ISIS har opretter Islamisk Stat og er i dag stærkere end Al-Qaeda

I søndags, den første dag i den muslimske fastemåned Ramadan, proklamerede den militante muslimske gruppe ISIS (den Islamiske Stat i Irak og Stor-Syrien) oprettelsen af en islamisk stat.

 

Denne islamiske stat ligger i det område, som ISIS behersker i det nordøstlige Syrien og det nordvestlige Irak.

 

ISIS betegner herefter ”staten” – og sig selv – som ”Den Islamiske Stat” (herefter for korthedens skyld ”IS”). Samtidigt lod ISIS’ leder Abu Bakr al-Baghdadi sig selv udråbe til kalif, d.v.s. politisk og åndelig leder for alle sunni-muslimer.

 

De to beslutninger er i muslimsk sammenhæng og selvfølgelig i ISIS selvforståelse meget vidtgående.

 

Embedet som kalifat og kalifatets historie

Embedet som kalif (arabisk for ”stedfortræder”) eksisterede fra Muhammeds død i 632 og indtil 1258, hvor mongolerne ødelagde Bagdad.

 

I det 19. århundrede, hvor den muslimske verden kom under stadig større pres fra og til dels koloniseredes af Vesten, antog de osmanniske sultaner igen kaliftitlen for at afstive deres egen vaklende magt og for at understrege, at de som ledere af den største muslimske stat stod i spidsen for forsvaret af islam og dermed også var alle sunni-muslimers åndelige overhoved.

 

I 1924 nedlagde parlamentet i den nyoprettede tyrkiske republik kalifatet.

 

Udråbelsen af en islamisk stat og af kalifatet er et udtryk for en betydelig grad af selvtillid.

 

IS må vurdere, at den nu sidder ret sikkert i sadlen i de områder, den behersker, og, at regeringen i Bagdad ikke vil være i stand til at tilbageerobre det tabte.

 

Samtidigt er der tale om en direkte udfordring til eksisterende muslimske stater, som betragtes som illegitime. Deres herskere regerer jo ikke med basis i den rette tro, men ved rå magt. Alle sande muslimer bør derfor nu adlyde kaliffen og vende sig imod de nuværende ugudelige magthavere.

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

 

Alt dette lyder måske bombastisk i en vesterlændings ører men bygger ikke desto mindre på koranens ord og overleveringen om, hvordan Muhammed og hans følgesvende bekæmpede deres ugudelige fjender og oprettede den sande muslimske stat.

 

Det er nok for tidligt at overskue alle følgerne af IS’ oprettelse. Men det kan allerede nu nok fastslås, at IS hermed i mange islamisters øjne har overhalet al-Qaeda som den ledende kraft på den yderliggående jihad-fløj som Vestens og de ugudelige muslimske herskeres hovedfjende.

 

IS vil dermed ikke alene kunne appellere til tilhængere og potentielle tilhængere i den muslimske verden, men også til de islamistiske miljøer i Vesten.

 

I forbifarten kan det noteres, at mange udenlandske jihadkrigere i de hidtil af ISIS kontrollerede områder ikke kun har kæmpet for den rette tro med våben i hånd, men også har levet det søde liv med beslaglagte luksusboliger, dyre biler og ”ægteskaber” på stribe.

 

IS har i modsætning til al-Qaeda nu oven i købet et territorium – og i egne øjne en stat – at arbejde ud fra som base for åndelig og væbnet indflydelse. Og det endda næsten på grænsen til Vesten.

 

Det må forventes, at IS vil udvide den væbnede kamp til de tilgrænsende lande, der er en del af ”Stor-Syrien”, nemlig Libanon og Jordan. Der har allerede været flere attentater, bombesprængninger og andre af IS’ specialiteter i Libanon, hvor de shiamuslimske organisationer Hizbollah og Amal er hovedfjenden.

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

 

I Jordan er man så småt ved at forberede sig på det værste. Landet er en del af Israels bolværk mod øst, så man vil i Jerusalem ikke kunne sidde med hænderne i skødet, hvis den østlige nabos stabilitet undergraves. Både Israel og USA har allerede tilbudt Amman støtte.

 

Heller ikke Saudi Arabien, som nu også grænser op til IS, kan sidde proklamationen overhørig. Til overflod har nogle af de sunnimuslimske stammer i IS-området forgreninger i Saudi Arabien.

 

Israel og Palæstina er i øvrigt også dele af ”Stor-Syrien”. Mens Israel jo nok er en noget hård nød at knække, er der næppe tvivl om, at IS vil kunne vinde en vis tilhængerskare i de palæstinensiske områder.

 

USA

Den amerikanske udenrigsminister John Kerry var i sidste uge i Bagdad for at presse på for en regeringsdannelse, der repræsenterer de forskellige sekteriske og etniske grupper i landet – for dermed at skabe basis for en effektiv modoffensiv mod ISIS. Resultatet var ikke opmuntrende.

 

Den omstridte nuværende premierminister Nuri al-Maliki, hvis politik siden 2006 er en afgørende faktor bag Iraks krise, er tilsyneladende ikke indstillet på at gå. Og kurderne, der nu er på nippet til at danne deres egen stat i det nordøstlige Irak, lod forstå, at den politiske ceremoni, der forestår i Bagdad, nok kommer til at minde mindre om et bryllup end om en ligbegængelse (for staten Irak).

 

Læs også
Medier: Imam forbindes med terror på Sri Lanka – “Allah skabte dette land til muslimer”

Det er endnu uvist, hvordan Iran vil reagere. Det pro-iranske, shiamuslimsk dominerede styre i Bagdad er ved at bryde sammen, og Iran har fået IS som nabo langs en del af sin vestgrænse. Teheran kan derfor ikke forholde sig passivt. Præstestyret har normalt foretrukket at intervenere i andre lande via mellemmænd, men om det vil være tilstrækkeligt denne gang synes tvivlsomt.

 

Hvad angår Mellemøsten, er det således beklageligvis ikke muligt at sende Den Korte Avis’ læsere på sommerferie med muntre udsigter. Alle feriebilister kan dog trøste sig med, at der fortsat vil være benzin på tankstederne i Europa, om end muligvis til stigende priser.

 

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…