Ædelsøde vine er for vinelskere, hvad blomsternektar er for forårskåde bier. Rene lækkerier som ledsagere til fransk gåseleverpostej, desserter eller helt alene til en meditationsstund med fokus på livets goder.
Tokaj-området
Søde vine findes i mange udgaver, men mest berømt og omgivet af kult er de, som kommer fra det ungarske vinområde Tokaj-Hegyalja, der så tidligt som i 1737 blev klassificeret som en selvstændig vinregion. Den er ca. 5000 hektarer stor, og små tredive byer og landsbyer har ret til at anvende navnet Tokaj på deres vinetiketter.
De mange politiske omvæltninger i Ungarn efter 2. verdenskrig betød, at Tokaj-området nærmest gik i glemmebogen, da det totalitære styre ikke levnede mange forinter til investeringer i teknik og nyt knowhow.
Det stod således skidt til med den vin, som i århundreder havde vederkvæget kongehuses og andre aristokratiers ganer. Men i dag søger potente vesteuropæiske investorer at bringe Tokajs berømte vine frem i lyset igen.
Blandt investorerne ses bl. a. danskeren Peter Vinding-Diers, som sammen med den berømte engelske vinskribent Hugh Johnson driver Tokaj Wine Company.
Vega Sicilia
Mest bemærkelsesværdigt er imidlertid, at ejeren af Spaniens mest berømte vinhus Vega Sicilia, Pablo Alvarez, i 1993 overtog vingården Oremus – latin for ”Lad os bede” – med 13 historisk berømte vinmarker, som hver især deres egne jordbundsforhold og mikroklima.
Deres bonitet sammenlignes med de fem førstecruer i Bordeaux, og her vokser Tokajs fire hoveddruer, Furmint, Hárslevelü, Sárga Muskotály og Zéta side om side med vinstokke, der overlevede vinlusens hærgen i Europa i slutningen af det 18. århundrede.
Det oprindelige Oremus blev etableret i 1300-tallet som kloster og har virket som vineri, indtil Vega Sicilia byggede et nyt produktionsanlæg, der forener traditionel og moderne produktionsmetoder.
De høstede druer presser sig selv ved tyngdekraftens hjælp, når de langsomt glider flere etager nedad til kamre, hvor gæringen af mosten foregår i nye egetræsfade. På grund af et højt sukkerindhold kan der gå flere år, før gæringen starter.
Ædelt råddenskab
Kendetegnet ved den søde Tokaj-vin er, at druerne har været ramt af ædelt råddenskab, der på ungarsk kaldes Aszú. Det er svampen Botrytis cinera, der er på spil, og den drikker af druens saft, som derved bliver et koncentrat af sukker, samtidig med, at druen får udseende som en rosin.
De angrebne druer håndplukkes og anbringes i små træbeholdere, der kaldes Puttonios (Putt), og som kan rumme 25 kg. Her ligger druerne og trækker i 6-8 dage, og den saft, som lækker fra druerne, kaldes Esenm Sødmen på Aszú-vinene måles i Puttonios på en skala fra 3 til 6.
Dansk importør
I Danmark er det Sigurd Müller Vinhandel i Aalborg, som står for importen af de supersøde stjernevine fra Bodegas Oremus, som Vega Sicilia bedste spanske stil kalder vinslottet i Ungarn. Sortimentet består af:
2011 Tokaji Late Harvest, 120 kr.
2007 Tokaji Aszú 3 Putt, 200 kr.
2008 Tokaji Aszú 3 Putt, 206 kr.
2000 Tokaji Aszú 5 Putt, 325 kr.
2002 Tokaji Aszú 6 Putt, 460 kr.
2005 Tokaji Aszú 6 Putt, 487 kr.
2003 Tokaji Eszencia, 2000 kr.
Om sidstnævnte kan fortælles, at udbyttet pr. hektar ligger på ca. 10 liter, som gærer på glaskolber. Det er en af den slags vine, man drikker 1 centiliter af og aldrig vil glemme resten af sit liv. En vinøs oplevelse, der ikke kan sættes stjerner på.