Nej til USA’s ambassadør : Religion skal ikke “omfavnes”

Ambassadør Rufus Gifford

Den amerikanske ambassadør, Rufus Gifford, blander sig i debatten efter terrorangrebet i København.

 

Han siger i et interview til Berlingske at “Det er vigtigt, at man husker at omfavne mangfoldigheden og de mange forskellige religioner, der er i samfundet.”

 

Mangfoldighed er et ord der tit dukker frem, når diskussionen drejer sig om de konflikter, der opstår med folk, der lever efter andre værdier end vores vestlige værdier.

 

Det er rigtig, at uden mangfoldighed og at vi lærer af hinanden og respekterer hinanden, ville al fornyelse og udvikling gå i stå.

 

Men mangfoldigheden er et interessant ord – som indebærer, at vi kan leve, tro, arbejde, udvikle, og lære af hinanden. Det er super fint, og noget, som de fleste ville tage godt imod.

 

Men hvad hvis vi i vores samfund, i vores bestræbelse på at være mangfoldig – inkludere og tage godt imod folk, som bestemt ikke er interesseret i at lære af mangfoldighed?

 

Mangfoldighed versus enfoldighed

Det modsatte af mangfoldighed er enfoldighed. Og hvad er så enfoldighed? Det er at man er blind for andet, end det man selv mener eller tror på, at alt det, de andre mener eller tror på, er det decideret modbydelig og korrupt.

 

At det kun er én selv, der har “sandheden” og alle de andre, der ikke tror på denne “sandhed” er de vantro og derfor ingen betydning har i samfundet.

 

Hvordan, vil jeg gerne spørge, er det overhovedet muligt at inkludere enfoldigheden med mangfoldigheden?

 

Skal man respektere alle religioner?

Læs også
USA støtter Israel mod EU

Under en diskussion om religion forleden, blev jeg spurgt af en bekendt, om ikke det var vigtigt, at man i det mindste respekterede alle religioner.

 

Det tænkte jeg over – og svaret er et nej … det behøver man ikke.

 

Der tales meget om respekt. Mange har tidligere ville kræve ´respekt for Islam´, især i forbindelse med Muhammed-sagen. Nu mener mange at terrorangrebet i København “intet har med Islam at gøre”.

 

Men jeg synes vi skal prøve at sætte religion på sin rigtige plads i denne debat.

 

Religion er en personlig sag og noget irrationelt, det vil sige at det er noget med et meget personligt valg. Man kan ikke med sikkerhed sige, hvad der er rigtigt og hvad der er forkert, man kan kun tage udgangspunkt i sin personlige overbevisning.

 

Religion er irrationel

Jeg vil næsten sætte religion i en gruppe med irrationelle begreber som kunst, musik og for den sags skyld kærlighed.

Læs også
Donald Trumps nye skattelettelser er godt nyt for verdensøkonomien

 

Disse begreber kan man ikke sætte i faste rationelle rammer, og man kan ikke lovgive om religioner – kun forlange, at religioner holder sig inden for landets lovgivning.

 

Det betydere at man kan have frihed til at mene og tro på hvad man vil efter ens eget frie valg. Derfor har vi i Danmark og de vestlige lande religionsfrihed. Men der er ikke noget i loven, der kræver respekt.

 

Respekt for mennesker

Man kan have respekt for mennesker og hvordan de lever og fortolker deres forskellige religioner f.eks. Mahatma Ghandi, Dalai Lama, Mother Theresa, Theodor Herzl, Martin Luther osv. – uden nødvendigvis at synes, at lige netop deres valg af religion skal have respekt.

 

Hvis religion skal have respekt eller som USA’s ambassadør siger ”omfavnes” – så skal Scientology, The Children of God, Rastafaris, Moonies, Voodoo, Satanisme, Jediism og et hav af andre religioner og kulter også have respekt og ”omfavnes”. Og hvorfor skulle de det?

 

Personligt har jeg da ingen som helst respekt for religioner, der går ind for vold og kvindeundertrykkelse. Lige så lidt som jeg har respekt for religioner, der hjernevasker og bedrager unge mennesker, eller bruger religion som et politisk våben.

 

Læs også
Erdoğans hasarderede leg med Amerika

Men det er min egen personlige mening som jeg har ret til at have.

 

Religion er et personligt anliggende

Religion er ikke en fornuftsbetonet størrelse – min religion er mellem mig og min gud – og jeg er ikke enig med de mennesker, der mener, at vi alle har den samme gud og skal respektere og omfavne andres valg.

 

Mennesker fortolker også deres religion på deres egen personlige måde, og der er mange nuancer inden for samme religioner.

 

Man kan heller ikke sige med sikkerhed, hvad er god og dårlig musik eller kunst og hvad der en den rigtige eller forkerte kærlighed.

 

Vi som mennesker har frihed til at lave musik og kunst og have vores kærlighed og religion som vi vil have det.

 

Disse begreber kan ikke kræve respekt og burde ikke ”omfavnes”. Kun hvordan vi opfører os som mennesker kan opnå respekt.

Læs også
Udenrigspolitikken i et bekymrende paradigmeskifte – Danmark er på vej væk fra USA
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…