Islamisk Stat har kemiske våben, og de er sandsynligvis allerede smuglet ind i Europa

EU’s medlemslande skal forberede sig på muligheden for angreb med kemiske eller biologiske våben fra Islamisk Stat.

 

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport til EU-parlamentet.

 

I følge rapporten, der er udsendt for få dage siden, anser både Frankrig, Interpol og NATO det for sandsynligt, at Islamisk Stat vil anvende kemiske, biologiske, radioaktive og nukleare våben ved nye terrorangreb i Europa. På engelsk forkortes de CBRN-våben.

 

Rapporten er udarbejdet af EPRS, European Parliamentary Research Service.

 

Den opregner omfanget af Islamisk Stat-terror de seneste måneder.

 

Den redegør for Islamisk Stat’s adgang til lagre med kemiske våben eller komponenter i Irak og Syrien.

 

Islamisk Stat har ved mindst tre lejligheder i år brugt primitive kemiske våben mod kurdiske grupper, ifølge rapporten.

 

Islamisk Stat har også rekrutteret adskillige personer med uddannelser, der kan bruges til at udvikle CBRN-våben, ligesom der er fundet dokumenter med forskellige opskrifter og fremgangsmåder.

 

Rapporten anser det også for sandsynligt, at Islamisk Stat allerede har indsmuglet CBRN-våben helt eller delvist til Europa.

 

Islamisk Stat er økonomisk særdeles velfunderet, og det anslås allerede i 2014, at penge fra olie, skatter, kidnapninger, antikvitetssmugling og anden aktivitet beløber sig til en årlig indtægt på 2,9 milliarder dollars, cirka 20 milliarder kroner.

 

Læs også
Han blev ansat som sikkerhedsvagt i supermarked – så sprang han ud som frådende islamist

En af de væsentlige risikofaktorer angives at være Islamisk Stat sympatisører, der arbejder i den europæiske kemiske eller atomare industri. Rapporten understreger, at ansvaret for sikkerheden vedrørende CBRN og TIC (Toxic Industrial Chemicals) påhviler de enkelte medlemslande.

 

Efter angrebet på Twin Towers i 2001 har EU arbejdet med risikoen for tilsvarende angreb med CBRN-våben i Europa.

 

I 2003 og 2005 var man klar med en strategiplan og i 2010 en mere operationel plan. Der er siden etableret en slags kriseberedskab på tværs af EU, og der er igangsat talrige initiativer på både nationalt og europæisk plan.

 

I Frankrig anses truslen for så realistisk, at landet efter angrebet i Paris har fordelt modgift mod nervegas og klorgasangreb til landets krisecentre.

 

Den franske ministerpræsident Manuel Valls siger direkte i parlamentet, at et kemisk angreb er en realistisk mulighed. EU-rapporten, som altså er offentliggjort indenfor de seneste dage konkluderer, at medlemsstaterne åbent skal drøfte situationen og opfordrer til, at befolkningerne orienteres.

 

Rapporten kan læses HER.

 

Læs også
Bogen anbefales enhver, som gerne vil forstå baggrunden for nogle af de aktuelle problemer i EU
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…