I den schweiziske kanton Ticino har borgerne stemt om, at forbyde den muslimske beklædning burka og niqab. Forslaget blev vedtaget med mere end 2/3 del af stemmer.
En burka har et delvist gennemsigtigt stof foran øjnene, så brugeren kan se ud. En niqab er en hoved- og ansigtsbeklædning som har en sprække til øjnene.
Muslimske kvinder kan altså ikke længere gå ud i det offentlige rum med tildækket ansigt. Hvis de trodser forbuddet, kan de idømmes en bøde på op til 6.500 euro.
”Dem der gerne vil integrere sig er velkommen uanset religion, men dem som afviser vores værdier og som ønsker at opbygge parallelsamfund baseret på religiøse love, som står over samfundets love, de er ikke velkommen,” siger Giorgio Ghiringhelli som også har formuleret lovforslaget.
Delstaten Ticino har tidligere stillet et lignende forslag, men i 2013 ville regeringen ikke være med. Dengang var man bange for, at et forbud kunne være uheldigt for turismen, det kunne for eksempel holde rige arabiske turister væk.
Men nu er holdningen altså en anden, og delstaten Ticino er gået foran med et forbud. Så bliver det spændende at se om de øvrige kantoner følger efter.
40.000 turister fra Mellemøsten besøgte Ticino i 2014. Det er meningen, at det turister fremover skal informeres om forbuddet i lufthavne og ved grænsen. Det er uvist hvornår forbuddet træder i kraft.
En grundsten i frie samfund
Terror i Europa og den igangværende tilstrømning af mennesker fra især Mellemøsten til Europa har uden tvivl påvirket stemningen for at forbyde den muslimske ansigtstildækning.
Mange europæerne får et sug i maven og føler sig ubehageligt til mode, når de møder de sorte ansigtsløse skikkelser som mest minder om noget fra en film om spøgelser og genfærd. Og det er også helt naturligt, at reagere med ubehag, når man møder et andet menneske, som man ikke er i stand til at genkende, fordi det skjuler sig bag en maske.
Men europæerne bliver også mere og mere bevidste om, at muslimsk ansigtstildækning er med til, at undergrave grundlæggende samfundsidealer som tillid og åbenhed mellem borgerne.
Kilde: The Local.