Unge indvandrere hærger et boligområde. Nu skal man have ståldøre og endnu en fin og dyr plan for området, der ikke vil virke

Der har Hærværk (Foto: Privat)

Bispehaven i den vestlige Aarhus skal have en såkaldt ”tryghedsrenovering”.

 

Boligområdet er hærget af hærværk, ildspåsættelser, vold, trusler om vold og indbrud.

 

Udgifter til udbedring af hærværk i Bispehaven har været enorme og har været stigende gennem de senere år:

 

2012: 245.000 kr. 2013: 949.000 kr. 2014: 927.000 kr. 2015: 1.100.000 kr. (pr. 30 september).

 

Den høje forekomst af hærværk bevirker, at beboernes forsikringspræmie andrager 3.000 kr. om året pr. husstand. Det er 3,5 gange så meget som beboerne  i de andre afdelinger i Østjysk Bolig.

 

Det er især utilpassede unge muslimske mænd, der præger stemningen i Bispehaven. Men nu vil kommune og boligforening i fællesskab gøre et nyt forsøg på at dæmme op for problemerne, som har stået på i flere årtier.

 

Ståldøre

Installering af nye døre af stål er et af de tiltag, som skal gøre det mere trygt at være beboer i Bispehaven.

 

”De skal nemlig være sværere at sparke ind, så der kan blive sat en stopper for de mange indbrud. Vil man ændre på forholdene, er det forebyggelse, der skal til,” lyder det fra et bestyrelsesmedlem i Bispehaven, Bilal Mlay. (JP)

 

Udgiften til de nye ståldøre andrager godt og vel 10,5 millioner kr. på grund af det høje antal lejemål. Pengene kommer fra Landsbyggefonden og de såkaldte infrastrukturmidler. Der er afsat mellem 150-200 millioner kroner til tryghedsrenoveringen.

 

Opgangene i Bispehaven er i forvejen udstyret med et adgangskontrolanlæg, som kun kan betjenes af beboerne i form af en nøglebrik og dørtelefon. Men det er altså ikke nok til at holde ubudne gæster på afstand, så nu skal alle have ståldøre. Hvad bliver det næste?

 

Lukkede områder

Ståldøre gør det utvivlsomt sværere at begå indbrud i lejlighederne. Men de kan naturligvis ikke fjerne alle de problemer med kriminalitet og utryghed, som området er plaget af. Men myndighederne har også en anden plan klar. Man vil åbne området ved at ændre den måde, det blev bygget på i 1970’erne:

 

”Dengang byggede man flere lukkede arealer i Bispehaven, og de er desværre blevet opholdssteder for personer, der samles om ulovligheder, som f.eks. hærværk. Både Det Kriminalpræventive Råd, kommunen og politiet har forklaret os, at det er de lukkede områder, der er med til at skabe utryghed, fordi de tillader folk at leve i det skjulte med deres kriminalitet,” forklarer boligdirektør Allan Søstrøm fra Østjysk Bolig. (JP)

 

Det er uklart, hvad der egentlig menes med dette. Påstår man, at områder som kældernedgange og parkeringsanlæg er årsagen til, at indvandrerbøller laver omfattende hærværk, bryder ind i folk hjem og chikanerer sagesløse borgere?

 

Det forekommer meget tvivlsomt, at man kan fjerne en stor del af problemerne bare ved at fjerne nogle lukkede arealer. Bøller i Bispehaven står da ikke og gemmer sig i en busk eller i en kælderskakt, de bevæger sig frit og anmassende rundt i området. I stedet for at skjule sig forsøger de i den grad at gøre opmærksom på sig selv.

 

Afmagt

I øvrigt er det ret svært at forstå, hvorfor man i den grad taler om de lukkede områder i Bispehaven. Bebyggelsen gennemgik en omfattende renovering i 2004-2007, hvor der samtidigt blev taget hånd om fællesarealer og gangstier, så de netop kom til at fremstå åbne og ”gennemskuelige”.

 

Man får indtryk af, at den megen snak om lukkede områder er et udtryk for afmagt. Man kan ikke finde ud af at gøre noget ved det reelle problem – nemlig unge mennesker med indvandrerbaggrund, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt. Derfor taler man endnu engang om at åbne området og foregøgler, at det vil gøre en stor forskel.

 

Det koster masser af penge hver gang. Og nogle år efter konstaterer man, at det ikke har hjulpet. Så kommer man med den næste redningsplan.

 

 

 

 

Del på Facebook