Faktabog om 6000 vine – og alt om rom

De første tegn på julens komme er hvert år en lind strøm af bøger, som omhandler vin, spiritus og mad. Den første af slagsen så dagens lys forleden.

 

”Rom Bogen” hedder den og er skrevet af to feinschmeckere på rom-området, E-koncept-udvikler Rasmus Brøchner Hansen og finansøkonom Mads ”Romhatten” Heitmann. Forlaget Politiken står bag udgivelsen, der koster 300 kr. For kronerne får man al fornøden viden om denne hvide eller brune spiritus, som for øjeblikket er højeste mode i det danske natteliv.

 

Fra samme forlag kommer Hugh Johnsons klassiker, ”Vin” i revideret 2016-udgave, på gaden den 9. oktober. Mere end 6000 vine er vurderet og beskrevet, og bogen plejer at være en yndet præmie for fundet af mandlen i risengrøden. Prisen på 300 kr. for den 320 sider store pocketbog kan diskuteres.

 

Men nu kommer vi til ugens gode vintilbud hos Den Korte Avis’ udvalgte samarbejdspartnere, og hvor der er grund til at fremhæve et kup fra Jysk Vin i Randers.

 

Hvidvin

 

Azienda Agricola Nugnes, 2014 Vite Amanea, Falerno del Massica DOC, Campania, Italien – Normalpris 199,95 kr. – Tilbudspris 119 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Normalt er italienske hvidvine stærkt fokuseret på frugt, men denne her, tager jeg hatten af for. Den er lavet på den ret ukendte lokaldrue Falanghino, der forener syre og blødhed på en meget smagfuld måde. En eminent ledsager til skaldyr.

 

Importør: Andrup Vin, Esbjerg. www.amdrupvin.dk

 

Cantina Terlan, 2014 Terlaner Classic, Alto Adige DOC, Sydtyrol, Italien – Normalpris 179,95 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

Læs også
Supervine fra Sierra Nevada 

Denne lækre vin fra Norditalien er fremstillet på 3 druesorter, 60% Pinot Bianco, 30% Chardonnay og 10% Sauvignon Bianco. Vinhuset er et kollektiv af 140 vinavlere, som tilsammen råder over 160 hektarer vinmarker. Vinen er usædvanlig mineralsk og ren i smagen.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal. www.philipsonwine.com

 

Azienda Vitivinicola Tola, 2014 Grillo, Terre Siciliane IGT, Sicilien, Italien – Normalpris 99 kr. – Tilbudspris 69 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Navnet på vinen er taget efter en gammel lokal drue, der efter en omhyggelig vinificering ender op som en frisk, mineralsk og elegant vin med stærk duft af citrus og fersken. Er rigtig god sammen med et stykke med friskpillede rejer.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup. www.propperiet.dk

 

Rødvin

Læs også
Sommerens sidste vine

 

Bodega de Sur Andino, 2009 Suyai, Colchagua Valley D.O., Terra Andina, Chile – Normalpris 289 kr. – Tilbudspris 119 kr. ved køb af 6 flasker.

 

En gevinst på 170 kr. pr. flaske vin er ikke hverdagskost og slet ikke i forbindelse med en supervin som dette eksemplar af kraft og saft. Navnet betyder ”Håb” på det lokale stammesprog, og vinen er blandet af 40% Cabernet Sauvignon, 40% Cabernet Franc, 13% Carignan og 7% Carmenère. Resultatet er en overvældende duft af bær og en meget lang finish.

 

Importør: Jysk Vin – det gode glas, Randers. www.jyskvin.dk

 

Elqui Wines, 2013 Pinot Noir, Elqui Valley, Chile – Normalpris 189,95 kr. – Tilbudspris 129,95 kr.

 

Dalen Elqui er Chiles nordligste og køligste vinområde og er klimapåvirket af Stillehavet, Andesbjergene og Atacama-ørkenen. Bag vinen står danskeren Steffan Jørgensen og hans hustru Pamela Nunez, der ejer 86 ha. i det ret ekstreme dyrkningsområde. Vinen er velafbalanceret med en flot rød farve, og smagen er den moderne udgave af Pinot Noir med flot frugt og strejf af skovbund.

Læs også
Den indre fjende skaber topvine

 

Importør: Theis Vine, Skovlunde. www.theis-vine.dk.

 

d’Arenberg Winery, 2010 The Bonsai Vine, McLaren Vale, South Australia, Australien – Normalpris 169,95 kr. – Kampagnepris 139,95 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinhuset er grundlagt i 1912 og drives i 4. generation af Chester Osborn. Til vinen er anvendt 3 druetyper: 48% Grenache, 42% Shiraz og 10% Mourvèdre. Druerne vokser på lavt groende buske, som har udseende som japansk bonsai. Vinen passer fint til stegt and eller gås eller gammeldags flæskesteg med sprød svær.

