Thorning mangler kun én ting for at udskrive valget

Colourbox

Senest om fjorten dage skal Helle Thorning udskrive folketingsvalget, hvis det skal gennemføres før sommer.

 

Hun kan dårligt lægge valget efter den 9. juni, for så går der for meget sommer i det hele. Og et valg på den dato tilsiger, at valget udskrives tirsdag den 19. maj.

 

Strengt taget behøver det dog ikke at være lige nøjagtig sådan.

 

Der er nemlig ingen regel, der siger, at valget skal afholdes på en tirsdag. Der er heller ingen regel, der siger, at der skal gå fulde tre uger fra udskrivelsen af valget til afholdelsen af valget. En 18-19 dage kan række.

 

Men det normale vil være, at både udskrivelsen og afholdelsen af valget falder på en tirsdag. Og så taler vi om senest 19. maj og 9. juni.

 

Thorning har gjort alt klar til at trykke på valgknappen. Hun mangler faktisk kun én ting … nemlig vælgerne.

 

Alle meningsmålinger viser nemlig fortsat, at Thorning og rød blok står til at tabe valget.

 

Efterslæb

På det seneste har Socialdemokraterne ganske vist haft fremgang i meningsmålingerne, hvor de nu placerer sig som det største parti. Men de har mere taget stemmerne fra vennerne i rød blok end fra blå blok.

 

To af de tre seneste meningsmålinger viser fortsat et efterslæb for de røde, der er så stort, at det vil være meget svært for Thorning at indhente i en valgkamp (Wilke/Jyllands-Posten, Voxmeter/Ritzau).

 

En tredje måling giver rød blok en mere regulær chance for at vinde (Megafon/TV2 og Politiken). Men det er kun, fordi det ny parti Alternativet lige sniger sig op på de 2 procent, som er adgangsbilletten til Folketinget.

Læs også
Hvis valgresultatet ligner meningsmålingerne, skal blå blok være parat til hård kurs

 

Hvis Alternativet var faldet lige under spærregrænsen, ville også denne måling vise en afstand mellem blokkene, som normalt ikke ville få en statsminister til at udskrive valg.

 

Bevægelige vælgere

Men der kan jo opstå forbløffende ryk under en valgkamp. I dag er der langt flere vælgere end tidligere, som først beslutter sig til, hvor krydset skal sættes, i løbet af valgkampen.

 

Det bedst kendte eksempel på en valgkamp, der tog en overrumplende vending undervejs, går tilbage til 1998. Her lignede socialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen længe en klar taber, men lige op til valgdagen rykkede han så voldsomt, at han vandt med et mulehår.

 

Selv hvis meningsmålingerne ikke ændrer sig, inden valget udskrives, har Thorning trods alt en vis chance for at gøre Nyrup kunsten efter.

 

Fest for de blå partier

Hun har bestemt ikke lyst til at udskyde valget til efter sommer. Det vil lyse langt væk af, at det alene sker, fordi de røde ligger for dårligt i meningsmålingerne.

Læs også
En valgsejr til Sverigedemokraterne vil sende de politisk korrekte i dyb krise i hele Europa

 

Det vil give de blå partier mulighed for at holde fest med kommentarer om, at Thorning ikke tør møde vælgerne.

 

Ved at vente løber Thorning også en risiko for, at der når at dukke ubehagelige sager op. Det kan for eksempel være, at antallet af asylansøgere for alvor begynder at vokse igen. Sker det, er hun formentlig færdig.

 

Satset hele butikken

Men den vigtigste grund til, at Thorning meget nødigt vil vente til efter sommer, er, at hun har satset hele butikken på at kunne tage valget inden sommer.

 

Fra nytårstalen og frem har hun ikke bestilt andet end at forberede valget.

 

Hun har på alle måder iscenesat sig selv som politisk leder og dermed søgt at udnytte, at hun på det personlige plan har klart større opbakning end Lars Løkke.

 

Læs også
Sverige halter mindst 20 år efter Danmark i forståelsen af udlændingepolitikken

Samtidig har flere mærkedage her i foråret givet hende meget rampelys: Dronningens 75-års fødselsdag, 100-året for kvindernes valgret, 70-året for Danmarks befrielse.

 

Dertil kom de uventede og uhyggelige begivenheder omkring terrorangrebet, hvor Thorning også var langt fremme i skoene.

 

Endelig var der kansler Angela Merkels besøg, som kom på Thornings invitation. Timet til at ligge tæt på et valg inden sommer.

 

Lageret ved at være tømt

Sideløbende har Socialdemokraterne kørt heftige kampagner med annoncer, plakater og videoer. De har blandt andet været brugt til at styrke profilen på de områder, hvor partiet traditionelt har problemer, herunder udlændingepolitikken.

 

Endelig har man taget en række politiske initiativer, der er designet til at appellere til bestemte vælgergrupper. Det seneste eksempel er den pakke med initiativer til at hjælpe landets ”udkantsområder”, som nu er på vej.

 

Men nu er Thornings lager af politiske markeringer ved at være tømt. Samtidig må de store kampagner også have givet et betydeligt dræn i den socialdemokratiske partikasse.

Læs også
Det syder og bobler i Sverige: Seerne kårer Sverigedemokraternes leder som vinder af valgdebat i TV

 

Thorning vil, vil, vil …

Hvis hun ikke udskriver det valg nu, som hun har lagt op til siden nytår, risikerer hun, at kræfterne og pengene i stort omfang vil være spildt. Meget af det vil blive glemt, hvis man nu går ind i en lang sommerpause. Og rød blok vil sidde med en flad fornemmelse.

 

Så Thorning vil, vil, vil have det valg nu. Og hun er villig til at tage chancer.

 

Men hun vil trods alt også vinde valget. Derfor kan man ikke udelukke, at hun meget nødtvungent må udskyde det, fordi risikoen er et nummer for stor.

 

Foreløbig mangler der én ting i Thornings omhyggeligt udtænkte plan: vælgere.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…