gårsdagens terror i det hele taget den ny slags terror, der nu griber om sig – inspireret af Islamisk Stat.

 

Som en uhyggelig steppebrand

Denne terror er kendetegnet ved enkle og overrumplende metoder. Pludselig slår man til og myrder løs mod forsvarsløse, uskyldige personer. Man bruger skudvåben, økser, knive, biler og andet. Hvad man nu sådan lige har for hånden.

 

Det kræver ikke de store ressourcer eller den store planlægning. I mange tilfælde gennemføres angrebene af en enkelt person, sådan som det var tilfældet i København i går.

 

Nogle gange har gerningsmændene forbindelse til organisationer som Islamisk Stat eller al-Qaeda, andre gange handler de på egen hånd, men under inspiration fra for eksempel Islamisk Stat. Vi ved ikke, hvordan det forholder sig med gårsdagens gerningsmand.

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

 

Tilsyneladende har terroristen ikke lavet særlig grundige forberedelser til aktionen. Da han så, at der var politifolk til stede, måtte han nøjes med at stå udefra og skyde mod bygningen.

 

I dette tilfælde blev én dræbt og flere politifolk og sikkerhedsvagter såret, og den unge mand ved synagogen blev dræbt. Men en anden gang kan sådan en ensom gerningsmand ramme og dræbe langt flere. Dygtigt politiarbejde forhindrede, at han fortsatte sine myrderier.

 

I Danmark har der været fortilfælde: Forsøget på at myrde tegneren Kurt Westergaard med en økse i hans hjem. Attentatforsøget mod forfatteren Lars Hedegaard.

 

Men nu breder den hurtige og simple slags terror sig som en uhyggelig steppebrand. Dette er kun begyndelsen.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…