Vi skal kun gå i krig, når Danmark er truet

Foto: Colourbox

Vi skal kun gå i krig, når Danmark er truet. Så enkelt er det. Det er ikke rart med krig. Det er ikke noget, man gør for sjov. Og det er slet ikke noget politikere må sende andre folks børn ud i, uden at der er alvorlige ting på spil. Faktisk kun, når den alvorligste af alle ting er på spil – Danmarks sikkerhed og frihed.

 

Derfor var det rigtigt at gå i krig i Irak i 2003, i Afghanistan i 2002 og nu imod Islamisk Stat. Alle tre gange var og er vi i Vesten bange for, at blive angrebet af henholdsvis Saddams masseødelæggelses-våben, Al Qaidas terror og til sidst også Islamisk Stats terrorangreb.

 

Men lige så forkert var det at gå i krig i Kosovo og i Libyen. Her var der ingen trussel imod Danmark eller imod Vesten. Der var tale om borgerkrige, der mildest talt truede borgernes egen sikkerhed, men ikke Vestens eller Danmarks. Derfor var det forkert at gå i krig der. Og der er heller ikke kommet noget godt ud af de krige.

 

Er det egoistisk?

Men er det ikke egoistisk kun at kæmpe der, hvor vores eget land er truet? Skal vi virkelig kun kæmpe for os selv? Ja, det mener jeg. Og det er ikke egoistisk at redde sit land og sine allierede. Det er målet. Og det er efter min mening den eneste begrundelse for, at politikere må sende andre folks børn i krig. For når vi kæmper for os selv, kæmper vi jo for alle i Danmark lige nu og for alle de ufødte i Danmark. Alle de kommende generationer, der også skal have lov at leve i frihed.

 

Men skal vi ikke forsvare vores værdier ude i verden? Det er der mange, der siger. Hvis vi skulle det, så skulle vi kæmpe overalt på kloden undtagen i Europa og Amerika. Der er virkelig mange steder i verden, hvor der hersker tyranni og uretfærdighed. Det ville koste strømme af blod og penge at nedkæmpe despoterne rundt omkring i verden og bagefter overtale dem til at indføre demokrati.

 

Ændringer skal komme fra befolkningen

Frihed og demokrati må komme nedefra. Der skal i forvejen være en kultur i befolkningen, der understøtter og skaber demokratiet, før man kan realisere det. Det kan tage hundredvis af år, før man kommer så langt. Lidt bomber og lidt penge fra USA og partnere har ingen effekt. Hvis vi påtager os opgaven med at indføre demokrati og frihed i den 3. verden, så risikerer vi at dræne os selv for kræfter i en kamp, der alligevel aldrig vil lykkes.

 

Hvis vi virkelig seriøst ønsker at indføre vestlig kultur, det vil sige demokrati og frihed, i den 3. verden, vil det være langt mere virksomt at finansiere en række kristne missionsstationer i landene. For der er ingen tvivl om, at den vestlige kultur er dybt afhængig af kristendommen. Hvis missionen lykkes, vil der måske opstå frie samfund i løbet af nogle hundrede år!

 

Krigene i Irak og Afghanistan har været succeser, fordi de trusler, der udgik imod Vesten fra disse lande er væk. Det var målet. Vi skal se os om i Danmark, ikke i Irak og Afghanistan, for at se, om krigen var en succes. Danmark er ikke blevet ramt af masseødelæggelsesvåben eller af terror. Danmark er stadig  frit og trygt. Og vi har selv bidraget til tilvejebringe friheden og trygheden. Vi har ikke blot nasset på USA´s kræfter. Vi har selv kæmpet. Det kan vi være stolte af.

 

Marie Krarup er MF og forsvarsordfører fra Dansk Folkeparti

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…