 

Importør: Erik Sørensen Vin, Kokkedal. www.eriksorensenvin.dk

 

Cantina I Feudi di Romans, 2013 Cabernet Franc, Friuli Isonzo DOC, Italien – Normalpris 139,75 – Tilbudspris 109,75 kr.

Læs også
Spændende vine på menuen

 

Vinen, som er kraftig, fyldig og velegnet til krydrede sammenkogte retter, er fremstillet på 100% Cabernet Franc-druer, som vokser på vinstokke i ekstremt stenede vinmarker. Vinene fra Friuli ligger i top-5 rent kvalitetsmæssigt sammenlignet med andre italienske vinområder, så kender man ikke området, er det absolut værd at stifte bekendtskab med.

 

Importør: Skjold Burne, Brøndby. www.skjold-burne.dk

 

Bodega Liberalia Enólogica, 2013 Tres, Toro D.O., Castilla y Léon, Spanien – Normalpris 129 kr. – Tilbudspris 75 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er produceret på 100 % Tempranillo-druer, der har vokset på 60 år gamle vinstokke. Den er meget koncentreret i duften af hindbær, brombær og lakrids, og smagen af vanilje-påvirket frugt er lang efter hver slurk. Prøv den sammen med en vellagret brie eller en T-bone steak, som er stegt for fuld kraft et par minutter på hver side.

 

Importør: D’Wine, Aalborg. www.d-wine.dk

 

Læs også
Så er grillvinen parat

Azienda Agricola Odoardi, 2013 Savuto DOC, Calabrien, Italien – Normalpris 125 kr. – Tilbudspris 99 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinhuset har været i samme families eje i mere end 500 år, hvor man hovedsageligt har produceret bulk vin. Siden århundredskiftet har en ny generation sat andre boller på suppen, og nu fremstilles højkvalitetsprodukter på gamle, ofte glemte druesorter. Den aktuelle vin, som er fortræffelig, er stukket sammen af 45% Gaglioppo, 25% Aglianico, 20% Magliocco Canino, 5% Greco Nero og 5% Nerello Cappuccio.

 

Importør: Vinslottet, Greve. www.vinslottet.nu

 

Cantine Cielo e Terra, 2014 Gran Maestro Appassimento, Rosso Puglia IGT, Italien – Normalpris 99 kr. – Tilbudspris 69 kr.

 

Vinfirmaet ligger i det nordlige Italien tæt på Valpolicella, men får også vin fra Støvlens hæl, Apulien. Denne udgave er lavet på en blanding af Primitivo og Sangiovese og efter appassimento-metoden, hvor en del af druerne tørrer op som rosiner før gæringsprocessen. Resultatet er en behagelig rund og blød oplevelse for smagsløgene.

 

Importør: Haller Vine, Middelfart. www.hallervine.

 

Angelo Rocca e Figli, 2014 Rosso Passito Appassimento, Piemonte DOC, Italien – Kampagnepris 89,95 kr. hos udvalgte Meny og Spar butikker.

 

Vinen er fremstillet på en blanding af Dolcetto og Barbera plus en sjat Merlot druer, som alle har vokset i Piemonte. For at skabe en harmonisk oplevelse har Rocca anvendt sammen fremgangsmåde som ved fremstilling af Amarone, nemlig appassimento-metoden, hvor en del af druerne er tørret ind før presningen. Det giver en vin med høj koncentration af sødme, alkohol og farve.

 

Importør: Amka, Randers. www.amka.dk – på tlf. 86 41 96 00 oplyses nærmeste forhandler.

 

C.V.B.C. & C, 2014 Alfredo, Puglia IGT, Fossalta di Piave, Veneto, Italien – Normalpris 40 kr. – Tilbudspris 35 kr. i Fakta.

 

Bag firmanavnet skjuler sig en af de mange anonyme masseproducenter og aftappere af dagligvin i Italien. Prisen taget i betragtning er det en pæn vin uden store falbelader, som er fremstillet på Primitivo-druen, og den giver altid valuta for pengene. Går fint sammen med en karbonade.

 

Importør: Coop, Albertslund. www.coop.dk

 

Bag-in-Box

 

Domaine Roger Sabon, 2014 Le Sabounet, Vin de France, Côtes-du-Rhône, Frankrig – Normalpris for 3 liter 149,95 kr. – Tilbudspris 139,95 kr. i Meny butikker.

 

Producenten er en af de bedre i Châteauneuf-du-Pape, hvilket forpligter, når man sender papvin på markedet. Denne er lavet på Grenache og Syrah-druer og skuffer bestemt ikke, hvis man iagttager, at den præsenteres som en hverdagsvin til traditionel dansk mad.

 

Importør: GobiVin, Hvidovre. www.gtobivin.dk

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…