Undgå overfald og tyveri: Sådan beskytter du dit barn, når det er blå mandag

Tricktyveri.dk

Der er særligt grund til at være opmærksom som forælder, når årets konfirmander i de næste uger skal til blå mandag. Lomme- og tasketyverier blandt børn og unge op til 14 år forekommer oftere, og det er derfor en god idé at tage en række praktiske forholdsregler, før konfirmanden slippes løs.

 

”De unge udgør en sårbar gruppe, da de typisk er fjollede og uopmærksomme på dagen – måske endda påvirket af alkohol for første gang – og derfor udgør nemme ofre. Tyvene kan let få adgang til kontanter eller smartphones,” udtaler Sunny Cagara, der fungerer som rådgiver inden for tricktyveri for bl.a. Nordsjællands Politi.

 

”Stadig flere forældre vælger at gå sammen og hyre vagter til at passe på de unge, da der for nogle år tilbage er forekommet overfald til blå mandag. Det kan i mange tilfælde være en fin idé, men man opnår de bedste resultater ved samtidig at udstyre de unge med praktiske tips, før dagen finder sted.”

 

Praktiske råd til blå mandag

For at få de unge med på idéen kræver det små forholdsregler fra forældrenes side samt lidt praktisk information til den unge konfirmand før afgang. Ekspert inden for tricktyveri, Sunny Cagara, fremhæver, hvordan blå mandag kan blive til en bedre oplevelse for begge parter, hvis tingene tages i opløbet:

 

”Det drejer sig ikke blot om belæring om indtagelse af alkohol, men om hvordan værdisager skal håndteres. Hvis de unge holder bedre opsyn med hinanden, kan tricktyvene også nemmere afsløres. Enhver afledning af opmærksomhed kan resultere i et tyveri.”

 

Det kan anbefales at tage følgende forholdsregler, før blå mandag eller anden fejring på egen hånd finder sted:

 

– Tag en samtale om selve dagens forløb

– Aftal spilleregler for, hvornår den unge skal ringe hjem for afhentning eller afhentes

– Minimer kontanterne fra konfirmationen eller erstat dem med et ungdomskreditkort fra banken

– Læg konfirmandens værdisager i aflukkede lommer’
– Mind konfirmanden om ikke at gå alene
– Oplær den unge i at være på vagt over for fremmede
– Oplær den unge i at spotte tyvenes afledningsmanøvrer. F.eks. fremmede som vil skåle eller tage selfies med dem til blå mandag

 

 

 

Flere og flere tyverier fra unge

I perioden 2009-2012 er børn og unge op til 14 år hvert år blevet udsat for stadigt flere lomme- og tasketyverier.  Danske vagtværn oplever i stigende grad efterspørgsel på at hjælpe til under blå mandag og andre festligheder i byen for unge.

 

”Vi oplever en øget efterspørgsel i markedet fra private forældregrupper til børn og unge. Folk hører om dårlige oplevelser fra deres omgangskreds og hyrer os derfor til at agere fluen på væggen og være præventive.

Læs også
80-årig mand ventede bare på bussen – så udnyttede to udlændinge groft hans hjælpsomhed

 

Det kan være alt fra at få de unge til at blive i grupper til at køre dem hjem, som er blevet for fulde, eller ringe til deres forældre,” siger sikkerhedskonsulenten D. fra firmaet Section 4 Security. Han ønsker af sikkerhedsårsager ikke sit navn offentliggjort, men understreger behovet for en indsats:

 

”Der er tale om en målgruppe, som nemt kan komme galt af sted, og jeg kan også selv sætte mig ind i problematikken. De er blevet mere udsatte, så det er til at forstå for os som forældre.”

 

På hjemmesiden Tricktyveri.dk er det muligt at finde mere information omkring temaet og læse flere gode råd til at undgå tricktyveri for unge og voksne.  

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…