Virkeligheden i dagens Malmø: Jøder må køre i bil for at undgå chikane

Foto: Steen Raaschou (Snaphanen)

“Kan det virkelig passe, at jeg, som jøde i 2014, ikke kan gå en tur ned i byen uden at risikere at blive chikaneret?” Dette spørgsmål stilles af Shneur Kesselman, Malmøs rabbiner. Det siger han i et interview med den svenske avis Dagen.

 

Jøder forfølges og føler sig ikke sikre. Jødiske synagoger og mødesteder beskyttes af sikkerhedspersonale og overvågningskameraer.

 

Mange nye indbyggere i Malmø med muslimsk baggrund

Mere end 20 procent af Malmøs befolkning er født uden for Sverige, og af disse kommer langt størstedelen fra et muslimsk land. (Dagen)

 

Dette har haft en enorm påvirkning på de jødiske indbyggere i Malmø, som har boet der ganske anonymt i næsten 150 år. Malmø var engang kendt som et tilflugtssted for forfulgte jøder, men på grund af volden, hadet og kriminaliteten flytter flere og flere nu fra byen.

 

Der er opstået en ny form for antisemitisme i Europa, og her er ikke tale om nynazister, som medierne ellers ynder at lægge fokus på.

 

Shneur Kesselman fra Malmø er blevet nødt til at købe sig en bil for at undgå ubehageligheder på gaden, når han går den korte tur til synagogen.

 

Selv Fred Kahn, talsmanden for det jødiske trossamfund i Malmø siger: “De forstår ikke, eller vil ikke forstå, at det ikke er nynazisterne der råber efter os. Det er en ny form for antisemitisme. De afskylige antisemitiske tv-programmer, der sendes via satellit til vore muslimske samfund i Malmø fra lande som Syrien, Iran og Egypten, opildner denne opførsel mod os jøder.” (Dagen)

 

Samme problem i andre europæiske byer

Malmø er ikke det eneste sted i Europa hvor jøderne atter føler sig forfulgt. Tag England som eksempel: I Londonområdet alene var der en stigning i voldsepisoder på 55 % fra 2011-2012. Frankrig oplevede en stigning på 45 % inden for samme periode.

 

Mere end 70 år efter Holocaust vokser antisemitismen atter i hele Europa. Selvom der er mangel på officielle statistikker i mange lande, viser undersøgelser, at dybt indgroet fjendtlighed fortsat truer det jødiske folks sikkerhed og menneskelig værdighed over hele Europa – også i Danmark.

 

Læs også
Muslimer kræver nye pasregler – muslimske kvinder må ikke vise deres ører

European Union’s Fundamental Rights Agency (FRA) offentliggjorde sidste år resultaterne af en undersøgelse der var udført i slutningen af 2012 i otte EU-medlemslande (Belgien, Frankrig, Tyskland, Ungarn. Italien, Letland, Sverige og Storbritannien). Undersøgelsen viste, at 76 % af de adspurgte jøder oplevede, at antisemitisme er blevet mere tydelig i deres lande over de sidste fem år.

 

Danmark

I Danmark har en rapport vist, at 75 % af indvandrerne fra Tyrkiet, Pakistan, Somalia, Palæstina og eks-Jugoslavien har antijødiske holdninger.

 

De holdninger er langt, langt mere udbredte blandt danske indvandrere, end vi normalt forestiller os, siger professor Peter Nannestad fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, som står bag undersøgelsen beskrevet i bogen: “Danmark og de fremmede: Om mødet med den arabisk-muslimske verden”.

 

Rapporten udkom i 2009.

 

Men har Danmark så virkelig taget fat på denne antisemitisme blandt muslimer og bekæmpet den? Svaret er nej.

 

Men sker der ikke en mærkbar indsats mod netop dem, der udøver disse overgreb, vil det fortsat være svært at gå til myndighederne og fortælle om de antisemitiske angreb, fordi disse overtrædelser ofte vil fortsat forblive ubehandlede og ustraffede.

Læs også
Fupjournalistik: Politiken fortier muslimers rolle i de alvorlige uroligheder på Nørrebro

 

Fordømmer nationale og politiske ledere tydeligt antisemitisk tale og overgreb, når det sker? Svaret er nej. Og det betyder, at der ikke liver sendt et klart signal om, at sådant had er uacceptabelt og vil blive straffet promte.

 

Anna Mee Allerslev

Københavns Integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev lovede for et år siden, efter en høring på Københavns Rådhus, at hun ville hjælpe de jødiske borgere, som gav deres ofte tårevædede redegørelser for oplevelser om overgreb, hatespeech, vold og chikane i København. Der kom dog ingen hjælp fra Anna Mee Alleslev.

 

Da hun blev spurgt om hvorfor hun ikke bekæmpede antisemitismen ved at konfronterede de muslimske grupper, gav hun et kort og klart svar: “Der skal være plads til alle i byen” – plads til alle, undtagen jøderne åbenbart.

 

Europæiske lande bør tage fløjlshandskerne af og gå i gang med at bekæmpe antisemitisme. Der skal være fokus på midler, som kan have en vidtrækkende og længerevarende effekt. Direkte strategiske planer skal indlemmes i nationale strategier, der går målrettet efter at bekæmpe intolerance, racisme, fremmedhad og antisemitisme – der hvor de især findes i de muslimske samfund.

 

Den omfattende antisemitisme i disse samfund må ikke ignoreres længere.

 

Læs også
Morten var ved stranden med sine børn: ‘Fem muslimer’ omringede ham og truede med kniv: “Tror du bare, du kan gå her”

Yvette Espersen er redaktør for www.israel-info.dk og www.support-israel.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…